Prinde contur Miscarea Popularã, chiar dacã în secret
Desi este vacantã si mai toatã lumea se gândeste la concedii, politicienii de pe la noi se regrupeazã în vederea alegerilor prezidentiale si europarlamentare de anul viitor. Dacã, la USL, lucrurile sunt destul de complicate, iar primarii liberali si social-democrati sunt nemultumiti de modul în care au fost finantati de Guvernul pe care l-au sprijinit sã ajungã la putere, mâna de alesi locali si oameni de dreapta din judet cautã propria identitate. Foarte multi democrat-liberali sau oameni cu vederi liberale sunt nemultumiti de lipsa de reactie a sefilor PDL de la judet, inclusiv a senatorului Dan Marian, seful organizatiei judetene PDL, si doresc sã coaguleze ideile de dreapta în jurul noii actiuni “Miscarea Popularã”. Printre numele vehiculate pentru Comitetul de Initiativã al Miscãrii Populare se numãrã fostul senator PDL de Bârlad, Vasile Pintilie, un fost consilier local vasluian, dar si alti “disidenti” din PDL, care vor sã punã pe picioare aceastã organizatie. “Nu se pune problema acum, nu pot sã confirm aceastã informatie. Este varã, perioada vacantelor, nu stiu despre aceastã organizatie”, neagã Pintilie.
Alternativa de dreapta a politicii românesti, aflatã în Opozitie, pare mai dezmembratã ca oricând, iar PDL îsi gãseste un contracandidat chiar în fostii sãi adepti, reuniti în Partidul Miscarea Popularã, denumit de multi drept “partidul lui Bãsescu”. Liderul Miscãrii Populare, lansatã initial sub titulatura de fundatie, este fostul deputat PDL Eugen Tomac, printre membrii acesteia numãrându-se Teodor Baconschi, Adrian Papahagi sau Cristian Petrescu, iar printre sustinãtori, fostul ministru al Turismului, deputatul de Roman, Elena Udrea. La Vaslui, se vorbeste despre faptul cã Miscarea Popularã este în curs de constituire, având drept punct de plecare pe fostul senator de Bârlad, Vasile Pintilie. Fostul senator, se spune prin politica vasluianã, ar dori sã coaguleze toate ideile de dreapta într-o organizatie bine conturatã, însã nu se stie câti dintre alesii locali, în special primari PDL, ar dori sã plece la noul partid. La finele lunii iulie, în Arges, 22 de primari PDL au fost exclusi din partid si s-a anuntat cã ar urma sã se înscrie în Miscarea Popularã, mai ales dupã demisia liderului organizatiei judetene. Ulterior, PDL a anuntat cã primarii nu vor fi exclusi din partid, iar o parte au revenit la partidul-mamã.
Tomac trece des prin judet, în drum spre Chisinãu!
Conform unor informatii, noul lider al Miscãrii Populare, Eugen Tomac, trece destul de des prin judet, în drum spre Chisinãu, ceea ce întãreste bãnuielile cã se poartã discutii pentru constituirea organizatiei judetene. Totusi, fostul senator Vasile Pintilie neagã cã ar purta discutii privind înfiintarea organizatiei Vaslui a Miscãrii Populare. “Nu se pune problema acum, nu pot sã confirm aceastã informatie. Este varã, perioada vacantelor, nu stiu despre aceastã organizatie”, neagã Pintilie. Ceea ce este destul de interesant este faptul cã, dacã mâine ar fi alegeri, Partidul Miscarea Popularã ar lua 5,5% din voturile românilor, ceea ce aratã interesul alegãtorilor de dreapta fatã de un partid credibil. Aparitia Miscãrii Populare la Vaslui vine pe un fond de tensiune în PDL, care se manifestã de la alegerile parlamentare din 2012. Atunci, unii democrat-liberali îl acuzau pe senatorul Dan Marian, presedintele PDL Vaslui, cã a distrus în mod intentionat sansele candidatilor pe cele douã municipii, Vaslui si Bârlad, unde ar fi pus candidati mai slab cotati electoral. Calculul senatorului PDL a fost simplu: doi candidati slabi pe Vaslui si Bârlad i-ar fi permis lui Boureanu sã ia mai multe voturi la redistribuire, într-un colegiu în care Marian credea cã îl controleazã destul de autoritar. în loc sã-l punã pe Corneliu Mihalache, la Vaslui, sau pe Vasile Pintilie, la Bârlad, oameni cu greutate si experientã în astfel de campanii, Dan Marian a preferat sã meargã pe mâna a doi tineri fãrã prea multã experientã, bãtãiosi, este adevãrat, însã care mai aveau de învãtat din lectiile politice. Prea fragezi, usor de bãtut în fata unor “crocodili” precum Victor Cristea sau Adrian Solomon.