spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Textul integral al investigației „DOSARUL CUBREACOV – 12 cărți despre o singură minciună”

- Advertisement -

Unsprezece ani Moldova a așteptat ziua în care va afla misterul dispariției lui Vlad Cubreacov în anul 2002. În acest timp, fel de fel de procurori i-au dus cu zăhărelul pe moldoveni că în curând dosarul va fi finisat și adevărul va ieși la iveală. Dar, ca de obicei în RM, oamenii au fost mințiți. Speranțele li s-au stins pe 12 iulie 2013, când Procuratura Chișinău a clasat cauza Cubreacov. În ultimii ani, TIMPUL a reușit să discute cu membri ai grupului de urmărire penală care a lucrat la acest caz, dar și să obțină materiale ale dosarului, pe care până acum nu le-am făcut publice la solicitarea surselor noastre. Studiate atent, acestea seamănă mai mult cu o poveste despre niște anchetatori nevoiți să ascundă un joc politic murdar, decât cu un proces penal. Astăzi, când cauzei i s-a pus cruce, moldovenii au dreptul să afle ce conțin cele 12 volume ale dosarului, chiar dacă acest adevăr poate provoca regrete, conflicte, dar și lacrimi din unii ochi…

DISPARIȚIE DE OM ȘI DE PROBE

Cum s-a trezit Natalia Cubreacova fără soț

Când a făcut ochi în zorii zilei de 22 martie 2002 și a văzut că soțul nu i-a ajuns acasă, Natalia Cubreacova nu s-a panicat. Seara, pe la ora 22.00, când el a anunțat-o la telefon că vine flămând, Natalia i-a spus că se culcă și că va scoate cheile din ușă. Dar nu-i bai, căci el mai obișnuia să rămână nopțile pe la partid… Femeia s-a sculat, s-a chitit și a mers la serviciu, la Liceul „Prometeu”. Acolo, din întâmplare, s-a întâlnit cu șeful partidului, Iurie Roșca, dar nici el nu știa unde a înnoptat omul ei. După prima oră, Natalia a tras o fugă până la partid și a aflat că nici secretarul general, Ion Neagu, nu avea alte știri. Puțin mai târziu, Neagu a venit la „Prometeu” cu o veste tristă: i-au căutat bărbatul pe la toate spitalele, dar ia-l de unde nu-i…

Așa începea povestea relatată în acea dimineață în fața poliției de către Natalia Cubreacova (cu acest nume figura în materialele dosarului). Ea credea că dispariţia lui Vlad putea fi cauzată de disensiuni între Partidul Popular Creștin Democrat (PPCD) şi conducerea ţării.

De fapt, poliția a fost anunțată nu de Natalia, ci de Mihai Roșcovan, consilier municipal PPCD, la indicațiile lui Roșca. Și dacă, de obicei, când dispare un om, poliția mai așteaptă câteva zile, de data aceasta Procuratura Chișinău a intentat cât ai zice pește un dosar penal. Și nu pe faptul dispariției, ci pe fapt de omor, în baza art. 89 al Codului Penal, deși nu s-a depistat nicio urmă de sânge sau violență. A fost format un grup de anchetă, condus de procurorul Corneliu Bratunov, apoi – un grup mixt cu participarea MAI și SIS. Primele patru versiuni ale anchetei au fost:

– Dispariție înscenată de șefii PPCD în scopul destabilizării situaţiei social-politice din RM în ajunul Marii Adunări Naţionale (MAN), pregătită de acest partid pentru 31 martie 2002;
– Legată de serviciile speciale ale Transnistriei, Găgăuziei şi României;
– Legată de activitatea economică şi financiară a PPCD şi relaţiile dintre liderii partidului;
– Omor în urma unui atac tâlhăresc.

Munca efectuată în primele luni de către acest grup a fost titanică, ceea ce arată că inițial anchetatorii credeau sincer în povestea Cubreacov.

Cine i-a spus lui Dinu să-l ducă pe Vlad acasă?

