spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Septembrie debuteazã cu disponibilizãri La Postã

- Advertisement -

CONCEDIERI Circa 40 de persoane din Vaslui, angajati ai Companiei Nationale Posta Românã, asteaptã deciziile de disponibilizare. Chiar dacã este vorba, în mare parte, de personal din TESA, ori auxiliar, cert este cã, prin reducerea personalului, vor avea de suferit serviciile cãtre clienti asigurate de Postã. În acelasi timp, sunt majorate cu 300% tarifele la mandatele postale, parcã special pentru a lipsi Posta Românã de clienti.

Zilele trecute, ca în întreaga tarã, si la Vaslui a avut loc evaluarea profesionalã a angajatilor postali, evaluare care are drept principal scop rentabilizarea, prin disponibilizarea personalului, a companiei Posta Românã. Examenul de evaluare a fost tinut de specialisti veniti de la „centru”, urmarea imediatã a acestei evaluãri fiind faptul cã circa 30 de persoane vor primi, zilele viitoare, deciziile de disponibilizare, numãr la care se adaugã alte persoane, care vor disponibilizarea la cerere, pentru a beneficia de salarii compensatorii. În general, este vorba de personal TESA, si auxiliar, mai putin dintre rândul personalului operativ, la care se adaugã cei care doresc sã plece „la cerere”, pentru a putea beneficia de salarii compensatorii. În plus, poate pentru a primi acordul sindicatelor, în aceste zile a fost negociat contractul colectiv de muncã, prin care se stipuleazã salariile compensatorii primite de lucrãtorii postali, dar si unele prevederi care duc la o economie din partea companiei. Astfel, conform noului contract colectiv de muncã, cei pentru care durata pânã la iesirea la pensie este mai micã decât numãrul de salarii compensatorii ce urmeazã a fi primite, compensãrile se acordã doar pentru numãrul de luni necesare îndeplinirii duratei de pensionare. Cert este cã, pentru postasii, ori lucrãtorii din cadrul CNPR ce urmeazã a fi disponibilizati, se va acorda o compensare de maxim 24 salarii, în functie de vechime, la care se adaugã indemnizatia de somaj aferentã. Chiar dacã, la nivelul judetului Vaslui, numãrul celor ce urmeazã a fi disponibilizati este mai mic ca în alte judete, este de asteptat ca serviciile oferite populatiei sã aibã de suferit. În ultimul an, din cauza atât a salariului mic, circa 700 lei/lunar, dar si a volumului crescut de muncã, prin reducerea atât a perioadei de muncã normatã, cât si a deciziei ca douã zile pe lunã sã fie considerate nelucrãtoare, multi lucrãtori postali au preferat sã plece din sistem, unii dintre ei pentru a munci în strãinãtate. Astfel, în urma disponibilizãrilor anuntate, în judetul Vaslui, dintre cei circa 575 lucrãtori existenti la nivelul anului trecut, vor rãmâne mai putin de 500 de angajati care vor trebui sã deserveascã atât oficiile postale din municipii, orase sau comune, cât si transmiterile postale în cele mai îndepãrtate colturi ale judetului. În plus, în urma mãsurilor luate în ultima perioadã, dat fiind faptul cã nu s-au fãcut angajãri la CN Posta Românã, volumul de muncã pentru postasi a crescut, chiar dacã salariile au scãzut, dat fiind faptul cã, prin noua normare implementatã în acest an, a scãzut timpul de lucru plãtit. Chiar dacã plecarea lucrãtorilor postali din sistem s-a fãcut pe cale naturalã, prin deces, iesire la pensie, sau demisie, în afara disponibilizãrilor anuntate pentru aceastã lunã, este posibil ca noi mãsuri de reducere a personalului sã fie aplicate începând cu anul viitor.

Se doreste falimentarea Postei Române?

Începând cu luna iulie, E.On Moldova a reziliat contractul cu Posta Românã privind plata facturilor de energie prin intermediul punctelor de lucru a acesteia din urmã, preferând sã deschidã puncte de încasare, prin intermediul POS-urilor la nivelul centrelor de comunã. Chiar si asa, postasii au venit în sprijinul cetãtenilor din satele îndepãrtate, preluând plata facturilor de energie electricã prin mandat postal. Astfel, în schimbul unui tarif modic, cetãtenii nu mai erau obligati sã se deplaseze în centrul comunei, sau la oras, pentru a achita aceste utilitãti. Reactia nu s-a lãsat asteptatã, taxa fixã aferentã mandatelor postale fiind majoratã cu 300%, de la 1,7 lei la 5 lei/trimitere, în urma unei decizii a conducerii companiei Posta Românã. La nivelul judetului Vaslui, din cei circa 50.000 consumatori înregistrati la E.On, în ultima lunã, circa 20%, peste 10.000, au plãtit facturile prin mandat postal, lucrãtorii postali venind astfel în sprijinul cetãtenilor din satele mai îndepãrtate sau aflati în imposibilitatea de a se deplasa lunar pânã în centrul comunei. În urma noii scumpiri a taxei fixe pentru mandatele postale anuntatã de companie, în mod sigur numãrul celor care vor apela la acest serviciu pentru a-si achita facturile la energie electricã, si nu numai, va scãdea foarte mult. Întrebarea care se pune este dacã aceastã scumpire este pentru rentabilizarea serviciilor oferite de Posta Românã sau constituie o pregãtire a noilor disponibilizãri pregãtite pentru luna ianuarie a anului viitor, atunci când se va face o nouã normare a activitãtii lucrãtorilor postali? Asta cu atât mai mult cu cât, de mai bine de un an, se anuntã, din partea guvernantilor actuali, vânzarea Companiei Nationale Posta Românã. Dat fiind patrimoniul companiei, poate se vrea distrugerea societãtii, lucru plauzibil cu atât mai mult cu cât multi dintre fostii conducãtori ai Postei Române, numiti politic, acum si-au înfiintat propriile societãti de curierat postal.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.