spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Codruț Marta a fost ”obligat să dispară” pentru a BLOCA mai multe anchete DNA

- Advertisement -

Autor: Violeta Fotache, Antoaneta Etves

Procurorii DNA anchetează dispariţia suspectă a lui Codruţ Marta, fost şef de cabinet al ex-preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, şi apropiat al omului de afaceri Elan Schwartzenberg. Anchetatorii au ajuns la concluzia că dispariţia lui este în strânsă legătură cu fapte cercetate în dosare de corupţie.

Vestea că dispariţia misterioasă a lui Codruţ Marta – fost şef de cabinet al lui Sorin Blejnar pe vremea când acesta din urmă conducea destinele Fiscului – este strâns legată de fapte de corupţie aflate în investigarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) poate da fiori oricărui om de afaceri din cercul dispărutului care se ştie cu musca pe căciulă.

Cazul este grav, nemaifiind vorba de o simplă dispariţie, ci de una menită să blocheze unele anchete („mai multe cazuri”) ce se află în desfăşurarea procurorilor anticorupţie. Dosare despre care, deocamdată, procurorii nu fac dezvăluiri.

Varianta constrângerii, luată în calcul

Conform surselor EVZ, anchetatorii iau în calcul şi varianta ca anumite persoane să-l fi obligat pe Codruţ Marta „să dispară”. Caz în care nu este exclusă nici posibilitatea ca, între timp, Marta să fi fost omorât. Dar „nu se ştie” exact.

Ziua scadenţei

O altă variantă verificată de procurori, conform unor alte surse, este cea referitoare la suma de bani pe care Codruţ Marta i-ar fi împrumutat-o unui afacerist care vroia să-i investească în televiziune. Legat de acest aspect, surse judiciare ne-au precizat că ziua dispariţiei lui Marta era şi – coincidenţă? – dată scadentă pentru returnarea banilor împrumutaţi. Autorităţile nu au divulgat însă nume şi nici valoarea împrumutului.

Codruţ Marta a dispărut în urmă cu un an şi trei luni, pe numele lui fiind emis de procurorii DNA un mandat de arestare preventivă în lipsă, în baza căruia el a fost dat în urmărire internaţională. Declinat de la Parchetul Instanţei Supreme la DNA, cazul misterioasei dispariţii „se află în faza actelor premergătoare începerii urmăririi penale”, au precizat ieri surse DNA, în exclusivitate pentru EVZ.

FILMUL TENEBROASEI DISPARIŢII

De un an şi aproape trei luni, Codruţ Marta a dispărut. Nimeni nu ştie unde este. Soţia lui a primit doar nişte SMS-uri de pe un număr de Bulgaria, în care i se spunea să stea liniştită, dar femeia nu are nicio garanţie că le-a primit de la bărbatul ei. Procurorii caută încă să descâlcească misterul dispariţiei celui căruia îi apare numele în dosare grele de corupţie aflate la DNA.

  • În ziua în care a dispărut – 21 mai, acesta a ieşit împreună cu şoferul din apartamentul situat pe Bulevardul Magheru. I-a spus soţiei că are „de discutat cu cineva”, fără a da nume.
  • În aceeaşi zi, el s-ar fi întâlnit cu Elan Schwartzenberg, într-o locaţie din apropierea Casei Presei. După discuţiile cu acesta, Codruţ Marta s-ar fi dus la şoferul care-l aştepta în maşină. Şi-a lăsat telefoanele şi a plecat singur la întâlnirea secretă. Aici lucrurile se bifurcă: unii martori zic că el i-ar fi spus şoferului să-i ducă telefoanele soţiei, alţii că i-ar fi ordonat „să plimbe telefoanele” prin Bucureşti. Din acel moment, Codruţ Marta a dispărut.
  • Pe 22 mai, soţii Marta trebuiau să plece la Monaco, pentru a-şi petrece concediul.
  • Timp de patru zile, soţia n-a anunţat dispariţia la Poliţie. Ea a contactat cercul de prieteni ai lui Marta, oameni care i-ar fi recomandat să mai aştepte câteva zile. Motivul: Codruţ Marta obişnuia să lipsească de acasă cu zilele.
  • Pe data de 25 mai 2012, Andreea Marta a depus plângere la Poliţie, în care a scris că soţul ei nu a mai venit acasă de pe 21 mai, zi în care îl aştepta pentru că era onomastica ei de nume: sărbătoarea de Constantin şi Elena.
  • Dosarul a fost preluat de procurorii de la Parchetul General, pentru că era vorba despre dispariţia unei persoane influente şi controversate. În primele 72 de ore, de la înregistrarea dispariţiei, anchetatorii au audiat-o pe soţia lui Codruţ Marta. Ea a spus că nu înţelege unde ar fi putut să plece soţul ei fără să dea niciun semn de viaţă şi fără telefoane la el.
  • La Parchet au mai fost chemaţi, în calitate de martori, Sorin Blejnar şi un alt bun prieten de-al lui Marta, Elan Schwartzenberg. A fost audiat şi şoferul lui Codruţ Marta, care nu a ştiut să dea prea multe amănunte.
  • La scurt timp s-a lansat ipoteza, din rândul anchetatorilor, că Marta ar fi părăsit ţara prin Vama Giurgiu, într-una din cele nouă zile: 21 mai-30 mai, zi în care a fost dat în urmărire internaţională.
  • La începutul lunii iulie, dosarul a fost declinat la DNA, anchetatorii fiind pe urmele personajului misterios.

