spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Rusia se RĂFUIEȘTE cu Ucraina. Planificat și FĂRĂ MILĂ

- Advertisement -

Federația Rusă a deschis primul front ucrainean. Obiectivul tactic al ofensivei este zădărnicirea semnării de către Ucraina a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, notează ziarul „Zerkalo Nedeli” („Oglinda Săptămânii”) din Kiev.

Până nu demult, Rusia nu considera că războiul economic ar putea fi o armă ce ar încetini apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană. Kremlinul era convins că întemnițarea Iuliei Timoșenko este o garanție sigură că acordul nu va fi semnat. Fiind convinsă că Timoșenko va rămâne după gratii, Moscova și-a permis să se relaxeze. Nu că s-ar fi culcat pe o ureche, dar probabil i-a permis Ucrainei să se mai distreze înainte de nuntă – cu Uniunea Vamală (UV) desigur.

Însă, la începutul lui iunie, Moscova a primit o veste zguduitoare: frau Merkel nu mai crede că detenția I. Timoșenko este un obstacol de netrecut în calea asocierii cu Ucraina. Moscova s-a trezit foarte repede. Consilierul lui Putin, S. Glaziev, a fost însărcinat să elaboreze o strategie privind împiedicarea Ucrainei de a semna Acordul de Asociere cu UE și atragerea ei în UV.


Strategia a fost elaborată în termeni restrânși și pusă pe masă lui Putin. În timpul analizei erorilor comise de Moscova, ei au ajuns la concluzia că, pentru prima dată, Rusia a pierdut războiul informațional din Ucraina. Principalele posturi de televiziune ucrainene au prezentat UV într-o lumină proastă și, informau, în același timp, ce beneficii va avea Ucraina după asocierea cu UE. Liderul rus a obținut numele tuturor proprietarilor instituțiilor media, informații detaliate despre afacerile lor și activitatea pe care o exercită pe piața rusă – și Pinciuk cu țevile lui, și Poroșenko cu bomboane, și Levocikin, Firtaș, Ahmetov care au invadat Rusia cu produsele lor, dar care au permis posturilor de televiziune să vorbească de rău UV.

Kremlinul a turbat de mânie. Cum să muști mâna celui care te hrănește? Lovind în cei mai mari producători ucraineni, care exportă bunuri pe piața rusă, Moscova vrea să creeze suficiente probleme oligarhilor pentru a le mai tăia din avânt și să determine guvernarea de la Kiev să renunțe la Acordul de Asociere în favoarea UV. Primele victime au fost V. Pinciuk („Interpaip”) și S. Tarut („Uniunea Industrială Donbas”). Dmitri Medvedev a anulat facilitățile fiscale pentru importul țevilor ucrainene. Apoi a urmat P. Poroșenko cu bomboanele lui „Roshen”. Următorul pas a fost și mai drastic. Pe 14 august, în lista de risc a Serviciului Vamal Rusesc, au intrat toate întreprinderile-exportatoare ale Ucrainei, ceea ce a creat mari cozi la posturile vamale, întârzierea livrărilor și altor probleme ce decurg din asta. Federația Angajatorilor din Ucraina a calculat deja că, în următoarele șase luni, Ucraina ar putea pierde în urma acestor acțiuni 2-2,5 miliarde de dolari SUA. Deputații din Duma rusă afirmă că nu e vorba de politică, ci pur și simplu apar niște dificultăți birocratice, pentru că Ucraina nu este membru al Uniunii Vamale. Dacă ar fi, nu le-ar avea…

Ucraina nu s-a pregătit deloc pentru a înfrunta situația creată de Rusia

Potrivit unor date, în primele șapte luni, volumul exportului ucrainean a scăzut cu 12%, iar exportul spre Rusia – cu 20%. Dacă situația va rămâne la fel și Rusia va continua să limiteze importurile ucrainene, atunci, până la sfârșitul anului, Ucraina poate să piardă 5-8 miliarde de dolari. Înrăutățirea situației economice va spori nemulțumirea alegătorilor. Unul din scopurile Kremlinului este de a zgudui baza electorală a lui Victor Ianukovici în regiunile de est și sud. Studiile sociologice ruse arată că doar 21% din cetățenii ucraineni au încredere în Ianukovici, pe când Putin se bucură de încrederea a 42% din cetățeni. Moscova speră că în căutarea vinovatului pentru înrăutățirea situației social-economice din țară, locuitorii din Odesa, Crimeea, Harkov, Zaporojie, Lugansk și Donețk îl vor găsi pe cel în care au mai puțină încredere, iar Putin va câștiga lupta pentru inima alegătorilor. Ucraina nu s-a pregătit deloc pentru a înfrunta situația creată de Rusia, menționează sursa citată, chiar dacă semnale au fost nenumărate atât din partea ambasadelor, cât și din partea mediului de afaceri. Abia după o lună de la interzicerea bomboanelor „Rochen”, delegația ucraineană a plecat să clarifice situația cu Onișcenko. Abia când și-au dat seama că blocada vamală amenință securitatea națională, autoritățile ucrainene au început să se gândească ce să facă. De ce? Pentru că puterea nu a știut decât să scurgă bani din marii producători, dar nu să le protejeze interesele în fața războinicilor nordici.

Victor Ianukovici nu recunoaște că principala amenințare nu vine de la Timoșenko, ci din Rusia. Încercând să păstreze simpatiile alegătorilor, el a început să cocheteze cu Kremlinul, în loc să pună la lucru cele mai bune minți ale țării pentru a elabora o strategie de lungă durată a colaborării cu marele vecin din est. Deși este un vecin strategic, acesta nu se comportă nici pe departe ca un adevărat partener și prieten.

Tradaptare Ion Macovei

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.