spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Din 2015, la Iaşi vor ateriza Boeing-uri. Au început lucrările la noua pistă

- Advertisement -

Lucrările de construcţie a noii piste a Aeroportului au demarat oficial ieri, cu preşedintele Consiliului Judeţean la manetele excavatorului. Lucrările sunt programate să se termine pe 10 iulie 2015, dar directorul Aeroportului s-a declarat convins că termenul va fi devansat cu cel puţin şapte luni. „Cred că putem termina până la sfârşitul lui 2014. Deocamdată, facem toate demersurile ca echipamentele ce vor fi montate la noua pistă să fie de ultimă generaţie. În final, vom avea cel mai modern aeroport din România, cu prima pistă flexibilă din ţară“, a declarat Marius Bodea.

GALERIE FOTO I

Festivitatea de lansare a lucrărilor a fost deschisă de o scurtă slujbă de binecuvântare ţinută de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iaşi. În primul rând al invitaţilor s-a aflat şi deputatul PNL Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, pe care Teofan l-a numit în cuvântarea sa „ministru“. Modelul a fost preluat de toţi vorbitorii, deputatul comentând totuşi că mai nimerit ar fi fost termenul de „fost ministru“. „Suntem, că place sau nu, capitala Moldovei. O capitală nu poate avea un aeroport de mâna a doua, cu o pistă peticită. Pentru prima oară, avem o conducere a CJ care gândeşte pentru viitor, nu doar pentru prezent. Noua pistă este cea mai ieftină investiţie care să ne lege de Europa, până vom avea miliardele necesare pentru o autostradă“, a spus Fenechiu.

GALERIE FOTO II

Noua pistă a Aeroportului va costa 139 milioane lei, lucrările urmând să fie efectuate de asocierea formată din firmele Max Boegl, Vega ’93 Galaţi şi UTI Grup. Pista va avea 2.400 de metri lungime, faţă de 1.800 de metri cât are pista actuală, o lăţime de 60 de metri şi o capacitate portantă triplă faţă de pista pe care se aterizează acum. Noua pistă va permite inclusiv aterizarea avioanelor de tip Boeing 767-300, care are o anvergură a aripilor de 47,6 metri şi o capacitate standard de 269 de locuri. Pentru realizarea pistei vor fi efectuate decapări de 570.000 mc şi umpluturi de pământ de 1,16 milioane mc. „Lipsa unui aeroport modern ne-a ţinut în subdezvoltare. Azi asistăm la renaşterea Iaşului ca centru economic. În doar doi ani de acum încolo vom asista la lucruri pe care nici nu ni le imaginăm. Cu un aeroport modernizat, Clujul s-a confruntat cu oportunităţi şi ameninţări pe care nu le cunoscuse. Asta ne aşteaptă şi pe noi“, a apreciat Cristian Adomniţei.

Opoziţia: Investiţia se face cu banii ieşenilor, strânşi de Simirad

De la festivitatea de ieri au lipsit foştii preşedinţi ai Consiliului Judeţean, Constantin Simirad şi Lucian Flaişer. Aceştia nu au fost invitaţi de altfel nici la semnarea contractului de lucrări cu firma Max Boegl, care va conduce lucrările. „Nu a fost corect să se uite tot ce s-a făcut până s-a ajuns aici. Au fost nişte consilieri PDL care au votat, la timpul lor, orice demers necesar pentru Aeroport. A fost un preşedinte al CJ care a demarat proiectarea. A fost un preşedinte CJ care a pus bani deoparte. Exact banii cu care se lucrează acum“, a spus liderul filialei judeţene a PDL, Gabriel Surdu. Reprezentanţii opoziţiei au criticat şi faptul că finanţarea lucrărilor se face exclusiv din resursele proprii ale CJ, fără vreun sprijin guvernamental. Faptul fusese de altfel amintit şi de preşedintele CJ în discursul său, Adomniţei exprimându-şi speranţa că Iaşului îi vor fi alocate fonduri guvernamentale pentru modernizarea aerogării, după modelul Clujului şi Sibiului. „Este cea mai mare investiţie lansată vreodată la Iaşi, iar eu personal îl felicit pe preşedintele CJ că se face. Dar ieşenii trebuie să ştie că totul se face din banii lor. Guvernul USL a promis ajutor, s-a spus că vor veni bani de la Bucureşti, şi nu a venit absolut nimic“, a comentat deputatul independent Viorel Blăjuţ.

cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/din-2015-la-iasi-vor-ateriza-boeing-uri-au-inceput-lucrarile-la-noua-pista-galerii-foto–18592.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.