spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Operaţie rară la Iaşi: Medicii au extirpat un sfert din creierul unui bărbat

- Advertisement -

Doctorii au fost nevoiţi să facă această manevră pentru a-i salva viaţa bărbatului de 53 de ani care suferise un infarct cerebral.

Luni noaptea, ieseanul a ajuns la spital cu un sfert din creier mort, in stare de coma avansata, gradul trei, scrie Bună ziua Iaşi! Mai mult, pacientul avea si hemiplegie, jumatate din corp fiind paralizata.

Chiar daca medicii neurochirurgi i-au administrat tratament de urgenta, examenul Computer Tomograf a aratat ca exista tendinta de „umflare” a creierului pe zona neafectata.

„Pacientul a fost transportat la spital in stare foarte grava, cu hemiplegie, coma trei. Viata bolnavului era in pericol si atunci s-a efectuat o operatie de disperare, ca sa spun asa, pentru ca tratamentul medicamentos nu avea efect. S-a recurs la craniectomie de decomprimare. Neurochirurgul a taiat cutia craniana in zona unde s-a produs infarctul cerebral, astfel incat creierul sa se poata extinde. Astfel de interventii nu sunt dese, la noi in spital inregistrandu-se cam una la doua luni de zile”, a declarat dr. Florin Gramada, purtator de cuvant la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu.

Bolnavul va suferi si o operatie de cranioplastie

La scurt timp de la incheierea interventiei chirurgicale, pacientul a iesit din starea de coma, dar hemiplegia s-a pastrat. „Dupa indepartarea cutiei craniene, creierul a ramas acoperit de piele si tesut moale. Dupa o perioada de trei sau chiar sase luni de zile, se va face o noua interventie chirurgicala, cranioplastie. Lipsa osului va fi inlocuita cu o placa din titan sau plastic. Post operator, starea de sanatate a bolnavului este stabila. Si-a revenit din coma, dar deficitul motor s-a pastrat. Acesta se va ameliora dupa o perioada de recuperare. Cauza care a dus la producerea infarctului cerebral in cazul acestui pacient este ateroscleroza”, a spus medicul neurochirurg Florin Gramada.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.