„Nu văd ce să comentez, nu ştiu nimic nou faţă de anul trecut.”
Elan Schwartzenberg – declaraţie dată când au apărut informaţii că ar putea fi implicat în dispariţia lui Marta

„Eu nu cred că Marta a fugit. Nu era omul care să se sustragă. Cred că altceva s-a întâmplat şi sper să afle procuroarea de caz ce anume s-a petrecut!”
Sorin Blejnar, fost şef ANAF

Cercul milionarilor în care se învârtea

Codruţ Marta, rezident în Monaco, frecventa cercuri unde se învârteau milionari în euro ai României. „E prietenul meu de aproape zece ani, nu cred o iotă din acuzaţiile la adresa lui (dosare de corupţie. n.r)”, spunea, anul trecut, omul de afaceri Elan Schwartzenberg.

Avere consistentă

Marta s-a născut în Arad şi se cunoştea cu fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, de mulţi ani. El făcea parte din cercul „Monaco”, căruia-i sunt „afiliaţi” şi Elan Schwartzenberg, Puiu Popoviciu, Ion Ţiriac şi mulţi alţi oameni de afaceri. Conform ultimei declaraţii de avere, depusă în calitate de consilier personal la ANAF, Marta deţinea ceasuri de 20.000 – 30.000 de euro şi tablouri de 10.000 – 20.000 de euro.

Avea o asigurare de viaţă de 15.100 de lei, două conturi cu 50.392 lei şi 546.147 euro, iar în numerar – 420.000 de lei. Alţi 515.000 de lei erau plasaţi, sub formă de împrumut. Mai avea de recuperat 40.000 de lei de la o firmă şi 12.000 de euro de la o persoană fizică, C. Gabriel.

Antena 3 a prezentat, în martie 2013, fotografii făcute în 2010, cu Codruţ Marta şi „cercul lui de prieteni”

SOV, audiat ca martor

Procurorul care l-a audiat ieri, la DNA, pe Sorin Ovidiu Vîntu (foto) este acelaşi cu cel care anchetează dispariţia lui Codruţ Marta. Potrivit lui Vîntu, anchetatorii fac verificări în legătură cu modul în care Elan Schwartzenberg a preluat acţiunile de la Realitatea Media, precum şi cu privire la ce s-a întâmplat cu acţiunile, după ce afaceristul a părăsit trustul de presă.

Dosarul contrabandei cu petrol

Codruţ Alexandru Marta s-a aflat sub monitorizarea anchetatorilor DNA cu mai multe luni înainte de dispariţia lui misterioasă, aşa cum reiese din interceptările din dosarul despre care s-a aflat după ce el a devenit de negăsit. Marta era cercetat pentru complicitate la evaziune fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat, într-un dosar penal cu un prejudiciu de 15 milioane de euro. Printre persoanele acuzate se află fostul şef al SIPI Constanţa, Dan Secăreanu, şi fostul şef al Vămilor, Viorel Comăniţă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.