spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Sculptor celebru, cucerit de Husi! (foto)

- Advertisement -

ARTÃ A venit la Husi, de unde nu are de gând sã mai plece vreodatã, cu sperante mari, cu încredere si având convingerea cã orãselul acesta are tot ce îi trebuie ca, într-o zi, sã devinã unul din cele mai frumoase puncte turistice! Este vorba despre Stefan Csukat, un sculptor celebru, artist în mobilier rustic, care, pânã acum un an, a trãit în frumoasa Bucovinã. De dragul unei husence, s-a mutat în „orasul dintre vii”, mai ales cã, spune el, a aflat atâtea lucruri minunate despre micuta urbe, încât crede cã ar fi ratat o mare sansã, dacã s-ar fi stabilit cu traiul în alt loc, decât aici.

Cu vorbe domoale si cu sinceritatea artistului, convins cã a descoperit un loc minunat, Stefac Csukat se declarã cucerit de micul oras. „Eu am rãmas profund impresionat, când am aflat despre resursele culturale ale Husului, despre potentialul sãu urias de a oferi bucurie vizitatorilor sãi. Când am pãsit propriu-zis în locul acesta si am simtit parfumul extraordinar al orãselului de provincie, înconjurat de vii, cu strãdute curate si cuminti, peste care o liniste blândã domneste, nu mi-a venit sã cred cât de frumos este. M-am plimbat pe strãzi, cu aparatul de fotografiat dupã mine si mi-am dat seama cã aici avem un colt de rai. Numai cã putin lãsat neîngrijit. Mi-au venit în minte atât de multe idei, atât de multe planuri, pentru ca aceste clãdiri de patrimoniu sã fie refãcute si redate publicului, pentru ca povestea Zghiharei de Husi sã fie mai mult si mai frumos cunoscutã! Nu, nu vreau sã mai plec de aici, pentru cã este un oras care, revigorat din punct de vedere cultural, poate concura oricând cu locuri din mândra Bucovinã. Asezarea sa binecuvântatã de Dumnezeu e de-un pitoresc sublim”, spune sculptorul Stefan Csukat.

Husenii i-au plãcut sculptorului Csukat!

„Dar cea mai de pret comoarã a acestui oras sunt oamenii sãi! Stiti cât de frumos m-au primit? Peste tot, cu multã cãldurã. Am fost la Primãrie si domnul primar Ciupilan mi-a spus cã îmi va sustine proiectele mele culturale cu toatã inima, la fel si directorul Casei de Culturã, Sergiu Gãinã, m-a încurajat în toate aceste idei. Pe mine mã intereseazã cultura si atât. Vreau sã facem o asociatie culturalã care sã continã numele Husului, sã facem demersuri pentru proiecte europene, transfrontaliere, pe segmentul cultural. Sunt lucruri minunate care se pot face. Husul este un oras care oferã atât de mult, dar depinde de noi dacã vrem sã ne mândrim si sã atragem cu tot ce avem”, a mai spus artistul.

A lãsat Bucovina pentru Husi! Si crede cã a fãcut o alegere înteleaptã!

Stefan Csukat s-a nãscut în Baia Mare, dar aproape toatã viata a trãit în Bucovina, de unde si-a luat o mare parte din resursele artistice cu care încântã si astãzi publicul care îi admirã lucrãrile. S-a axat în principal pe tehnicile vechi de creare a mobilierului rustic, fiind si un mare colectionar de obiecte vechi. De alfel, în cãsuta sa din Husi, artistul si-a amenajat deja un mic muzeu etnografic, pe peretii cãruia a asezat cu grijã obiecte care, adunate laolaltã, recompun viata strãmosilor nostri. Roata, blidarul, linguri de lemn, mãsuta, straie populare, etc. „Sunt mândru sã spun cã în cãsuta mea micã si frumusicã, am reusit sã fac un mic muzeu etnografic, primul de la Husi. Este plin cu piese frumoase, cu creatii de-ale mele, sculpturi, dar si cu colectiile mele. De exemplu, din colectia mea face parte si o catrintã veche, cusutã cu fir de aur si argint, care cântãreste cam un kilogram si ceva, veche de sute de ani, am cizme de ofiter din Primul Rãzboi Mondial, etc..”, se destãinuie artistul. Creatiile sale sunt cunoscute atât în tarã, cât si peste hotare, unde a ajuns deseori la diferite expozitii. Este un colaborator de bazã al Centrului Cultural Bucovina, detinând si functia de vicepresedinte ale Asociatiei Cãutãtorilor de Tezaure din România. În biografia sa se gãsesc repere care aratã cã a lucrat mult pe promovare turisticã, dar si pe proiecte culturale cu finantare europeanã, pricepere care, cel putin husenilor, le-ar fi de un real folos. „V-am spus cã vreau sã mã implic cu tot sufletul. Iar faptul cã sunt sustinut, cã nu mi s-a închis nicio usã, cã munca mea artisticã si de promovare este apreciatã, mã bucurã foarte mult. M-a emotionat faptul cã la Zilele Comunelor din jurul Husului am fost invitat, iar acest lucru mi-a întãrit convingerea cã aici existã primul si cel mai important element în reusita oricãrui proiect: vointa”, a concluzionat sculptorul Stefan Csukat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.