spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Începe Rakijada – sârbii din Banat se veselesc la buza cazanului de răchie de prune

- Advertisement -

Astăzi, la Sânpetru Mare, Timiş, un număr de 30 de producă tori îşi aduc „marfa” în concurs spre a vedea cine a preparat cea mai bună licoare.

Vor fi cel puțin 30 de sortimente de răchie de prune în concurs și șapte degustători
O răchie curată face viaţa mai bună – spun sârbii din Banat. S-au copt prunele şi cazanele de ţuică au clocotit zilele trecute în tot Banatul. Astăzi, la Sânpetru Mare, în judeţul Timiş, un număr de 30 de producători îşi aduc „marfa” în concurs spre a vedea cine a preparat cea mai bună răchie.

Este până la urmă vorba de tradiţionala ţuică – dar bănăţenii îi spun răchie. Şi mai spun că e perfectă numai dacă e făcută exclusiv din prune. Vor fi cel puţin 30 de sortimente de răchie de prune în concurs şi şapte degustători în juriu – care au toate şansele cel puţin să se binedispună după al doilea păhărel. Ei vor da note răchiei pentru culoare, gust, miros şi tărie – care anul acesta s-a anunţat între 35 şi 45 de grade. La final, băutura cu cele mai mari note va fi declarată învingătoarea Rakijadei şi va da tonul petrecerii.

Rakijada sau „Festivalul răchiei” de la Sânpetru Mare este un eveniment care celebrează, la 60 de kilometri de Timişoara, veselia, în organizarea primăriei şi a Uniunii Sârbilor din România, cu prijinul unor sponsori „pătimaşi”.

Participanţii vor degusta răchie fiartă ad-hoc

Amatorii de tărie sunt invitaţi la cea de-a treia ediţie a Rakijadei. Organizatorii promit veselie mare, muzică şi dans, şi vor întâmpina pe fiecare participant cu câte un pahar plinochi.

Două cazane de ţuică speciale au fost desigilate de autorităţi pentru acest eveniment special, iar în ele se va fierbe răchie de prune pe toată durata festivalului. „Aducem aceste cazane pentru a fierbe răchie demonstrativ şi pentru a arăta participanţilor cum se face, tradiţional, această băutură minunată. Toată răchia ce va fi fiartă în ele va fi data spre degustare, gratuit, participanţilor la eveniment”, ne-a spus Borco Iorgovan, unul dintre organizatori.

Cei care nu beau se întrec în aruncatul bolovanului

Festivităţile încep de la ora 15.00. Pe lângă răchia care intră în concurs, şi câteva mii de pahare pline cu răchie pregătite pentru degustare, participanţii vor găsi delicatese gastronomice autentice din Banat – specialitaţi la grătar, purcel la proţap preparat după o reţetă sârbească veche, fasole la ceaun, gulaş unguresc.

Din eveniment nu vor lipsi concursurile. Pe lângă „Cel mai bun rachiu” – care se va desemna sâmbătă, participanţii la Rakijadă vor putea concura la „Tragerea de funie”, „Aruncarea bolovanului” sau „Alergatul în sac”.

Organizatorii au pregătit şi un program artistic. Vizitatorii vor avea parte de muzică şi dans cu ansamblurile AKUD Mladost (Timişoara), Plavi Delia (Sânpetru Mare), precum şi ansamblurile Stejarelul (Luncoiu de Jos – Hunedoara) şi Zisel (Omoljica – Serbia), dar şi de un concert extraordinar susţinut de sârbul Mitar Miric şi Orchestra No.1 Serbia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.