spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Primari incompatibili

- Advertisement -

INCOMPATIBILI… Peste jumãtate din cei 2665 de primari alesi la scrutinul din iunie anul trecut au fost declarati incompatibili de cãtre Agentia Nationalã de Integritate (ANI). Pe lângã functia publicã pe care o detin, acestia figureazã si ca actionari ale diverselor societãti comerciale, ceea ce le conferã avantajul de a face afaceri profitabile cu statul. În aceeasi situatie se aflã si Vasile Puiu, primarul de la Vetrisoaia, care a fãcut bani frumosi în dauna bugetului public, încheind diverse contracte între Primãria Vetrisoaia si SCA „Zimbrul Moldovei”, societate la care edilul era actionar majoritar. Interesant este faptul cã mai-marii nostri conducãtori îi sprijinã pe acesti primari incompatibili, demarând chiar o procedurã de modificare a legii în acest sens. „Nu este normal sã i se refuze unei comunitãti sã aibã reprezentanti într-o societate comercialã. Astfel, am început o procedurã de modificare a legii pentru a fi prezentatã spre aprobare Ministerului Justitiei”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

În urma unei ample anchete fãcute de ANI, peste 50% dintre primarii din România au fost declarati incompatibili, dupã ce s-a constatat cã acestia detineau simultan si actiuni la diverse societãti comerciale, lucru care nu este în conformitate cu legea. „Mii de consilieri locali au semnat contracte cu propriile lor societãti. O bunã parte din persoanele angajate în aceste societãti se regãsesc apoi în echipele ce gestioneazã proiectele finantate din fonduri europene”, a declarat directorul ANI, Horia Georgescu. Desi legea este clarã: „functia de primar si viceprimar, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibilã cu functia de reprezentant al unitãtii administrativ- teritoriale în adunãrile generale ale societãtilor comerciale de interes local”, mii de primari din tarã au încheiat contracte profitabile între primãria pe care o conduce si propria societate. În atare situatie, mai bine de jumãtate dintre primarii din tarã ar trebui sã-si abandoneze posturile din cauza conflictelor de interese, însã acestia stiu câte beneficii le aduce confortabilul scaun din biroul primãriei si fac presiuni în vederea modificãrii legii care-i incrimineazã.

Primarii incompatibili fac presiuni

Zeci de primari din judet si sute din întreaga tarã stau cu sabia deasupra capului. Deciziile ANI, care i-a gasit incompatibili pentru cã figurau în consiliile de administratie a unor societãti comerciale, îi pot costa functiile. Astfel, primarii vizati fac presiuni asupra Guvernului pentru schimbarea legii ANI ca sã scape de nelinistea ce-i apasã. Primul care a ascultat doleantele primarilor incompatibili si care le-a promis sprijin a fost viceprim-ministrul Liviu Dragnea. Înduiosat de grijile acestora, Liviu Dragnea le-a promis primarilor în spetã cã va face demersurile necesare pentru modificarea legii. „Este o prevedere mai mult decât incorectã, este nedreaptã si ea trebuie clarificatã. Am început o procedurã de modificare a legii pentru a fi prezentatã spre aprobare Ministerului Justitiei”, a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea. Se pare cã primarii împricinati si-au gãsit un aliat de nãdejde în persoana primului ministru Victor Ponta, care nu vede o solutie în demiterea în masã a acestora. „Jumãtate dintre primarii si consilierii locali sunt în aceastã situatie. Sã luãm în considerare demisia lor si organizarea de alegeri în întreaga tarã? Nu cred cã ar fi o idee bunã”, a afirmat Victor Ponta. Prin urmare, dacã un primar încalcã legea, se discutã mai degrabã modificarea legii decât luarea mãsurilor pentru cei care au încãlcat-o.

Primarul de la Vetrisoaia, declarat incompatibil

Nici judetul nostru nu este strãin de astfel de obiceiuri, reprezentantii ANI actionându-l în judecatã pe Vasile Puiu, primarul din Vetrisoaia, pentru conflict de interese. Conform sesizãrii fãcute de ANI, Vasile Puiu a încheiat contracte între Consiliul Local Vetrisoaia si SCA „Zimbrul Moldovei” (propria societate), privind închirierea unei suprafete agricole, precum si a uneia de pãsune. Mai mult decât atât, Vasile Puiu, în calitatea de primar a încheiat si aprobat mai multe acte juridice si administrative prin care a obtinut o serie de beneficii patrimoniale. Astfel, pentru faptele consemnate în raportul de evaluare, ANI a cerut eliberarea din functie a primarului fãrã ca acesta sã mai poatã ocupa vreo functie publicã pentru urmãtorii trei ani. Dosarul întocmit de cãtre ANI a fost înaintat instantei de judecatã care, surprizã, a stabilit judecarea acestui caz abia în 2014. Pânã atunci este timp ca lucrurile sã se îndrepte în favoarea primarilor incompatibili, mai ales cã cei de sus dau semne de schimbare a legii care-i incrimineazã pe primari.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.