Mai întâi au fost audiați colegii dispărutului, care în seara de 21 martie 2002 s-au aflat la sediul PPCD. Și ei s-au contrazis reciproc. Roșca spunea că el, Cubreacov, secretara Adriana Vrăjmașu, Ion Neagu, Sergiu Burcă și Ștefan Secăreanu, care revenise dintr-o deplasare, s-au aflat la partid între orele 18.00 și 23.00, și că Vlad ar fi plecat acasă după 22.00. Apropo, Roșca mai spunea că anterior Vlad fusese amenințat la telefon, fiind întrebat: „Pocem russificația?”. La rândul său, Secăreanu susținea că s-a întors de la Leova pe la 22.30-23.00 și i-a găsit la partid pe toți cei menționați mai sus, în afară de Vrăjmașu. Burcă afirma că primul a ieșit Vlad, apoi el, și la sediu a rămas Roșca cu Vrăjmașu. Iar secretara spunea că ea a plecat pe la 21.00, lăsându-i la partid pe Cubreacov și Neagu…


Iurie Roșca și Ștefan Secăreanu

Șoferul lui Roșca, Dinu Jidraș, cel care l-a dus pe Cubreacov cu mașina acasă, relata că pe la ora 21.30 a dus-o acasă pe Vrăjmașu și peste jumătate de oră a revenit la partid. Privea televizorul, când Cubreacov l-a rugat să-l ducă acasă (ulterior, avea să declare că el i-a propus lui Cubreacov să-l ducă acasă, iar Burcă spunea că Roşca i-a zis lui Vlad să plece cu Jidraș). Au mers pe străzile: Iorga, Kogălniceanu, Pușkin și Fantalului, până la Renașterii (actuala str. Grigore Vieru), unde, în blocul nr. 19, trăia Cubreacov. Acesta i-a spus să nu intre în curte, ci să-l lase la stradă, căci Roșca putea să aibă nevoie de mașină. Vlad urma să treacă printre blocuri, unde era întuneric. Șoferul s-a întors la PPCD după Roșca, l-a dus și pe el acasă, iar despre „furtul omului” a aflat a doua zi.

La 23 martie, poliţia din Cahul anunța că tatăl lui Vlad, Constantin Cubreacov, are ochii înlăcrimaţi, iar bunica sa plânge încontinuu. Igor Munteanu, actualul ambasador al RM în SUA, care este finul lui Cubreacov, spunea că nu l-a văzut pe nașul de vreo jumătate de an.


Igor Munteanu

Zona în care a copilărit Roșca a fost în vizorul anchetei

După ce a cercetat apartamentul lui Vlad, grupul de anchetă a controlat acoperișurile și subsolurile clădirilor din zonă și a discutat cu vecinii dispărutului. Aceștia nu văzuseră nimic suspect, cu mici excepții. De pildă, un vecin a auzit noaptea discuții aprinse între doi bărbați; altul a deslușit, pe la ora 23.05, fragmente de voci dinspre stradă, apoi sunete de la închiderea portierelor unei mașini care s-a pornit în viteză, fiind urmată de altă mașină. Iar o femeie i-a văzut în curte, pe 19 martie, pe Roșca și Cubreacov.

Cercetările s-au extins în toată țara, în cer și pe pământ. Au fost examinate din helicopter iazurile Ghidighici şi Dănceni, iar la sol a fost controlat pârâul Ișnovăț. Verificarea subsolurilor și acoperișurilor a continuat la Botanica, în zona unde a copilărit și apoi ar fi avut două apartamente Iurie Roșca. Astfel, au fost examinate peste 100 de blocuri de pe străzile Pandurilor, Titulescu, Decebal, Muncești, Dacia, Cuza-Vodă, Sarmizegetusa, Zelinski, Trandafirilor ș.a. În Orhei și Strășeni, au fost controlate fântâni, păduri, câmpii, râpe, apeducte, trecători subterane. 25 de polițiști au irosit o zi pe șantierele uzinei de computere. De la serviciile de taxi au fost solicitate informații despre clienții din seara de 21 martie. Medicii de la Salvare au fost întrebați despre pacienții din acea noapte, iar colaboratorii Poliției Rutiere – despre mașinile pe care le-au oprit atunci. Au fost ridicate registrele de trecere a automobilelor pe timp de noapte în Chișinău și registrul autocarelor care au trecut peste Nistru. Au fost sesizate toate punctele de trecere ale frontierei de stat și 178 de reprezentanțe ale Interpolului.

