În perioada 6 – 8 septembrie, în parcul Copou din Vaslui se va desfãsura cea de-a XI-a editie a Târgului Mesterilor Populari. În premierã, în acest an, vor expune si mesteri ceramisti de peste hotare, din raionul Hâncesti, Republica Moldova. Nu este singurul eveniment popular de anvengurã din aceastã lunã, în perioada 19 – 21 septembrie urmând a se relua traditia festivalului international „Hora din Strãbuni”.
Eveniment asteptat la începutul toamnei de vasluieni, la sfârsitul acestei sãptãmâni îsi va deschide portile cea de-a XI-a editie a Târgului Mesterilor Populari, manifestare intratã deja în traditie. Ca si anul trecut, locul de desfãsurare a evenimentului este parcul Copou, în perioada 6 – 8 septembrie câteva zeci de mesteri populari urmând a se reuni în aceastã locatie. Ca o recunoastere a valorii acestei manifestãri, în aceeasi perioadã, la Sibiu, se desfãsoarã un târg similar, dar conform declaratiei date de Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui, „mesteri populari pe care altãdatã îi aduceam cu mare greutate, în acest an au preferat sã vinã la Vaslui, lucru care ne bucurã; aceasta si datoritã locului de desfãsurare, parcul Copou, cât si a atmosferei create în jurul evenimentului, noi implicându-ne foarte mult, în detaliu, de la fundalul sonor, pânã la evenimente cultural-artistice conexe care vor întregi bucuria atât a vizitatorilor, cât si a invitatilor”. Pe lângã expozitiile cu obiecte de artã popularã, atelierele de creatie, ori spectacolele de muzicã si dansuri populare, va fi organizatã si o expozitie culinarã popularã, la care vor expune invitati din cinci comune vasluiene. Tot în cadrul târgului, va avea loc un colocviu pe tema „Satul românesc traditional între trecut si prezent”, colocviu la care poate participa, pe lângã mesteri populari ori profesori de etnografie, oricine are un punct de vedere avizat cu privire la traditiile populare si importanta pãstrãrii acestora. „Varietatea produselor si calitatea acestora sperãm sã facã din Târgul Mesterilor Populari un eveniment apreciat atât de vizitatori, cât si de mesterii prezenti. Dorim ca valoarea evenimentului sã creascã cu fiecare editie, si, dacã deja este de traditie pentru judetul Vaslui, vrem sã transformãm acest Târg al Mesterilor Populari într-o manifestare de rezonantã nationalã”, a mai declarat Lucian Onciu, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, organizatorul evenimentului.
Renaste „Hora din Strãbuni”
Tot în luna septembrie, vasluienii vor mai avea parte de o manifestare de exceptie, festivalul international de folclor „Hora din Strãbuni”, editia a III-a. Eveniment initiat în anii ’90, si care se bucura de un real succes, întrerupt, din pãcate din cauze financiare si organizatorice, festivalul „Hora din Strãbuni” se va desfãsura în perioada 19 – 22 septembrie, în trei localitãti din judet. Astfel, la Vaslui, aceastã manifestare va însemna si inaugurarea noului Teatru de Varã, iar manifestãri artistice vor mai avea loc si la Pãdureni, si la Bârlad, organizatorii, CJCPCT Vaslui, sperând cã vremea va permite desfãsurarea spectacolelor în aer liber. „O participare internationalã atât de numeroasã la un astfel de eveniment nu s-a mai întâmplat de la precedenta editie, din 1997, a festivalului <<Hora din Strãbuni>>. Deja, formatii din Ucraina, Moldova, Macedonia, Bulgaria si Turcia, dar si din mai multe zone din tarã si-au anuntat participarea, astfel cã vasluienii care vor veni la spectacole în mod sigur nu vor regreta”, a anuntat organizatorul festivalului, directorul Lucian Onciu.