spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Specialiştii susţin: Patru tablouri de milioane de euro au fost arse în soba din Carcaliu

- Advertisement -

Experţii de la Muzeul Naţional al României spun că opere valoroase semnate de Matisse, Gauguin, Meyer de Haan şi Freud au fost distruse. Directorul Muzeului: „E ca o crimă împotriva umanităţii”.

La capătul unei expertize care a durat din 26 aprilie şi până în 18 iulie, specialiştii de la Muzeul Naţional al României (MNR) au ajuns la concluzia că trei picturi în ulei din secolul XIX au ars în soba Olgăi Dogaru, mama lui Radu Dogaru, unul dintre hoţii care au furat, în octombrie 2012, cele şapte tablouri din Muzeul Kunsthal, din Rotterdam.

Directorul MNR, Ernest Oberländer- Târnoveanu, spune că s-au descoperit şi urmele unei a patra opere de artă „contemporană sau restaurată”, din 2002, ce ar aparţine lui Lucian Freud.

Instanţa decide

Au fost găsite cuie făcute manual şi compuşi din plumb şi arsenic care se foloseau la sfârşitul secolului XIX. „Am analizat şi scoabe metalice, din 2002, ceea ce înseamnă că o operă a fost restaurată sau pusă pe un şasiu nou”, a explicat directorul MNR.

Controversa asupra arderii tablourilor nu s-a terminat, însă. Judecătorii se vo pronunţa dacă analizele dovedesc că operele de artă au fost distruse. Olga Dogaru a spus la primele audieri că le-a ars în soba ei din localitatea tulceană Carcaliu, iar după aceea a negat.

Patru din cele şapte lucrări furate au fost pictate în tehnica ulei pe pânză, opere realizate de Paul Gauguin, Meyer de Haan, Henri Matisse şi Lucian Freud. Valoarea operelor este estimată la peste 200 milioane de euro, dar au fost asigurate pentru „doar” 18 milioane de euro.

Autor: Petrişor Cană
Citiţi mai mult: Specialiştii susţin: Patru tablouri de milioane de euro au fost arse în soba din Carcaliu – Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/specialistii-sustin-patru-tablouri-de-milioane-de-euro-au-fost-arse-in-soba-din-carcaliu-1051533.html#ixzz2bSIPUn2V
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.