spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Aproape 100 de blocuri din municipiul Bacău vor fi reabilitate termic prin fonduri europene și de la bugetul de stat

- Advertisement -

Aproape 100 de blocuri din municipiul Bacău vor fi reabilitate termic. Primele reabilitate vor fi 13 blocuri incluse în programul finanțat de la bugtul de stat și cel local. Al doilea lot, de 43 de blocuri, are proiectele depuse la ADRNE pentru fonduri europene. În lucru sunt alte proiecte ce însumează 8 milioane de euro. Europenii au cerut să existe acordul a 2/3 din locatari, și nu jumătate, cum era până acum. Bacăul este pe primul loc în Regiunea Nord-Est ca număr de proiecte depuse.

Primarul Romeo Stavarache a anunțat, la ultima întâlnire cu presa, că aproape 100 de blocuri din municipiul Bacău vor fi reabilitate termic. El a vorbit despre condiții, acte necesare, problemele de care se izbește instituția în fața asociațiilor de proprietari și sumele accesate de municipiul Bacău. “Avem 43 de blocuri ale căror proiecte au fost depuse la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, care însumează circa 12 milioane de euro – a declarat primarul Romeo Stavarache. Acestora li se adaugă un alt lot de blocuri, care însumează până în 8 milioane de euro, pentru care proiectele sunt aproape de finalizare și urmează să fie depuse pentru finanțare. Acestea vor fi reabilitate prin fonduri europene. În paralel sunt 13 blocuri în faza de licitație pentru programul derulat cu bani de la Guvern, prin Ministerul Dezvoltării. În total, estimăm să avem 100 de blocuri, prin ambele programe, ce vor fi reabilitate într-o primă fază”.

Bacăul, campion la reabilitare termică cu fonduri UE

Proiectul de reabilitare termică a blocurilor prin finanțare europeană a plecat din birourile Primăriei Bacău. Primarul Romeo Stavarache, care este și raportor pe Fondul de Coeziune din partea Comitetului Regiunilor, a prezentat la Bruxelles un raport privind includerea în bugetul european a proiectului de reabilitare termică, iar europenii l-au aprobat în unanimitate. Așa se face că acum se derulează un proiect-pilot în țară pentru orașele reședință de județ. Regiunea Nord-Est, din care face parte și Bacăul, are un buget alocat de 30 milioane de euro. Startul nostru este unul bun în fața celorlalți din Moldova – proiecte de circa 20 milioane de euro -, mai ales că regula acordării fondurilor europene este “primul venit, primul servit”. “Municipiul Bacău este campionul administrațiilor publice în ceea ce privește reabilitarea termică a locuințelor – a declarat Constantin Apostol, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE).

Municipiul Piatra Neamț a declinat participarea la proiect, Vasluiul are câteva blocuri, Iașiul lucrează la proiecte. Probabil în septembrie vor avea loc licitațiile”. Explicația întârzierii celorlalte orașe din Moldova este dată de faptul că autoritățile de acolo nu au fost interesate de reabilitare, pentru că este o întreagă procedură anevoioasă, la fiecare bloc în parte, cu multe documentații. “Pentru reabilitarea termică este nevoie de proiect – a explicat primarul Bacăului. Până la realizarea lui sunt însă necesari mulți pași și de durată. Proiectul cuprinde în primul rând auditul energetic și apoi expertiza tehnică”.

2/3 din locatari și nu jumătate trebuie să fie de acord cu reabilitarea pe bani europeni

Între timp s-a modificat și legea prin care se acordă finanțarea europeană pentru reabilitarea termică. Astfel, dacă până acum erau necesare 50% din semnăturile proprietarilor unui bloc care să își dea acordul, acum este necesar acordul a 2/3 din numărul lor. În plus, o serie de probleme apar la nivelul asociațiilor de proprietari, care nu se implică în strângerea acestor semnături, mulțumindu-se să anunțe Primăria Bacău că persoanele sunt plecate din țară. Primarul Romeo Stavarache a anunțat că speră ca această problemă să se rezolve pe parcurs și asociațiile să înțeleagă importanța lor în acest proiect.

Condiții pentru reabilitarea cu fonduri UE

Cheltuielile eligibile cu rebilitarea blocurilor vor fi acoperite de Uniunea Europeană în proporție de 60% din fondurile structurale și de coeziune. Din acest procent, 82 % provin din fondurile Uniunii, iar 18 % de la bugetul de stat. Restul de 40% sunt acoperiți de autoritatea locală și asociațiile de proprietari, în funcție de veniturile proprietarilor. Cu cât proprietarii dintr-un bloc câștigă mai bine, cu atât scade cofinanțarea din partea municipalității. Dacă mai mult de 50% dintre familiile dintr-un bloc obțin un venit mediu lunar net pe membru până la 150 de euro vor beneficia de cofinanțare din partea autorității locale de 30%, iar asociația de proprietari va suporta 10% din sumă. Dacă peste 50% dintre familii au venitul net lunar pe membru între 150 și 350 de euro, municipalitatea va contribui cu 20%, iar asociația de proprietari cu același procent. În cazul în care familiile obțin venit lunar net cuprins între 350 și 500 de euro, administrația locală va contribui cu 10%, iar asociația de proprietari cu 30% din sumă. Pentru stabilirea venitului pe fiecare imobil se va face o medie a venitului tuturor membrilor familiilor care locuiesc în acel bloc.

Condiții pentru reabilitarea cu fonduri de la bugetul de stat

În această categorie intră blocurile ce au fost construite în perioada 1950 – 1990. Jumătate din finanțarea lucrărilor de intervenție va proveni din alocații de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, iar 30 la sută vor fi din fonduri aprobate anual în bugetele locale și/ sau din alte surse legal constituite. Asociațiile de proprietari vor suporta 20 la sută din costul lucrărilor. Prin excepție, sunt stipulate cazuri în care autoritățile administrației publice locale pot asigura, pe lângă cota de 30 la sută, și preluarea parțială sau integrală a cheltuielilor aferente lucrărilor de intervenție corespunzatoare cotei de 20 la suta ce revine asociației de proprietari. Este vorba de cazurile populației cu venituri foarte mici.

În ce constau lucrările

Lucrările de reabilitare presupun izolarea termică a pereților exteriori, înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare existente cu unele de termopan, precum și închiderea balcoanelor și a logiilor, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în bloc cu una performantă din punct de vedere energetic. Vor fi făcute lucrări de termo-hidroizolare a terasei și de termoizolare a planșeului de peste ultimul nivel și subsol, iar instalațiile și echipamentele montate aparent pe fațadele blocurilor vor fi remontate și se vor executa lucrări de finisare.

sursa: http://www.ziaruldebacau.ro/2013/08/13/aproape-100-de-blocuri-din-municipiul-bacau-vor-fi-reabilitate-termic-prin-fonduri-europene-si-de-la-bugetul-de-stat.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.