spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Adrian Severin face naveta la DNA. Europarlamentarul acuzat de mită i-a atacat pe jurnaliștii de la Sunday Times: ”Sunt agenți provocatori”

- Advertisement -

Autor: Violeta Fotache

Adrian Severin a venit astăzi din nou la sediul Direcției Naționale Anticorupție, unde a continuat să-și studieze dosarul legat de scandalul mitei în Parlamentul European. Ieri, el a declarat că „totul este o înscenare”, afirmație pe care a susținut-o și astăzi.

UPDATE. .După aproape cinci ore, timp în care a lecturat dosarul în care este acuzat de mită și trafic de influență, europarlamentarul a părăsit sediul DNA, declarând că a văzut o treime din dosar și și-a menținut afirmația potrivit căreia ar fi ”victima unei înscenări de pe plan extern. Adrian Severin i-a numit pe jurnaliștii de la Sunday Times ”Agenți provocatori”. Întrebat de EVZ dacă el crede că va câștiga un eventual proces pe care i l-ar putea intenta publicația respectivă pentru declarațiile defăimătoare, europarlamentarul a răspuns că va vedea atunci.

El a subliniat încă o dată ideea că ”sunt nevinovat și sper ca DNA să constate acest lucru”. Adrian Severin, europarlamentarul care a refuzat să demisioneze din Parlamentul European, nu avrut să precizeze din ce mare acțiune de politică externă ar fi fost oprit prin demersul jurnaliștilor de la Sunday Times.

Friday, 02 August 2013. 848 vizualizări, 0 comentarii, 7 voturi

Dimineață, înainte de a intra în sediul DNA, europarlamentarul acuzat de luare de mită și trafic de influență a declarat că dosarul său conține 1.000 de pagini și că el a citit doar 200. Adrian Severin va fi trimis în judecată după ce, ieri, a aflat ce probe au fost strânse împotriva lui în dosarul ”Mită pentru amendamente în Parlamentul European”.

„Acuzaţiile de corupţie pot fi făcute la adresa oricui. Acest scandal este creat în contextul relaţiilor internaţionale. Sunt o problemă care vizează şi interesele României. Înscenarea este de pe plan extern. Lucrurile astea sunt cunoscute, este o înscenare pt oprirea unor demersuri de politică externe pe care le întreprindeam eu. În aceste condiţii, lucrurile trebuie să fie cercetate. Cealaltă nu e înscenare, dar nicio problemă de fond”, a declarat, ieri, Severin.

Dosarul ”Mită pentru amendamente în Parlamentul European”

În primăvara anului trecut, reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi – un român, un sloven şi un austriac – să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine.Trei trei deputaţi au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: „Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”.

Urmare a acestui fapt, în 20 martie 2011, Parlamentul European (PE) a anunţat deschiderea unei anchete privind acuzaţiile de corupţie aduse de publicaţia britanică The Sunday Times împotriva celor trei eurodeputaţi, iar conservatorul austriac Ernst Strasser şi fostul ministru sloven de Externe, Zoran Thaler, au demisionat, între timp fiind şi condamnaţi de justiţia din ţările lor.

A refuzat să-și dea demisia

Europarlamentarul român, Adrian Severin a refuzat să părăsească postul de la PE, deşi a fost exclus din grupul S&D, în care ocupa funcţia de vicepreşedinte. El a demisionat, în schimb, din PSD, grija faţă de imaginea partidului fiind mai mare decât cea pentru imaginea României în lume.

În dosarul deschis de procurorii anticorupţie, Adrian Severin este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, pentru a înlesni unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

Potrivit Ordonanţei de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, în perioada 2007 – 2010, Adrian Severin a folosit şi a prezentat în Parlamentul European documente, declaraţii false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a Statutului deputaţilor în Parlamentul European – Decizia Biroului din 19 mai 2008 şi 09 iulie 2008).

„Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, înfiinţate anume cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European”, se arată în ordonanţa DNA.

Complicii

Pe lângă Severin, în dosar mai sunt urmăriţi penal şi Anne Rose Marie Jugănaru – asistent parlamentar al lui Adrian Severin, George Vadim Tiugea – asistent parlamentar al lui Adrian Severin, asociat şi administrator al SC Head Hunting Professional SRL şi Mihail Răducu – asociat şi administrator al SC A&A Social Consulting Center SRL, asociat al SC Alfa Communications and Consulting SRL, SC Professional Consulting System SRL, SC Princeps Consulting Team SRL, SC Perfect Solutions Network SRL. Aceştia sunt acuzaţi de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Conform procurorilor DNA, în perioada martie 2007 – noiembrie 2010, europarlamentarul Adrian Severin ar fi încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, 20 de contracte de consultanţă cu firmele menţionate, create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.

Firmele respective erau controlate de europarlamentar prin intermediul asistenţilor săi, Anne-Rose-Marie Jugănaru, George-Vadim Tiugea şi o altă persoană, iar contractele de consultanţă au fost încheiate la puţin timp după ce societăţile au fost înfiinţate.Adrian Severin nu a recunoscut niciodată faptele pentru care este acuzat.

Citiţi mai mult: Adrian Severin face naveta la DNA. Europarlamentarul acuzat de mită i-a atacat pe jurnaliștii de la Sunday Times: ”Sunt agenți provocatori” – Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/europarlamentarul-adrian-severin-face-naveta-la-dna-1051171.html#ixzz2bHgxPpQq
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.