RECLAMATIE La Politia Bârlad a fost ieri depusã o reclamatie privind nereguli mari financiare la Asociatia de locatari nr. 29 din Zona Gãrii a localitãtii. Locatarii cer politistilor de la investigarea fraudelor sã se facã luminã într-un caz ciudat, privind banii adunati din contractele încheiate cu firmele ce au avut pe bloc reclame (bannere foarte mari) si antene de telefonie mobilã. Practic, oamenii suspecteazã cã banii strânsi din cele trei contracte au fost folositi în scopuri personale de administratorul asociatiei si de un locatar de la ultimul etaj, deoarece lor nu li s-au pus la dispozitie nici o facturã, chitantã sau orice act justificativ al sumelor enorme încasate. Politia va demara cercetãrile în scurt timp. Administratorul acuzat precizeazã cã aceste aspecte sunt deja clarificate în urma unor controale, dar cã la revenirea din concediul de odihnã va face mai multe precizãri referitor la reclamatia depusã la Politia Bârlad.
Locatarii unei asociatii de proprietari (locatari) si anume 29 – blocul turn din fata Statiei CFR Bârlad – au depus o reclamatie la politie prin care solicitã oamenilor legii sã facã verificãri privind anumite nereguli financiare, ei bãnuind o fraudã uriasã. Din sesizarea depusã la politie cu numãrul 319614/01.08, reiese cã pe acel bloc au fost puse în 2003 douã reclame comerciale mari (cât blocul) si douã antene de telefonie mobilã, cu aprobarea tuturor vecinilor si cu conditia sã le fie plãtite datoriile la întretinere – anume lumina pe casa scãrilor, liftul si întretinerea scãrii blocului. Toate au mers bine pânã anul trecut în iunie când, în urma reparatiei fatadei blocului, reclamele au dispãrut. Asa au început problemele, deoarece au început sã aparã datorii la întretinere, sume foarte mari în comparatie cu cât calculau oamenii cã au de platã. „S-au afisat tabele cu cât are fiecare de platã si ne-am trezit cu niste sume enorme, de milioane de lei fiecare. În perioada cât am avut reclamele nu ni s-a spus nicodatã cât am avea fiecare de plãtit si de aceea am solicitat sã ni se aducã la cunostintã ce s-a fãcut cu banii primiti din reclame cât s-a cheltuit, pe scurt, am dorit datele financiare ale asociatiei. Nu ni s-a dat nimic, ba mai mult, la unii dintre noi s-au trimis fise individuale cu datele de platã, sumele fiind foarte mari. Am calculat personal si am constatat diferente enorme – ba chiar si de douã milioane si ceva, în plus la mine. Când am cerut socotealã mi s-a spus cã se va verifica si într-adevãr mi-a dat altã fisã în care s-au trecut sumele calculate de mine! Pãi, cum asa? Dacã nu verificam? Si nu sunt numai eu în cauzã, mai multi vecini au pãtit asa ceva. Vã dati seama cã, în zece ani, ne-a taxat în plus cu sume enorme? Vrem clar verificare, pentru cã nu se mai poate”, a spus una dintre locatarele care au depus sesizare la politie. De asemenea, locatarii au mai sesizat cã si banii de la antenele de telefonie nu se stie exact ce au fãcut cu ei, administratorul si un locatar ce a avut pe mânã contractul cu cei de la Cosmorom. În reclamatia depusã la politie sunt vizati Mãrioara Vânaga, administratorul Asociatiei de locatari nr. 29 Bârlad, si Laurentiu Popa, un locatar al blocului care s-a ocupat cu banii si lucrãrile ce s-au fãcut în urma contractului încheiat cu firma Cosmorom.
Primãria Bârlad a adus precizãri legale
Oamenii s-au adresat si Primãriei Bârlad pentru a intra în posesia actelor financiare ca sã vadã cum s-au cheltuit banii comuni. În adresa 8364 din mai a.c, locatarilor li se aduce la cunostintã cã „În conformitate cu legile în vigoare, veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitãti economice sau alte activitãti desfãsurate se constituie ca fond special si se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunãtãtirea confortului si eficientei condominiului, pentru întretinerea si repararea proprietãtii comune. Se va constitui un fond special din sumele strânse si ele nu pot fi folosite decât cu acordul Adunãrii Generale a asociatiei de proprietari”, lucru care se pare cã, din sesizarea fãcutã la politie, nu prea a fost fãcut de administratorul asociatiei. Conform Legii 230/2007, privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, oamenii aveau dreptul sã cunoascã toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al asociatiei, lucru ce le-a fost refuzat de acelasi administrator al asociatiei, fapt care duce la suspiciunea cã acolo s-a comis o fraudã consistentã, din banii locatarilor.
Politia demareazã cercetãrile, administratorul este în concediu
Cu sigurantã cã în urma cercetãrilor ce vor fi fãcute de politisti, lucrurile se vor clarifica, scotând la ivealã cine are dreptate. Dar prea multi locatari sunt suspiciosi în privinta felului cum au cheltuit cei doi sumele primite din contractele respective, sume dat de fapt tuturor locatarilor, iar ei ar fi trebuit anual mãcar sã-i informeze cu acte doveditoare cum au cheltuit banii. Comisarul sef Vasile Chelaru, comandantul Politiei Bârlad, ne-a precizat cã abia a fost depusã reclamatia, astãzi urmând ca ea sã fie repartizatã pentru cercetare si solutionare celor care au în atributii aceste aspecte economice (fraude). Mãrioara Vânaga, administratorul reclamat, a fost contactatã de reporterii nostri telefonic, ea precizând cã toate aspectele sesizate în reclamatie au fost analizate în cadrul adminsitratiei, ele fiind clarificate. Deoarece este în concediu de odihnã ea s-a arãtat dispusã sã îsi spunã pozitia oficialã fatã de cele sesizate la politie, la revenirea în localitate.