spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Cum sunt trimiși în ZONA NEAGRĂ proprietarii care ÎNCHIRIAZĂ: 190 de lei taxe pentru 885 de lei obținuți dintr-o chirie

- Advertisement -

Premierul Victor Ponta a precizat că românii care sunt salariați, dar obțin venituri din chirii, vor plăti contribuții la Sănătate de 5,5% din suma provenită din închiriere, arătând că oficialii Comisiei Europene au precizat că în toată Europa se plătesc contribuţii de sănătate.

Astfel, românii care achită CASS de 5,5% din salariile brute, dar obțin și venituri din chirii, vor plăti CASS și pentru acestea. Să presupunem că un angajat dispune și de o a doua locuință, o garsonieră, pe care o închiriază în baza unui contract înregistrat la Fisc. Tariful mediu pentru o locuință unicamerală era în iulie de circa 200 de euro. La această valoare, CASS-ul se ridică 11 euro, echivalentul a 48,68 lei, sumă calculată la un curs mediu de 4,4257 de lei, stabilit de BNR pentru luna iulie.

Pe lângă acești bani, proprietarul mai datorează Fiscului și impozitul pe venit, de 16%. Dacă ținem cont de aceeași valoare medie a chiriei, de 200 de euro pentru o garsonieră, atunci proprietarul va mai scoate din buzunar încă 141 de lei. În total, din cei 200 de euro primiți de la chiriaș lunar, echivalentul a 885 de lei, va mai plăti către buget alți 190 de lei. Dacă tragem linie, observăm că proprietarului îi mai rămân circa 695 de lei în mână.

În acest context, există riscul ca mulți dintre proprietarii de imobile date spre închiriere să nu mai fie la fel de dornici ca până acum să înregistreze contractele. Totodată, și chiriile ar putea crește, astfel încât cei care vor locui efectiv în acele locuințe să achite diferența rezultată din creșterea impozitelor.

Primii care vor suferi de pe urma acestei măsuri vor fi militarii și polițiștii, care primesc bani de chirie de la stat, în baza contractelor înregistrate la Fisc. Numai că, în cazul celor cu funcții mici, chiria se calculează ca valoare procentuală din leafă. Cum salariile lor sunt mici, comparativ cu cele ale șefilor lor, nici sumele primite pentru chirii nu vor fi mari.

Dar nici românii care încasează bani din chirii nu vor fi mai fericiți. La un salariu mediu brut de 2.219 lei, cât a fost cel calculat de INS pe luna iunie, un salariat plăteşte contribuţii sociale (pensie, sănătate şi şomaj) în sumă de peste 366 de lei, din care numai pentru sănătate i se oprește suma de 122 de lei. Dacă adăugăm și suma rezultată din CASS-ul pe chiria pentru o garsonieră, ajungem la 170 de lei plătiți lunar pentru a susține un sistem pe care statul nu îl poate gestiona eficient, astfel că, atunci când ai nevoie de servicii medicale, trebuie să aștepți ore bune prin spitale pentru un consult sau să îți cumperi singur medicamente, dacă ai ghinionul să fii internat.

Autor:  Simona Tapalagă
Citiţi mai mult: Cum sunt trimiși în ZONA NEAGRĂ proprietarii care ÎNCHIRIAZĂ: 190 de lei taxe pentru 885 de lei obținuți dintr-o chirie – Taxe & Impozite > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/victor-ponta-cei-care-au-si-salarii-si-chirii-platesc-acei-55-la-sanatate-din-chirie-1052333.html#ixzz2bvet3dA5
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.