spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Blaga s-a repezit cu capul înainte în capcana lui Ponta

- Advertisement -

Premierul a invitat Opoziţia la o dezbatere publică în care să ofere soluţii alternative la problemele economice. Şeful PDL s-a grăbit să o accepte, fără să ia în calcul că gestul ar putea fi un exerciţiu de imagine al actualei puteri.

Ca să nu se mai spună despre el că nu este deschis dialogului, premierul Victor Ponta a invitat opoziţia la dialog. Pe teme economice.

Ironic, Ponta a spus că, la sfârşitul săptămânii trecute, PDL a formulat‚ „pentru prima dată, după mult timp”, nişte propuneri pe zona economică pe care le-a tratat, alături de colegii de Cabinet, cu toată seriozitatea. „Nu pretindem că Guvernul actual ştie absolut tot, sau face absolut tot. Dacă există idei bune, suntem gata să le discutăm şi dialogul între Putere şi Opoziţie pe măsuri economice este un lucru pe care ni-l dorim şi care reprezintă o schimbare fundamentală faţă de modul în care s-a făcut politică din 2009 încoace”, a spus premierul.

El a arătat că a luat act de propunerea privind reducerea cotei unice de la 16 la 12 %, reducerea CAS la angajator şi creşterea salariului minim la 1.000 de lei.

Problema este însă cea a impactului bugetar, drept pentru care i-a invitat pe cei din PDL la discuţii. „Nu vreau să fiu polemic, dar pot fi tăiate din nou salariile cu 25 la sută şi pensiile dacă asta doreşte PDL, eu mă îndoiesc, să o spună, dacă nu, creşterea unor taxe şi impozite”, a mai spus Ponta.

„Premierul caută soluţii la opoziţie” Fără să stea prea mult pe gânduri şi să analizeze, dincolo de declaraţiile publice, care este intenţia reală a premierului, preşedintele PDL Vasile Blaga s-a declarat dispus să dea curs invitaţiei acestuia. Să participe la discuţii pe măsuri economice, deşi Executivul a negociat deja scrisoarea cu FMI.

„Vom răspunde invitaţiei primului ministru de a discuta pe măsuri economice pentru sprijinirea mediului privat din România şi dezvoltarea clasei de mijloc”, a precizat Blaga. „Observ că domnul prim-ministru, care până acum nu a luat nicio măsură pentru relansarea economiei, caută soluţii la opoziţie”, a adăugat el.

Nici prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, nu a refuzat invitaţia lui Ponta. Mai temperat însă decât Blaga, Predoiu a spus că democrat- liberalii vor discuta în Biroul Politic Naţional condiţiile în care ar putea fi acceptată invitaţia la dialog a şefului Guvernului.

„Deocamdată, Ponta a aruncat două vorbe la locul său de muncă, la televizor. Îl aşteptăm şi la Guvern să explice în ce condiţii doreşte acest dialog, care este agenda concretă, care sunt temele, cine va participa, să trimită o scrisoare către BPN şi vom discuta”, a spus Predoiu.

Mişcarea Populară: „PSD mimează dialogul”

Vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară, Adrian Papahagi, a făcut însă un apel către conducerea PDL pentru a nu cădea în capcana întinsă de Ponta, precizând că USL doar mimează dialogul.

„În mod evident, Victor Ponta mimează dialogul, în condiţiile în care a demonstrat că majoritatea USL, care deţine 70% din Parlament, e abuzivă şi trece cu şenilele peste orice opinie contrară”, a arătat Papahagi. El a adăugat că ar fi trist ca PSD să-şi adauge la butonieră şi PDL, după ce a făcut deja acest lucru cu PNL. „Participând la discuţii cu Ponta, conducerea PDL ar legitima un guvern incompetent”, a conchis Papahagi.

„Noi am încercat să vedem ce e în capul lor

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu le atrage şi el atenţia democrat-liberalilor că invitaţia lui Victor Ponta este dubioasă. „Scriptul lui Ponta pentru întâlnirea cu PDL e deja scris. Se întâlnesc în spatele uşilor închise. Se iau doar imagini de atmosferă, ca să vadă lumea că Ponta e iubit şi de Opoziţie. La sfârşit fiecare iese la declaraţii de presă. PDL va bâigui ceva despre guvernul incompetent şi propunerile lor de scădere a impozitelor. Ponta va ieşi dezinvolt: Noi am încercat să vedem ce e în capul lor. Ne-au zis ceva de impozite reduse. Le-am explicat că asta va aduce un deficit de x miliarde şi nu ne-au spus de unde iau banii ăştia. Eh, asta e. Sunt băieţi buni, dar nu prea se pricep, a scris Lăzăroiu pe Facebook.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.