spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

AU CERUT CEA MAI MARE ȘPAGĂ: 1 MILION de EURO. Judecătoarea Veronica Cârstoiu și fiul ei au fost ARESTAȚI preventiv. Beizadeaua magistratului a UCIS trei oameni

- Advertisement -

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu, de la Curtea de Apel Bucureşti, a luat un milion de euro pentru coruperea colegilor din complet şi a unor magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Fiul ei a fost prins în flagrant, când primea prima tranșă a mitei: 50.000 de euro. Acesta mai era cercetat pentru că a ucis trei oameni într-un accident rutier.

Corupţia din sistemul de Justiţie a primit, vineri, o lovitură puternică. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus reţinerea pentru 24 de ore a judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală.

Aceasta este acuzată de comiterea infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă. Aceeaşi soartă a avut-o şi fiul ei, Florin Cergan, fost preot. Ambii au fost duşi la instanţă cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Magistrații de la Curtea de Apel au decis să-i aresteze preventiv pe cei doi pentru 29 de zile.

Combinaţie cu Dinel Staicu

Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmite de procurori rezultă că persoane interesate în soluţionarea favorabilă a unor dosare penale, aflate pe rolul instanţelor de judecată, prin intermediar, au remis, în mai multe tranşe, sume de bani în cuantum de peste 1.000.000 euro în scopul obţinerii unor soluţii favorabile în cauze penale. Conform surselor EVZ, afaceristul care a dat milionul de euro şpagă ca să scape basma curată este Dinel Staicu.

Anchetatorii spun că una din tranşele de mită, în valoare de 50.000 de euro, a fost dată în ziua de 8 august. La întâlnirea cu mituitorul, judecătoarea Cîrstoiu l-a trimis pe fiul său, Florin Cergan. El a primit banii într-o casă din Capitală, pentru a-i remite mamei sale.

„Aceasta, la rândul său, potrivit înţelegerii cu persoanele implicate şi interesate, urma să transmită această tranşă unuia dintre judecătorii învestiţi cu judecarea uneia dintre cauzele respective. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, se arată în comunicatul DNA. La acţiune au participat atât SRI, cât şi DGA.

Legături că filiera şpăgarelor de la Tribunalul Bucureşti

Reamintim că Veronica Cîrstoiu a făcut parte din completul de judecată ce a anulat condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare primită de Dinel Staicu în dosarul fraudării BIR. Judecătoarele Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu, de la Curtea de Apel Bucureşti, au fost cercetate pentru abuz în serviciu în legătură cu modul în care au decis anularea unor decizii anterioare ale instanţelor prin care Dinel Nuţu, fost Staicu, a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR).

Iniţial, cele trei au primit scoatere de sub urmărire penală în această anchetă.
Numele Veronicăi Cîrstoiu apare şi în stenogramele dosarului judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti. Cele două au promis sentinţe favorabile, în schimbul sumei record de 800.000 de euro.

În stenograme, Dinu Viorica se lăuda că avea posibilitatea să faciliteze obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele repartizate la completele de la Secţia I penală de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), care judecau în zilele de marţi sau miercuri, precum şi la completul din ziua de vineri de la Secţia a II-a penală de la CAB.

O judecătoare bogată

Ca judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Veronica Cîrstoiu câştiga anual un salariu de 104.000 de lei. Necăsătorită, fără rude de până la gradul I angajate în sistemul de Justiţie, din salariul de magistrat primit de la Judecătoria Târgovişte, apoi de la instanţele din Ploieşti şi Bucureşti, Veronica Cîrstoiu a reuşit să acumuleze o avere impresionantă.

Conform declaraţiei de avere completată la 12 iunie 2012, ea deţine cinci terenuri însumând 25.933 de metri pătraţi, intravilan şi extravilan, situate în Târgovişte şi în comunele Priseaca şi Tătărani. Toate terenurile au fost cumpărate între 2004 şi 2010.

Judecătoarea mai deţine două apartamente în Târgovişte, după ce în aprilie 2012 l-a vândut pe cel de-al treilea, cu tot cu mobilă – unei anume Vlad Elena – contra sumei totale de 57.000 de euro. A avut şi un autoturism WW EOS pe care l-a vândut cu 20.000 de euro.