Rudele lui Vlad din localitatea sa de baștină, Crihana Veche, r-nul Cahul, erau convinse că el nu se ascunde în sat. Un chișinăuian a anunțat poliția că un om foarte beat striga într-un magazin că el l-a furat pe Cubreacov…

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale băncilor au dispărut

În birourile lui Cubreacov de la PPCD și parlament, poliția a găsit pașaportul diplomatic al său și permisul de port-armă. Pistolul lui Vlad, de model „IJ” lipsea și a fost anunțat în căutare. Au fost ridicate și casetele de la camerele de supraveghere ale Băncii Naționale, Băncii de Economii și Băncii Turco-Române din preajma blocului lui Cubreacov, ultima bancă aflându-se vizavi de locul în care acesta a ieșit din mașină.

Aici intervine prima mare enigmă a dosarului – imaginile de pe aceste pelicule și actele privind examinarea lor lipsesc cu desăvârșire din materialele cauzei. Sursele noastre din grupul de anchetă susțin că acestea au fost nimicite, căci în ele se observau siluetele sau mașina unor angajați ai serviciilor secrete ale RM. Potrivit acelorași surse, Roșca, Secăreanu și Cubreacov, fiind pe atunci subiecții unul dosar penal de faptul dezordinilor în masă, erau filați de SIS și „răpirea” lui Vlad fără știrea serviciilor speciale ar fi fost imposibilă. Corneliu Bratunov a declarat pentru TIMPUL că nu știe despre dispariția acestor probe.

De ce a fost ascultat telefonul lui Iurie Colesnic

În cadrul anchetei, MAI și SIS au interceptat telefoanele de la PPCD, cel al lui Cubreacov de acasă și ale următoarelor persoane: Colesnic Iurie (scriitor), Tomaşenco Rodica (jurnalistă), Cubreacov Constantin (tatăl lui Vlad), Munteanu Angela (soția lui Igor Munteanu), Iatsenco V., Zloteanu Maria, Lupu Z., Godea Nadejda, Seratiuc Chiril, Miralvschi V., Gritenco Ina, Romanescu Alexandru. Colesnic a fost ascultat, deoarece a comandat un microbuz pentru niște turiști care, pe 23 martie, au plecat la Timişoara.


Iurie Colesnic

Primii suspecți au fost doi tineri, Dorian Popa și Eugen Gusev, care cu o lună până la dispariție au fotografiat dintr-un BMW clădirea fostului Cinematograf „Moscova”. Potrivit paznicilor de aici, mașina ar fi trecut și prin spatele blocului 19. Proprietarul acesteia s-a dovedit a fi Dorian Popa, născut în s. Pârâta, Dubăsari, manager la o agenție de publicitate. Fiind audiați, cei doi au spus că se aflau cu alte treburi pe acolo, dar s-au oprit, pentru că Gusev, de profesie designer, trebuia să fotografieze clădirea, având o comandă de a proiecta fațada acesteia.

Operațiunea Tiraspol, despre care Vlad nu vorbește cu soția

Pe 26 martie, familia Cubreacov a primit pază. Audiată din nou, Natalia își amintea că Vlad avea impresia că este urmărit de maşini diferite. Ea mai povestea că într-o noapte, cu o lună în urmă, a auzit parcă niște pași pe scări și, ieșind tiptil la balcon, a văzut o mașină care apoi a plecat… După dispariție, mai spune femeia, profesoara Maria Buruiană a informat-o că un individ i-a spus lui Vlad că un dement a primit o armă ca să-l ucidă pe Roşca. Natalia lega „furtul omului” de preşedintele Voronin sau de Ion Morei, sau de securitatea rusă și autorităţile transnistrene. Și puncta: „Sunt sigură că dispariţia are substrat politic. Exclud categoric implicarea lui Roşca sau a altor lideri PPCD”.

De unde femeia putea fi atât de sigură? Să fi știut ea unde i se află omul? Peste două zile, s-a întâmplat ceea ce ne face să credem că anume așa putea să fie. Astfel, la 28 martie, aproape de miezul nopții, ea a anunțat că a fost sunată de un bărbat din Tiraspol, care s-a prezentat Oleg. Acela i-ar fi spus că, dacă vrea să știe unde e Vlad, să vină în dimineața următoare la Aeroportul Chișinău cu 250 mii USD. A doua zi, potrivit anchetatorilor, poliția și procurorii erau în picioare, când pe neașteptate au primit comandă că la aeroport se vor deplasa doar subdiviziunile specializate ale SIS.

