spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

ROMÂNI ABANDONAȚI în Egipt! „Ofiţerul I a înnebunit. Vrea să arunce vasul în aer. Îl păzim să n-o facă”

- Advertisement -

De aproape şase luni, 22 de marinari sunt ţinuţi ca într-o temniţă de autorităţile din Egipt pe vasul Olympus. Românii se plâng că nu mai rezistă şi că nu sunt ajutaţi de autorităţi. MAE îi contrazice.

17 dintre cei 22 români de pe vasul Olympus, afl at sub pavilion britanic, au făcut parte din echipajul inițial sechestrat pe 23 februarie. Restul sunt înlocuitori ai altor marinari români. Salariul lunar al unui marinar afl at într-o astfel de misiune este de 1.000 de euro
Nebunia, disperarea şi bolile au pus stăpânire pe echipajul românesc de 22 de marinari de pe nava de pasageri Olympus. Vasul a fost arestat de autorităţile egiptene pe 23 februarie, pentru că armatorii greci şi turci nu au plătit taxele portuare şi combustibilul.

De două săptămâni, românii nu mai au nicio sursă de curent. „Nava e plină cu şobolani pentru că nu putem arunca gunoiul. Nu mai putem dormi decât pe punte. Am scos nişte mese şi dormim pe ele. Mâncare şi apă avem la limită”, ne-a declarat prin telefon unul dintre românii de pe Olympus cu care EVZ a reuşit să ia legătura.

„Parcă nu avem şi noi o ţară”

Românii nu pot coborî de pe vas, pentru că părăsirea navei ar însemna abandonul vaporului şi constituie infracţiune conform legilor maritime.

„Nu mai putem rezista. Ofiţerul I a înnebunit, vorbeşte singur! Spune că aruncă vasul în aer ca să scape cumva de aici. Aşa că îl păzim să nu se întâmple vreun de zastru. Nici noi, ceilalţi, nu stăm mult mai bine”, a mai spus marinarul.

Marele of al românilor este că se simt abandonaţi de autorităţi. „Ne-au adus o singură dată mâncare şi combustibil, probabil ca să ne închidă gura. Nici la telefon nu ne răspund. Parcă nu am avea şi noi o ţară”, s-a plâns marinarul.

Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe, ne-a asigurat că românii sunt supravegheaţi. „Cei de la serviciul consular lucrează permanent la acest caz. Poate marinarii nu ştiu acest lucru, dar facem tot posibilul să-i aducem în ţară”, ne-a transmis ministrul.

Reprezentanţii MAE ne-au ex plicat că este un conflict comercial care nu poate fi rezolvat altfel. Se fac demersuri pentru ca vasul să fie trecut la alt armator şi nava să poată pleca din Egipt. Însă, acest lucru nu va fi posibil până la mijlocul lunii septembrie.

Ce a făcut Ambasada României la Cairo după ce nava cu români a fost arestată

  • A luat legătura cu armatorii, agentul naval din Egipt, cu agenţia de crewing Standard Shipping din Constanța, autoritățile portuare egiptene și avocatul desemnat de armator;
  • A întreprins demersurile necesare pentru ca nava să fie aprovizionată cu combustibil, alimente și apă și s-a asigurat că acestea au fost livrate la navă;
  • A iniţiat demersuri pentru asigurarea schimbului de echipaj și posibilitatea de reîntoarcere în țară a marinarilor cărora  li se încheie raporturile contractuale cu angajatorul.
  • Misiunea diplomatică a transmis 3 Note Verbale către MAE egiptean, prin care a solicitat:
  • accesul imediat al reprezentantului Ambasadei pentru a-i vizita pe cei 29 marinari români;
  • acordarea de asistenţă medicală pentru cei 3 marinari care acuzau probleme de sănătate;
  • permisiunea autorităţilor egiptene pentru efectuarea schimbului de echipaj (părăsirea navei de către marinarii români din echipajul iniţial).
  • La 26 aprilie 2013, cu sprijinul agentului local al armatorului, a fost adus la bordul navei un medic, iar alţi trei marinari români au fost transportaţi cu şalupa în vederea unor investigaţii medicale suplimentare la un spital din proximitate. După acordarea tratamentului de specialitate în regim ambulatoriu, cei trei marinari s-au întors pe navă;

Nava menţionată se află sub pavilion britanic, cu proprietar norvegian, cu armator grec (NEL Lines) şi turc (SISSA).

Autor: Marian Păvălaşc
Citiţi mai mult: Români abandonaţi în Egipt! „Ofiţerul I a înnebunit. Vrea să arunce vasul în aer. Îl păzim să n-o facă” – EVZ Special > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/romani-abandonati-in-egipt-ofiterul-i-a-innebunit-vrea-sa-arunce-vasul-in-aer-il-pazim-1053854.html#ixzz2cmDm1QZ2
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.