Judecătoarea acuzată de corupţie mai deţine două depozite bancare la BCR, unul în valută de 34.471 de euro şi altul în lei de 42.767 de lei. În ciuda acestor acumulări de bunuri şi de bani, Veronica Cîrstoiu nu are datorii, cu excepţia unui credit de 37.000 de euro luat în anul 2006 de la Banca Transilvania.

A ucis trei oameni într-un accident auto

În urmă cu doi ani, pe 8 martie, fiul judecătoarei Veronica Cîrstoiu ar fi provocat, din cauza vitezei excesive şi a alcoolului consumat, un accident rutier în Tîrgovişte, soldat cu moartea a trei persoane.

Presa locală a relatat că Florin Cergan (foto), pe atunci preot în parohia Lăculeţe din comuna dâmboviţeană Glodeni, conducea un autoturism BMWcând a intrat într-o Dacie în care se aflau preotul Nicolae Nicolae de la Parohia Gheboaia, soţia şi fiica acestuia, în vârstă de 15 ani, toţi trei decedaţi în accident. Martorii incidentului au apreciat că fiul judecătoarei circula cu o viteză de peste 100 de km/h.

În plus, probele biologice au arătat că acesta se urcase băut la volan. Procurorii au cerut arestarea preventivă a lui Cergan, însă Judecătoria Târgovişte a respins propunerea. Deşi au fost făcute mai multe expertize tehnice, Cergan nu fost acuzat, procurorii nefinalizând dosarul. (Marian Păvălaşc)

Dinel, blestemul şpăgii printre magistraţi

Dinel Staicu s-a născut în comuna Leu, din Dolj. A făcut şcoala profesională, apoi liceul la seral. La 21 de ani a devenit subofiţer de Miliţie, „cu buletin de oraş şi permis de conducere”.

Din ,90 s-a apucat de comerţ, a vândut la un chioşc „pâine, mici, cârnaţi şi ţuică”, apoi au urmat afacerile mari în acelaşi domeniu. S-a remarcat după ce a cumpărat Universitatea Craiova, pe care, în 2005, i-a vândut-o lui Adrian Mititelu pentru 5 milioane de euro. Un mare idealist comunist, a înfiinţat Muzeul Epocii de Aur la Scorniceşti şi un palat cu simboluri comuniste.

În ianuarie 2010, maestrul economiei subterane devine şeful SIF Oltenia. Apare şi primul dosar. DNA îl acuză că în 1999 – 2000 a fraudat Banca Internaţională a Religiilor, iar Curtea de Apel Bucureşti îl condamnă definitiv, pe 4 aprilie 2011, la şapte ani de închisoare cu executare. Cu trei zile înainte de condamnare, şi-a schimbat numele, a devenit Dinel Nuţu şi a fugit din ţară. A fost prins în Ungaria, două săptămâni mai târziu.

Pe 22 februarie 2012, Curtea de Apel anulează pedeapsa, însă el a fost arestat preventiv într-un alt dosar, judecat pentru fraudarea Transgaz Mediaş cu peste 11 milioane de euro. A fost eliberat la începutul lunii februarie, anul acesta.

Potrivit DNA, două judecătoare din complet au acceptat 150.000 de euro pentru eliberarea sa. Intermediar era avocata lui, Alina Răducan, iar acuzat de dare de mită este fratele său, Marian Staicu. (Ionuţ Fantaziu)

Filiera duce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Ancheta în care este implicată judecătoarea Veronica Cîrstoiu este în plină desfăşurare. Potrivit surselor EVZ, filiera magistraţilor corupţi pentru favorizarea afaceristului-infractor Dinel Staicu este mult mai mare, atingând şi ultimul palier al sistemului judiciar românesc: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Teroristul Omar Hayssam a fost eliberat de judecătoarea Sofica Dumitraşcu

Încrengături cu cazul Hayssam

„Firele duc până la Instanţa Supremă, la un magistrat care a fost implicat în cazul Omar Hayssam”, au declarat, ieri, surse judiciare, în exclusivitate pentru „Evenimentul Zilei”.

