spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Fostul ministru, audiat azi la DNA. „Famiglia” Silaghi colecta bani frumoşi pentru membrii săi şi partid

- Advertisement -

Denunţurile făcute de senatorul Valer Marian şi de Nelu Iordache la DNA au ţintă trei personaje infl uente: Ovidiu Silaghi, Adrian Ştef şi Mircea Vasile Govor, preşedintele, respectiv „vicele” CJ Satu Mare

Fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, este aşteptat astăzi la DNA pentru a răspunde la acuzaţile aduse de senatorul Valer Marian, fost coleg în USL. Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu şi campania electorală a finului său, Adrian Ştef, au pus la grea încercare bugetele de campanie.

Banii au fost adunaţi de la firme cărora li s-au promis, ulterior, contracte din bani publici. Denunţurile lui Iordache şi Marian explică cum fac partidele rost de fonduri, pentru susţinerea campaniilor electorale. În cazul Iordache, operarea de pe aeroportul Satu Mare a unor curse către Italia ar fi adus un capital de imagine pentru Adrian Ştef, cumnatul şi finul fostului ministru Silaghi.

În ciuda pierderilor de 250.000 de euro pe lună, în urma unei discuţii cu ministrul Transporturilor, afaceristul a organizat zboruri cu aeronavele sale pentru a satisface capriciul demnitarului. „Mi-a spus (Silaghi – n.r.) atunci că acest lucru îi este necesar pentru că finul lui, al cărui nume nu mi-l amintesc la acest moment, candida la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare. Din câte îmi amintesc, ulterior a şi obţinut această funcţie”, arată Nelu Iordache în denunţul făcut la DNA.

Finul a fost deja audiat

În urma altei declaraţii date procurorilor, dar care vizează acelaşi personaj, ieri a fost audiat la DNA Adrian Ştef. El fusese acuzat de Valer Marian că, împreună cu vicepreşedintele CJ Satu Mare, Mircea Vasile Govor, au pus în practică o directivă a lui Liviu Dragnea, prin care s-au raportat prezenţe superioare la vot în vederea suspendării lui Traian Băsescu.

În acelaşi denunţ al lui Valer Marian se arată că Mircea Govor „a afirmat că au pus la bătaie pentru referendum suma de 200.000 lei, primită „la negru” de la SC Tehnic Asist SRL Botoşani, căreia i s-ar fi promis în schimb atribuirea de lucrări de către Ministerul Transporturilor condus de Silaghi”. Într-adevăr, societatea amintită a câştigat mari contracte de reparaţii a drumurilor. Cele mai multe licitaţii au fost organizate de CNADNR şi de CJ Satu Mare şi Botoşani, instituţii conduse de liberali.

Stroe şi Dragnea ar fi raportat în fals

Ex-senatorul PSD Valer Marian a povestit la DNA că, înainte de referendumul de demiterea a lui Traian Băsescu din iulie 2012, Liviu Dragnea a cerut participanţilor la o întâlnire de partid să lasetelefoanele în sala de şedinţă şi „ne-a spus că, pentru a realiza în duminica următoare cvorumul de participare la referendum de 50% plus 1, va trebui să convingem, inclusiv prin promisiuni băneşti, cât mai mulţi preşedinţi de secţii de votare ca să raporteze la orele stabilite de Biroul Electoral Central, respectiv din două în două ore, o prezenţă cu 25 de alegători în plus faţă de cea reală”.

A doua zi a avut loc la Cluj o şedinţă similară, organizată de PNL, la care a participat Radu Stroe, secretarul partidului. Stahanovist din fire, Stroe ar fi cerut ca, pentu realizarea cvorumului de participare la referendum, să aranjeze cu presedinţii secţiilor de votare să raporteze o prezenţă cu 50 de alegători mai mare decât cea reală, la orele stabilite.

Toate aceste aspecte urmează a fi verificate de procurori , personajele implicate urmând a fi chemate la audieri pentru lămuriri. De altfel, Liviu Dragnea urmează a fi trimis în judecată într-un dosar similar, după ce a folosit un sistem informatic care a condus la fraudat votul la referendumul din 29 iulie 2012.

„Afaceri” cu stil, în familie

Imediat ce a fost numit în funcţia de ministru al Transporturilor, pe 12 mai 2012, Ovidiu Silaghi a instituit o regulă absurdă: toate plăţile către executanţi să se facă numai cu acordul verbal al său. Acest lucru a ajuns şi la urechile lui Iordache.

Ştiindu-se cu lucrările mult întârziate, în pericol de reziliere a contractului de execuţie a autostrăzii Nădlac Arad, Iordache s-a gândit, la sfatul „consilierului” de ministru Remus Şpan, să vină în „întâmpinarea” dorinţelor lui Silaghi şi i-a dus acasă 200.000 de euro.

După ce i s-a spus să lase banii pe masă într-o încăpere, Silaghi i-a oferit lui Iordache un pahar de vin. Cu siguranţă, acesta a fost cel mai scump vin consumat vreodată de fostul „Rege al asfaltului”. În denunţul făcut la DNA, Nelu Iordache a povestit sec: „În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi Şpan Remus, unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu Pop Mircea (şeful CNADNR) a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute”, se arată în documentul prin care procurorii cer Camerei Deputaţilor avizul pentru urmărirea penală a lui Silaghi.

În cazul în care colegii politicieni din Camera Deputaţilor îşi vor da avizul, Ovidiu Silaghi şi Adrian Ştef vor fi cercetaţi sub acuzaţia de trafic de influenţă. Cei doi politicieni din Satu Mare sunt şi cumnaţi, fiind căsătoriţi cu fiicele unui preot.

Autor: Virgil Burlă, Violeta Fotache
Citiţi mai mult: Fostul ministru, audiat azi la DNA. „Famiglia” Silaghi colecta bani frumoşi pentru membrii săi şi partid – Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/ovidiu-silaghi-dna-1053474.html#ixzz2caGQ8PkZ
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.