spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

CRIMINALII COMUNISMULUI scapă basma curată. TORȚIONARUL inginerului Ursu JOACĂ ultima carte la Tribunalul Militar

- Advertisement -

Autor: Virgil Burlă

Peste o săptămână, un judecător militar va decide soarta lui Marin Pârvulescu, securistul care l-a anchetat pe disidentul Gheorghe Ursu.

Magistraţii de la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti vor judeca plângerea depusă de fiul fostului disident Gheorghe Ursu împotriva unui torţionar al tatălui său. În urmă cu o săptămână, procurorul de şedinţă a cerut ca reclamaţia lui Andrei Ursu să fie analizată de o instanţă civilă. Solicitarea era împotriva unei soluţii de NUP (neîncepere a urmăririi penale) prin care s-a decis că securistul Marin Pârvulescu nu mai poate fi tras la răspundere deoarece a trecut prea mult timp de la producerea faptelor. Cererea procurorului de şedinţă a fost respinsă ieri, următorul termen fiind stabilit pentru 7 august.

Tergiversări fără limită

Judecarea acestei cereri a fost pasată între Tribunalul Bucureşti şi Tribunalul Militar Teritorial, fără multe explicaţii. La fel au procedat şi procurorii care au invocat fel de fel de pretexte pentru NUP, după ani de zile de aşa – zise ”„cercetări”.

Faţă de aceste soluţii bizare, am încercat să obţinem un punct de vedere de la şeful Parchetelor Militare, colonelul Ion Vasilache. Ne-a cerut să revenim după o jumătate de oră deoarece se află întro întâlnire. Nu a mai răspuns la telefon. Pe 7 august, judecătorul militar care are repartizată această plângere poate să respingă acţiunea şi să închidă definitiv procesul.

Fiul lui Gheorghe Ursu adresează de zeci de ani cereri procurorilor pentru a-l trimite în judecată pe Marin Pârvulescu, unul dintre torţionarii tatălui său. Inginerul Gheorghe Ursu a decedat în noiembrie 1985, în arestul Miliţiei, în urma unei bătăi primite de la doi deţinuţi de drept comun. Autorul moral al crimei este însă Marin Pârvulescu, anchetatorul lui Ursu. Până acum, în cazul morţii disidentului Ursu au fost judecaţi col.(r) Tudor Stănică, fost şef al Direcţiei Cercetări Penale din IGM, şi col. (r) Mihail Creangă, adjunctul şefului arestului IGM, pentru instigare la omor calificat, precum şi pe plutonierul (r) Ştefan Burcea, acuzat de complicitate la omor calificat.

A refuzat să-şi „toarne” prietenii

Potrivit rechizitoriului, în noiembrie 1985, Tudor Stănică şi Mihail Creangă i-au ordonat unui deţinut de drept comun, Marian Clită, „să exercite acte de violenţă” împotriva inginerului Gheorghe Ursu, care fusese încarcerat în aceeaşi camera de arest. Ofiţerii au luat unele măsuri care au avut ca rezultat exterminarea fizică a lui Gheorghe Ursu.

El a fost izolat într-o celula a arestului, alături de doi deţinuţi deosebit de periculoşi , Marian Clită şi Gheorghe Radu. Gheorghe Ursu a fost torturat şi ucis pentru atitudinea de contestare a regimului comunist din România (a trimis scrisori care au fost citite pe post la Europa Liberă ) şi pentru faptul că a refuzat să-şi toarne prietenii.

Torţionarul şi-a făcut „datoria”

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a cerut Parchetului Militar începerea urmării penale împotriva fostului comandant al închisorii Râmnicu Sărat, locotenent-colonel (r) Alexandru Vişinescu – 88 de ani – (foto), acuzat de omor deosebit de grav. Vişinescu este unul dintre cei 35 de torţionari ai închisorilor comuniste care încă mai trăiesc şi care vor fi chemaţi la Parchet în urma plângerilor penale depuse de IICCMER. Ei au vârste cuprinse între 81 şi 99 de ani şi locuiesc pe teritoriul României. Au fost identificate probe care arată că, în perioada 1956– 1963, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie de exterminare. Întrebat de ziarişti dacă se simte vinovat de ororile comise în anii ’50, Vişinescu a înjurat şi a încercat să lovească cu pumnul.

S-a vindecat de cancer

În 2003, foştii colonei de Miliţie Creangă şi Stănică au fost condamnaţi la câte 10 ani de închisoare. Din 2004, Stănică (foto), 75 de ani , îşi amână executarea pedepsei trimiţând anual instanţei documente medicale prin care susţine că este grav bolnav.

În fiecare an, cazul său este discutat la Curtea de Apel Bucureşti. În ianuarie 2013, judecătorii au fost sesizaţi de mai multe nereguli din dosarul lui Tudor Stănică.

Procurorul a comparat fişele medicale din 2009 cu cele din 2012 şi a constatat că fostul miliţian s-a tratat de cele şase boli din 2009, dar că suferă de alte opt afecţiuni noi. El s-a vindecat complet de cancer. Întrun final, Stănică a mai obţinut o `amânare” de un an.

Citiţi mai mult: Torţionarul inginerului Ursu joacă ultima carte la Tribunalul Militar – Justiţie > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/tortionarul-inginerului-ursu-joaca-ultima-carte-la-tribunalul-militar-1050206.html#ixzz2ahWfzww4
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.