Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) au “călcat” încă o dată palatele rromilor de la Grajduri şi Ciurea. Mascaţii de la Poliţie şi jandarmii au descins ieri-dimineaţă la prima oră în 15 palate în căutarea unor documente contabile şi bani care ar fi provenit din evaziune fiscală. Opt persoane au fost ridicate şi duse la audieri la sediul IPJ Iaşi. De asemenea, poliţiştii de la antifraudă au confiscat 17.000 de lei, dar şi un pistol-mitralieră Kalaşnikov, AK 47 cu bile. Prejudiciul în acest caz este însemnat, fiind vorba despre aproximativ 13 milioane de lei.
Administratorii a zece firme, printre care se află şi fiica bulibaşei din Grajduri, Ferdinand Stănescu, sunt suspectaţi că au prejudiciat statul român cu milioane de lei prin operaţiuni fictive pentru a compensa taxa pe valoarea adăugată. “În fapt, în perioada 2010 – 2012, 15 persoane sunt suspectate că au înregistrat în actele contabile cheltuieli care au avut la bază operaţiuni fictive cu scopul de a diminua masa impozabilă şi a compensa TVA-ul. În urma acestor activităţi s-a creat un prejudiciul bugetului de stat de aproximativ 13 milioane de lei. În aceste cauze au fost întocmite zece dosare penale pentru infracţiuni economice şi s-au ridicat documente contabile de la acestea”, a declarat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al Poliţiei.
La acţiunea de ieri, ţiganii din Grajduri s-au arătat iritaţi de prezenţa jurnaliştilor. Bulibaşa din localitate a ameninţat reprezentanţii instituţiilor media că asmute câinii împotriva lor, după ce a fost întrebat dacă poliţiştii fac percheziţie şi în casa fiicei lui. “Poliţiştii fac cercetări de rutină. Da, este casa fiicei mele. Dar nu ne mai filmaţi, că nu dorim să ne faceţi publicitate negativă. Mascaţii veniţi aici nu vă apără şi pe voi. Am doi câini mari în curte care, dacă îi eliberez, o să fie vai şi amar de voi”, a ameninţat bulibaşa. După câteva minute, acesta şi-a retras vorbele, precizând că a glumit. Ţiganii le-au spus jurnaliştilor că banii pentru construcţia palatelor au fost făcuţi din moştenirile lăsate de rudele lor, dar şi din alte activităţi. “Ne mai ocupăm cu vânzarea cazanelor, a penelor şi a cartofilor”, a ţinut să precizeze ironic o ţigancă.
La percheziţiile din palatele romilor au mai participat 200 de persoane, forţe constituite din mascaţii de la Serviciul de Acţiuni Speciale (SAS), Serviciul Rutier, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) şi Serviciul de Ordine Publică. În privinţa celor de la Serviciul Rutier, agenţii s-au postat la ieşirile din localităţi şi au tras pe dreapta toate maşinile conduse de localnici, pentru a evita fuga celor vizaţi de anchetă. De la începutul anului şi până în prezent, poliţiştii şi mascaţii au descins de mai multe ori în casele rromilor din Ciurea şi Grajduri. În cazul uneia dintre descinderi, ţiganii au acuzat că unul dintre bulibaşi, Gagarin Stănescu, a murit în urma unui atac de cord. Acesta auzise cu o zi înainte că a doua zi urmau să fie o serie de percheziţii.