spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Tensiune la cote înalte în relațiile ruso-americane

- Advertisement -

Un moment delicat în relaţiile SUA-Rusia, iar în umbra deciziei lui Obama de a nu se întâlni cu Putin stau probleme nerezolvate.

Analiști politici cred că în vremuri dificile oamenii de stat trebuie să fie buni negociatori și diplomați

Barack Obama va participa, totuşi, la summitul economic al G20 de la St. Petersburg, în 5-6 septembrie. Pretextul invocat de liderii de la Washington pentru a anula întrevederea bilaterală a fost faptul că Rusia a refuzat să-l extrădeze pe Edward Snowden, fostul colaborator al serviciilor secrete americane, şi i-a oferit, în schimb, azil politic pentru un an.

Cel mai probabil, Congresul şi opinia publică ar fi fost revoltată dacă Obama ar fi participat la acest summit ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Dar decizia Casei Albe trebuie înţeleasă într-un context mai larg şi ea reflectă, de fapt, multiplele probleme care există în relaţiile ruso-americane şi lipsa progreselor în discuţiile legate de scutul antirachetă, de Siria şi de respectarea drepturilor omului în Rusia, spun analiştii. Există, însă, şi subiecte în care Rusia este de ajutor Occidentului – Iranul şi Coreea de Nord şi permisiunea de acces în Afganistan pe teritoriul său.

Este Vladimir Putin o persoană cu care Barack Obama poate discuta? În timpul primului mandat la Casa Albă, președintele american a investit mult timp și energie în a căuta un răspuns pozitiv la această întrebare, iar anunțul făcut de Casa Albă referitor la anularea de către liderul american a întâlnirii bilaterale cu omologul rus, arată că americanii aproape au ajuns la concluzia că răspunsul este negativ, scrie The Economist, în ediţia online. Obama a petrecut mai mulţi ani tolerând retorica anti-americană a ruşilor, inclusiv hărţuirea diplomaţilor săi şi a proiectelor finanţate de SUA, comentează editorialiştii.

Dezamăgit de „afacerea” Snowden

Cu doar o zi înainte de marele anunţ, Obama se declara doar „dezamăgit” de acordarea azilului lui Snowden şi credea că se poate colabora cu Rusia pe multe alte probleme. Se pare însă că Putin nu vrea discuţii serioase, iar Obama nu vrea să-şi piardă timpul cu probleme minore.

Alţi analişti politici, citaţi de USA Today, au alte păreri. În ciuda economiei slabe a Rusiei, deteriorarea relaţiilor între SUA şi Rusia trebuie evitată pentru că Rusia este vecină cu Europa, Orientul Mijlociu şi China, zone în care poate „distruge” multe sau poate fi de real ajutor, spune Ariel Cohen, un expert al Fundaţiei Heritage.

„Ar trebui să ne pese de relaţia cu Putin, dar nu putem să-l lăsăm să ne calce în picioare, aşa că orice măsură luată trebuie să aibă consecinţe. Rusia încearcă să profite de pe urma relaţiilor economice cu SUA dar, în acelaşi timp, acţionează într-un mod care afectează aceste relaţii”, a explicat Cohen.

John Bolton, ambasadorul SUA la ONU în timpul lui George W. Bush, este de părere că anularea întâlnirii este un răspuns inadecvat. „Este echivalentul diplomatic al unei bateri din gene. Este pur simbolic”, susţine Bolton. „Rusia a rănit cu adevărat interesele SUA cu Snowden, aşa că Obama trebuia să nu meargă deloc în Rusia sau să revigoreze planurile, abandonate în 2009, de a construi un scut antirachetă în Polonia”, crede Bolton.

Diplomaţie şi negociere

În ultimul an, relațiile ruso-americane s-au deteriorat constant, scrie și Fox News. După afacerea spionilor CIA prinși și expulzați, dezacorduri asupra unor subiecte majore, precum dezastrul din Siria, ostilitatea față de încălcarea drepturilor omului, președintele Rusiei care a descris politica externă a Americii ca fiind „imperialistă” și culminând cu azilul temporar.

Este, din nou, o perioadă în care Rusia devine importantă în America și este o perioadă în care Obama ar trebui să acționeze și să-și arate tăria de caracter, spun comentatorii americani, chiar dacă declarațiile lui Putin au fost, de fapt, retorică electorală. În ultimul an, Putin s-a simțit mai vulnerabil și a fost nevoit să joace rolul unui om puternic în fața unei populații imense, dispersate și în mare parte sărace.

Obama ar fi trebuit să se întâlnească cu Putin, pentru că, chiar și în vremea Războiului Rece, când erau scandaluri, războaie, asasinate, spionaj frenetic, crize balistice, liderii au continuat să discute unul cu altul.

Totul se plătește, iar administrația Obama ar trebui să-și amintească faptul că în vremuri de răstriște, oamenii de stat trebuie să fie cei mai buni negociatori și diplomați, iar disputele și schimburile de replici pot fi distructive.

Autor: Simona Mătieş
Citiţi mai mult: Tensiune la cote înalte în relațiile ruso-americane | VIDEO – Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/tensiune-la-cote-inalte-in-relatiile-ruso-americane-1051504.html#ixzz2bS2bYv8D
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.