spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

CEA MAI PROASTĂ evoluție din ultimii 10 ani! DATELE care arată DE CE românii o duc tot mai rău

- Advertisement -

Autor: Raluca Florescu

În timp ce în sectorul bugetar efectul revenirii salariilor la nivelul din 2010 începe să se disipeze, creşterea salarială fiind tot mai mică, raportat la nivelul de anul trecut, în sectorul privat lucrurile stau mult mai prost.

Potrivit calculelor realizate de ING Bank România, în luna iulie evoluţia veniturilor din mediul privat a fost cea mai proastă din ultimii zece ani.

Ceşterea salarială a continuat să scadă în iunie la 3,5% în termeni anuali, sub nivelul de 5,35% din mai şi după o creştere medie de 5,6% în primele cinci luni din 2013 şi de aproape 5% în 2011, scriu analiştii ING Bank într-un raport făcut public astăzi.

O parte din această scădere a creşterii salariale a fost generată de diminuarea efectului revenirii salariilor bugetarilor, la nivelul din 2010.

Potivit calculelor ING, care evidenţiază evoluţia separată a salariilor din mediul public şi a celor din mediul privat, creşterea veniturilor din sectorul public a fost de 10% în iunie, nivel mult mai redus decât creşterea medie de 17% din decembrie până acum.

Cea mai mare scădere reală a salariilor în mediul privat

Totuşi, datele cele mai îngrijorătoare vin din partea sectorului privat, unde s-a consemnat în iunie o creştere anaulă de doar 1,9%, cea mai scăzută din ultimii 10 ani, cu un punct sub nivelul din primele cinci luni, mai scriu analiştii ING.

În termeni reali, deci actualizată cu inflaţia, evoluţia din iunie este cea proastă slabă din ultimii 10 ani, egalizând recordul negativ de -3,5% de până acum, se mai menţionează în raport.

În opinia acestora, deşi majorarea de salarii ar trebui să depăşească nivelul inflaţiei lunile viitoare, surpriza negativă din iunie amână perioada de revenire a consumului privat.

Dublată de o încetinire a ratei angajărilor (care au cunoscut o creştere anuală de 1,8% în mai după o medie de 3% în primele 16 luni, începând cu ianuarie 2012) şi coroborată cu înrăutăţirea perspectivelor de angajare din sectorul privat, cele mai recente date privind evoluţia salariilor cresc aşteptările ca banca centrală să scadă nivelul ratei dobânzii cheie sub nivelul de 4,25% pe care îl aşteptam anterior, scriu analiștii.

Cum au evoluat salariile în iunie

Potrivit datelor prezentate ieri de Institutul Naţional de Statistică, în luna iunie 2013, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2219 lei, cu 0,3% mai mic decât în luna mai 2013.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1606 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 5 lei (-0,3%).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.