Controversatul comision de risc impus de Volksbank în contractele sale de credit stă la baza unui nou proces împotriva băncii ajuns pe rolul Judecătoriei Iaşi. Fostul prodecan al Baroului Iaşi, avocatul Mihai Tun, împreună cu soţia sa, Claudia, au dat în judecata unitatea bancară pentru recuperarea a peste 18.000 de lei, bani pe care susţin că i-ar fi achitat băncii pentru acest comision, începând din 2007 şi până în prezent. Tun mai cere instanţei şi constatarea nulităţii absolute a clauzei provind comisionul de risc, despre care susţine că este “abuzivă”.
Potrivit cererii de chemare în judecată intentată de fostul prodecan acesta a contractat un credit împreună cu soţia sa în luna octombrie a anului 2007 atunci când au împrumutat de la Volksbank 238.000 de lei. Contractul respectiv conţinea, la fel ca şi cele ale sutelor de ieşeni care au luat credite în acea perioadă, şi controversatul comision impus de bancă, ce are o valoare de 0,125% din soldul creditului datorat lunar. “Susţinem că această clauză este abuzivă. Clauza contractuală supusă cenzurii instanţei de judecată în această cauză este cuprinsă într-un contract standard, preformulat de către pârâtă fără ca noi să fi avut posibilitatea influenţării naturii sau conţinutului ei. De aceea, nu se poate admite că acestă clauză a făcut obiectul unei negocieri directe între părţile contractante”, se precizează în acţiunea trimisă Judecătoriei Iaşi de către avocatul ieşean.
Guvernatorul României ia apărarea băncilor
Mihai Tun mai arată în cererea de chemare în judecată că această clauză privind comisionul de risc este o “dobândă ascunsă” prin care Volksbank a încercat şi a reuşit să inducă în eroare consumatorii cu privire la valoarea reală a costului împrumutului şi a dobânzii anuale efective. “Din analiza întregului contract reiese că pârâta a urmărit inserarea unor clauze contractuale echivoce, cu un potenţial foarte ridicat de inducere în eroare a cauzei şi naturii unor obligaţii, fapt pe care nu l-am putut observa din cauza faptului că noi nu deţinem cunoştinţele tehnice specifice acestui domeniu de activitate. Acordarea propriu-zisă a creditului a fost scutită de risc, astfel că perceperea unui comision nu are o cauză reală în acoperirea riscului, ci intenţia creşterii profitului băncii. Ca urmare, acest dezechilibru este creat în detrimentul consumatorului şi scoate în evidenţă rea-credinţa pârâtei la încheierea contractului”, a mai precizat Mihai Tun.
Susţinerile avocatului ieşean, dar şi cele ale altor câteva sute de ieşeni care au dat în judecată băncile pentru clauze despre care au spus că sunt abuzive, au fost comentate la finele săptămânii trecute şi de către guvernatorul Băncii Naţionale Române, Mugur Isărescu. În declaraţia sa, guvernatorul a luat apărarea băncilor. “Clauzele abuzive sau neabuzive sunt din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Într-un stat de drept, când semnezi ceva îţi asumi. Faptul că nu am înţeles, nu am ştiut cum e cu riscul valutar este, să spunem, un argument. Eu nu spun că nu este un argument. Eu bănuiesc că persoanele care în urmă cu câţiva ani stăteau ca o ciocănitoare, ne băteau la cap (ce avem cu creditarea în valută, de ce apărem de fiecare dată la televizor sau în presă şi avertizăm asupra creditării în valută) acum vin să ne vorbească despre clauze abuzive”, a declarat Mugur Isărescu.
În ceea ce-i priveşte pe ieşenii care au intentat procese împotriva Volksbank, majoritatea acestora au avut sorţi de izbândă în instanţă, judecătorii obligând banca să restituie contravaloarea comisionului de risc.