spot_img
30.9 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Decizie finală la factura de infarct emisă de E.ON

- Advertisement -

Furnizorul de energie electrică E.ON Moldova Distribuţie a luat o decizie în cazul ieşeanului care s-a trezit cu 69.700 kW facturaţi, după intervenţia comisarilor de la Protecţia Consumatorului. Deşi ieşeanul a solicitat anularea facturii, pe motiv că nu a consumat o cantitate atât de mare, E.ON a decis să permită eşalonarea la plată a datoriilor, dar şi să efectueze o recalculare a acestora, ajustată la costurile existente în diferite perioade din intervalul 2008 – 2012. Factura de infarct a fost emisă de E.ON pentru perioada 24 octombrie – 11 decembrie 2012, în condiţiile în care în alte luni au fost calculate valori cu mult mai mici, motiv pentru care Viorel Ursache a decis să apeleze la instanţele judecătoreşti pentru anularea facturii. Problema ar fi fost, de fapt, contorul, care nu avea o zecimală, iar la citirea de către angajaţii E.ON a rezultat această valoare imensă, pentru care au fost calculate restanţe de peste 34.000 lei. Din răspunsul oferit de reprezentanţii E.ON pentru „Ziarul de Iaşi“ reieşea că „facturarea consumului de energie s-a realizat în concordanţă cu consumul real. Rapoartele generate de softul contorului electronic arată un consum mediu zilnic de aproximativ 125 kWh, în perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013 şi o putere maximă simultană absorbită de 8 kW, în aceeaşi perioadă“, potrivit reprezentanţilor E.ON.

Eroare de citire

Nemulţumit de răspunsurile oferite de conducerea furnizorului de energie electrică, Viorel Ursache a apelat şi la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. În urma acestei reclamaţii, comisarii au constatat că, în intervalul 28.11.2008 – 05.11.2012, operatorul economic a realizat în mod eronat citirea contorului consumatorului, fiind emise facturi pentru valori mai mici decât consumul real. Astfel, pe 29.01.2013, operatorul economic a emis o factură reprezentând contravaloarea unei cantităţi de 69.700 kW – energie consumată şi neachitată de la montarea contorului 28.11.2008 până la demontarea lui 05.11.2012. E.ON a justificat acest aspect printr-o eroare de citire a contorului, respectiv neluarea în calcul a unei cifre de pe contor, fapt care a făcut ca facturile lunare emise în acel interval să fie mai mici decât valoarea reală a serviciilor. „Analizând acest caz, comisarii CJPC Iaşi au reţinut că prin practica de a factura retroactiv pentru o perioadă aşa de lungă se ajunge la o îndatorare excesivă a consumatorului. Operatorul economic a emis facturi periodice pe care consumatorul le-a achitat integral, fără a avea cunoştinţă de existenţa unor restanţe. Facturarea unor sume de un anumit nivel a indus consumatorului faptul că poate efectua acelaşi consum şi în lunile următoare, costul acestuia fiindu-i accesibil. În situaţia în care operatorul economic ar fi facturat periodic la valoarea reală, consumatorul ar fi avut posibilitatea să îşi ajusteze consumul în concordanţă cu posibilităţile de achitare“, se arată în răspunsul CJPC.

Preţuri greşite

Cu referire la factura de o valoare imensă emisă, un alt aspect de neconformitate îl reprezintă faptul că fiind în discuţie o cantitate de energie consumată, prezumtiv, pe o perioadă mai lungă (2008 – 2012), este incorect ca anumite elemente ale facturii, contribuţia cogenerare, certificate verzi, TVA 24%, să fie aplicate la întreaga cantitate, introducerea acestor elemente de cost făcându-se de la anumite date. În urma constatării acestor aspecte, CJPC a dat o sancţiune contravenţională operatorului economic şi a dispus ca E.ON să recalculeze obligaţiile de plată ale consumatorului, cu luarea în calcul a aspectelor de neconformitate precizate, precum şi să eşaloneze plata pe o perioadă de timp stabilită de comun acord cu consumatorul. În ceea ce priveşte procesul intentat de Viorel Ursache faţă de E.ON Energie România, cu obiect obligaţia de a face, judecătorii au decis să anuleze cererea de anulare a facturii la primul termen din 17 iunie.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/decizie-finala-la-factura-de-infarct-emisa-de-e-on–19265.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.