Reamintim că teroristul Omar Hayssam a fost readus în ţară după ce s-a sustras Justiţiei române timp de şapte ani. El a fost eliberat în 2006, prin verdictul dat de judecătoarea Sofica Dumitraşcu, după ce procurorul care l-a anchetat s-a bătut în instanţă pentru eliberarea sirianului implicat în răpirea celor trei jurnalişti români. El a avut mai multe dosare penale, dar şi cazuri comerciale care au ajuns pe rolul instanţelor, inclusiv la Înalta Curte.

Un exemplu poate fi şi conflictul civil legat de privatizarea IPRS Băneasa, suspendat la Curtea de Apel Bucureşti şi apoi la Instanţa Supremă, până la soluţionarea dosarului penal format cu acest obiect. Caz aflat la DNA şi în care Omar Hayssam urmează să fie, de altfel, audiat de procurorii anticorupţie.

Modul în care s-au întâmplat lucrurile pentru a-l face alb ca neaua pe un infractor precum Dinel Staicu ne arată că acesta a corupt şi la Tribunal, şi la Curtea de Apel, şi la Instanţa Supremă.

De altfel grupul infracţio­nal organizat la Tribunalul Bucureşti de judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu nu ar fi putut să vândă sentinţe pe bani grei, fără a avea oameni-cheie şi la instanţele ierarhic superioare.

STENOGRAME: „Vorbim cu Veronica ca să intre invers”

Într-o interceptare telefonică din 19 decembrie 2012, judecătoarele Antoanela Costache şi Viorica Dinu vorbesc despre implicarea Veronicăi Cîrstoiu în traficarea influenţei privitor la unul dintre dosare.

Antoanela Costache: Dar tu la cine te-ai dus, la Antoaneta (n.n. judecătorul Antoneta Nedelcu) pentru ăsta?
Viorica Dinu: Da! Dar a fost aşa: Vorbim cu Veronica (n.r. – Veronica Cîrstoiu) ca să intre invers.
Antoanela Costache: Că mai multe societăţi nu au fost citate şi dosarul ăsta fără completul ăsta şi mai sunt şi alte complete cu care nu poţi să vorbeşti, dar poate … pentru că acuma, deci, cu asta, cu Veronica, a rămas că ne dă banii.
Viorica Dinu: Păi da, şi să încerce să le convingă.

Într-o altă interceptare, din 21 decembrie 2012, cele două judecătoare prietene cu Veronica Cîrstoiu explică cum îşi împărţeau şpaga.
Antonela Costache: Mie mi-a adus 35 (n.r – 35.000 de euro). Noi cât să ne oprim?
Viorica Dinu: Păi, cât zici tu!
Antonela Costache: Ne oprim, ne oprim … câte două jumate, dăm 30? Că ajungea…
Viorica Dinu: Şi eu zic că ajungea. Dar să ştii că ajung”.



Corupţie organizată

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Anemary Costache au fost trimise în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, alături de alte 19 persoane, printre care doi grefieri şi doi avocaţi. Potrivit DNA, în cursul anului 2011, Dinu şi Costache au constituit un grup infracţional organizat specializat în vânzarea de soluţii favorabile clienţilor penali.

Anchetatorii au probat că judecătoarele se foloseau de calitatea de magistraţi pentru a promite pronunţarea hotărârilor judecătoreşti dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă, în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.

Marian Staicu este unul dintre „clienţii” judecătoarelor, el dând şpagă pentru eliberarea fratelui său. Concret, în perioada august 2012 – februarie 2013, Staicu Marian, prin încercări repetate de corupere a magistraţilor, a urmărit să obţină o soluţie definitivă de punere în libertate a fratelui său, Staicu Dinel, care era judecat în stare de arest preventiv pentru infracţiuni asimilate corupţiei.

Demersurile întreprinse au vizat obţinerea unei hotărâri judecătoreşti definitive favorabile, la Tribunalul Bucureşti, la judecarea recursurilor pronunţate de instanţa inferioară.

Autor: Violeta Fotache, Ionel Stoica
Citiţi mai mult: Un milion de euro pentru salvarea de la condamnare a lui Dinel Staicu. DNA şi SRI au stopat cea mai mare mită din Justiţie – Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/dna-si-sri-au-stopat-cea-mai-mare-mita-din-justitie-1051708.html#ixzz2bY2nJp6Z
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.