spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

23 august, o zi plinã de istorie

- Advertisement -

SEMNIFICATIE Defilãri cu steaguri pe stadioane, muncitori cu pancarte si petreceri în aer liber – asa arãta ziua de 23 august în urmã cu 24 de ani. Dupã instaurarea regimului comunist si pânã la cãderea acestuia, 23 august reprezenta Ziua Nationalã a României, o zi în care manifestatiile omagiale dedicate partidului si conducãtorului iubit atingeau proportii faraonice. A fost aleasã aceastã zi în contextul în care momentul 23 august 1944 a reprezentat trecerea armatei române de partea armatei sovietice, actiune pe care si-au arogat-o comunistii, minimalizând rolul regelui Mihai. Tot ziua de 23 august a prefatat începerea celui de-Al Doilea Rãzboi Mondial, atunci când s-a semnat pactul Ribbentrop-Molotov, în urma cãruia Germania nazistã si Uniunea Sovieticã îsi împãrteau sferele de influentã în Europa.

Ziua de 23 august are o bogatã încãrcãturã istoricã pentru români, aceastã zi confundându-se cu numeroase evenimente care au marcat istoria nationalã. Pe lângã faptul cã la 23 august 1595, oastea munteanã condusã de Mihai Viteazu repurta o mare victorie la Cãlugãreni împotriva armatei otomane, aceastã zi îsi gãseste corespondenta si în momentele de rãscruce ale istoriei contemporane românesti. Prin urmare, la 23 august 1939, ministrul rus de externe, Viaceslav Molotov, îl invita la Moscova pe omologul german, Joachim von Ribbentrop, în vederea semnãrii unui pact de neagresiune care prevedea impãrtirea sferelor de influentã din Europa de Est si Centralã. Acest pact care a stat la baza izbucnirii celei de-a doua conflagratie mondialã, a afectat în mod direct România, întrucât Basarabia si Nordul Bucovinei urmau sã intre sub stãpânire sovieticã. Un moment de referintã pentru istoria românilor l-a însemnat decizia luatã de regele Mihai de a întoarce armele împotriva Germaniei hitleriste si trecerea de partea armatei sovietice “eliberatoare”. Astfel, la 23 august 1944, în urma unei lovituri de stat, maresalul Ion Antonescu a fost arestat din ordinul regelui, care anunta revenirea la un regim democratic, pentru timp scurt însã. Odatã cu instaurarea regimului comunist, care si-a arogat întregul merit pentru actiunea din 23 august, s-a stabilit ca aceastã zi sã fie Ziua Nationalã a României. Sãrbãtoritã cu mult fast pânã la cãderea comunismului, 23 august a reprezentat ziua în jurul cãreia s-au petrecut evenimente importante din istoria nationalã.

23 august de ieri si de azi

Persoanele trecute de prima tinerete îsi amintesc fie cu nostalgie, fie cu gust amar de acele vremuri apuse si de fastul sãrbãtorii cumuniste de odinioarã. Pentru ziua de 23 august, pregãtirile începeau cu o sãptãmânã înainte, era mobilizatã întreaga tarã pentru ca totul sã fie pus la punct pânã la cel mai mic detaliu. Elevii, artistii, muncitorii din uzine, cu totii erau obligati sã participe la demonstratiile în cinstea cuplului dictatorial Elena si Nicolae Ceausescu. Timp de mai multe decenii, românii au fost nevoiti sã defileze pe stadioane si pe strãzi, Ceausescu reusind sã întretinã un cult al personalitãtii de o inegalabilã amploare în spatiul european. Totusi, oamenii aveau consolarea cã ziua de 23 august si urmãtoarea erau libere, având prilejul de a organiza picnicuri la iarbã verde cu grãtare si mici. “Cele douã zile libere erau bine planificate. În prima zi îmi luam familia si mã duceam la bâlci la Husi. La Motoc se organiza în fiecare an bâlciul, apoi veneam acasã si aprindeam televizorul pentru a vedea demonstratiile de pe Stadionul 23 august din Bucuresti. În cea de-a doua zi, ori mã duceam cu prietenii la pescuit, ori ne strângeam mai multe familii si ieseam la grãtar la marginea pãdurii”, ne-a spus un pensionar din Duda-Epureni. Dacã înainte de ’89, ziua de 23 august era sãrbãtoare nationalã, astãzi aceasta nu este decât o zi obisnuitã. Multi dintre tinerii postdecembristi sunt strãini de semnificatia zilei de 23 august. “Nu-mi aduc aminte sã fi învãtat la scoalã despre semnificatia acestei zile”, spune nedumerit un tânãr ce urmeazã sã treacã în clasa a XI-a. Semnificativã pentru unii, irelevantã pentru altii, cert este cã 23 august a reprezentat ziua în jurul cãreia s-au petrecut momente memorabile din istoria românilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.