Firește că Oleg nu a venit. Ulterior, s-a constatat că el a sunat de la un taxofon, cu o cartelă pe care a folosit-o numai o dată. SIS anunța că a solicitat concursul serviciilor speciale de peste Nistru pentru a-l depista pe Oleg, dar a primit refuz.

Stenograma convorbirii Nataliei cu Tiraspolul demonstrează că, probabil, și ea încercase să profite din acea operațiune. De aici se vede că, realmente, Oleg nu i-a cerut 250 de mii, ci 200 mii USD. În continuare, referindu-se la acești bani, Natalia întotdeauna vehicula cu suma majorată, iar procurorii – cu cea reală.

O altă enigmă este lipsa acestei convorbiri din materialele cauzei. La încercările procurorilor de a o obține, SIS le-a răspuns că este imposibil din motive tehnice, deoarece „materialele secrete audio sunt nimicite în termeni stabiliți”. Bine, dacă dosarul era de o importanță internațională, în el fiind antrenate servicii polițienești din toată lumea, nu putea SIS să facă o excepție? Sau discuția nu coincidea cu stenograma și de aia a fost nimicită? De fapt, se pare că sunetul de la Tiraspol a fost efectuat doar pentru a conduce ancheta pe o pistă falsă, creând impresia că Vlad se află peste Nistru. Și scopul a fost atins. Până la finele lui 2002, anchetatorii au pierdut timpul cu identificarea și audierea șoferilor mașinilor parcate la Aeroport în dimineața de 29 martie. Și n-au descoperit nimic.

Faptul că operațiunea Tiraspol a fost o tragicomedie este confirmat de însuși Cubreacov în 2009. Întrebat de procurori ce știe despre telefonul lui Oleg, el a spus că nu a discutat niciodată cu soţia acest aspect, care îi este cunoscut numai din presă…

Cum s-au ridicat firele de păr și Roșca a spus că Ilașcu vrea să-l omoare

La începutul lui aprilie 2002, a avut loc ridicarea firelor de păr și a bocancilor de iarnă ale lui Vlad din apartamentul său. Acestea erau necesare după ce, în Odesa, a fost reținut interlopul Alexandr Gomii, care în ziua dispariției se afla în Chişinău. În mașina acestuia au fost găsite o pereche de ciorapi și un fir de păr pe o minge, care se presupunea că ar fi aparținut lui Vlad. Însă expertiza biologică a constatat că sudoarea de pe ciorapi şi părul de pe minge nu coincid cu ale lui Cubreacov.

În aceleași zile, Iurie Roșca a depus alte mărturii în fața anchetatorilor. El spunea deja că Adriana Vrăjmașu a plecat prima și la urmă a rămas doar el cu Vlad. Prima dată zicea că a stat la PPCD până la ora 23.00, acum – că la acea oră era acasă. Atunci spunea că Vlad era amenințat la telefon, acum – că acesta nu i-a vorbit niciodată despre amenințări. Deși declara că „autorii crimei” puteau fi biserica rusă, comuniştii sau Transnistria, Roșca își vărsa tot amarul pe senatorul român Ilie Ilașcu. Povestea că acesta, aflându-se în detenție la Tiraspol, i-a propus să-i organizeze evadarea prin luare de ostatici sau prin atacarea preşedinţiei. Și că, la ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, un român din SUA, Nicolae Popa, l-a rugat pe ÎPS Petru al Basarabiei să medieze cu Ilaşcu împăcarea cu Roșca. Atunci senatorul ar fi scos pistolul, zicând: „Numai asta îl iartă!”. Întrebat despre relațiile lui Ilașcu la Chișinău, Roșca a numit două jurnaliste: Aneta Grosu şi Alina Radu. El mai spunea că cineva l-a sunat la partid și i-a spus că comunistul Vladimir Ţurcan are legături peste Nistru și știe unde este Vlad.

Amintim că, în 2008, Nicolae Andronic a declarat pentru TIMPUL că liderul PPCD i-a propus să-l ajute pe Ilașcu să fugă din închisoare, dar în asemenea mod, ca acesta să dispară pe drum….

mai mult: http://www.timpul.md/articol/textul-integral-al-investigaiei-dosarul-cubreacov–12-cari-despre-o-singura-minciuna-47048.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.