spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Grup de 25 de biciclisti din Bârlad, la slujbã la Bujoreni! (foto)

- Advertisement -

Ieri, Mãnãstirea Bujoreni s-a îmbrãcat în straie de sãrbãtoare pentru a-si celebra cel de-al doilea hram. La eveniment, care a fost prilejuit de marea sãrbãtoare crestinã “Adormirea Maicii Domnului”, au luat parte numerosi credinciosi din întreg judetul si cãlugãri de la mai multe mãnãstiri vasluiene. La evenimentul religios au fost prezenti mii de pelerini din toate colturile tãrii. Inedit a fost faptul cã un grup de 25 de biciclisti din Bârlad, la initiativa Culbului Sportiv SHI TEI DO KO Bârlad, au venit sã asiste la slujbã, îmbinând cu succes activitatea sportivã cu cea religioasã, tinerii sportivi asistând la toatã slujba.

Monahii Mãnãstirii Bujoreni au oficiat miercuri seara slujba de priveghere alãturi de zeci de preoti din mai multe mãnãstiri din judet. La procesiune au participat mii de pelerini veniti atât din judet, cât si din mai multe localitãti din judete, precum Galati, Bacãu, Iasi si chiar Neamt. Foarte multi au fost veniti si din Bucuresti, la hram participând chiar si pãrintii staretului mãnãstirii, pãrintele Euharist. Drumul care duce spre Mãnãstirea Bujoreni s-a dovedit neîncãpãtor pentru zecile de autoturisme cu care au venit pelerinii. Sirul de masini s-a întins pe câtiva kilometri, prin pãdure. Cãlugãrii asezãmântului le-au oferit pelerinilor, dupã slujbã, bucate de post, dar si preparate din peste, întrucât ziua de ieri a fost declaratã de Înaltii Prelati ai Bisericii Ortodoxe Române drept zi cu dezlegare la peste.

Mãnãstirea si istoricul ei

Mãnãstirea Bujoreni are o obste de 26 de vietuitori, fiind cea mai mare mãnãstire pentru cãlugãri din cuprinsul Episcopiei Husilor. Prima atestare documentarã a acestei mãnãstiri dateazã din 27 martie 1602, iar începuturile acestui asezãmânt sunt legate de gãsirea în chip minunat a Icoanei Maicii Domnului în scorbura unui stejar secular si de zidirea unei biserici în acest loc. Dupã ridicarea bisericii s-a întemeiat un schit cu obste de cãlugãri. Cu timpul, biserica s-a degradat si, la începutul secolului al XVIII-lea, a fost renovatã de Gavriil Conache, care a întãrit-o si consolidat-o. În anul 1840, ieromonahul Ioanichie Costache (hatmanul Ioan, înainte de cãlugãrie), a construit o bisericã mare din zid de cãrãmidã, care este folositã si azi. Dupã constructia bisericii din zid, schitul a fost transformat în mãnãstire pentru maici. În timpul regimului comunist ateu, mãnãstirea s-a desfiintat în urma decretului 410/1959, fiind redeschisã în 1993 ca mãnãstire pentru monahi. Actualmente, se construieste o nouã bisericã de mari dimensiuni, pentru a rãspunde nevoilor spirituale ale numerosilor crestini care vin sã se roage în acest sfânt lãcas. Incinta mãnãstirii este foarte frumoasã si spatioasã, cu multã iarbã si molizi seculari la sud-vest si nord de bisericã.

Inedit: arte martiale si religie!

Pe drumul spre mãnãstire am întâlnit ieri un grup de 25 de biciclisti din Bârlad. Ei au mers la Mãnãstirea Bujoreni la hram cu bicicletele, îmbinând astfel activitatea sportivã cu terapia pentru suflet: religia. Organizatorul turului a fost Clubul Sportiv SHI TEI DO KO Bârlad, un club de Ju Jitsu antrenat de sensei Bogdan Mazilu, 2 Dan Ju Jitsu. Antrenorul ne-a precizat cã turul face parte din programul de antrenament de rezistentã al sportivilor ju-jitska, însã a fost si în scop recreativ întrucât au fost invitati sã participe atât la activitatea sportivã, cât si la vizita la mãnãstire, si prietenii sportivilor. Toti cei 25 de biciclisti au asistat alãturi de antrenorul lor, Bogdan Mazilu, la slujba religioasã cu ocazia hramului Mãnãstirii Bujoreni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.