spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

S-a „topit” asfaltul proaspãt la Husi

- Advertisement -

RISC Vechile beciuri evreiesti, aflate în subteranul centrului municipiului Husi, încep sã iasã la ivealã, unul câte unul! Ieri, de pildã, stratul de asfalt ce acoperea o asemenea groapã a cedat în zona Pietii Victoria, aproape de intersectia cu „Stefan cel Mare”. Numai norocul a fãcut ca placa asfaltatã sã nu cedeze sub masinile parcate în apropiere.

„Ne-am speriat, când am vãzut cum se face o crãpãturã adâncã, iar bordurile cad înãuntru. Ne-am speriat, pentru cã se vede bine cum dedesubtul trotuarului e gol. Noroc de faptul cã trotuarul a fost din beton si s-a turnat asfalt peste el si de asta nu a cedat, cã a tinut betonul. Altfel, totul era cãzut în groapã, cum au cãzut si bordurile”, au povestit husenii care au vãzut ce s-a întâmplat. În zonã circulatia vehiculelor a devenit riscantã, deoarece nu se stie suprafata carosabilã afectatã de existenta acestui beci subteran. „Noi am sunat la Primãrie, pentru a anunta cele întâmplate si au venit persoane care au marcat portiunea afectatã”, au spus comerciantii din zona pietei. De altfel, la nivelul Primãriei situatia este cunoscutã. Recent, primarul Ioan Ciupilan afirma faptul cã, în centrul urbei, în special în zona strãzii „Stefan cel Mare” existã foarte multe beciuri mari, vechi, care, lãsate neastupate, reprezintã un pericol. „De aceea strada Stefan cel Mare nu a putut fi pânã acum asfaltatã, pentru cã s-au gãsit aceste cratere, aceste beciuri evreiesti, pe care trebuie sã le astupãm. Pentru asta am fãcut adresã si solicitare cãtre ADR Nord Est, ca sã ne aprobe aceastã modificare în proiectul de asfaltare”, a sustinut, anterior, primarul Ioan Ciupilan, întrebat fiind despre modernizarea portiunii „Stefan cel Mare”.

„Riscurile sunt mari, mai ales dacã ne apucãm de investit si de construit, pe terenuri total nesigure”!

„Cei mai în vârstã huseni stiu cã tot centrul orasului, pe vremuri, era plin cu dughene evreiesti. Evreii erau niste comercianti foarte abili, bogati, care aveau aceste beciuri, necesare depozitãrii mãrfurilor. Probabil, cele mai multe dintre aceste beciuri nu au fost astupate niciodatã. Comunistii doar au demolat vechile clãdiri, care dãdeau orasului un parfum provincial imposibil de repetat în orice altã formã arhitectonicã si peisagisticã, nivelând totul, pur si simplu. S-au apucat sã construiascã la normã, blocuri peste blocuri si clãdiri încãpãtoare, fãrã a se îngriji de trãinicia acestora, asezate pe niste beciuri adânci. Acum, este firesc, ies la suprafatã. Mai exact, tot ce e deasupra lor, riscã sã cadã în ele. De aceea, dupã opinia mea, important ar fi ca Primãria sã caute sã identifice aceste beciuri, dupã reperele vechi care trebuie sã existe în arhive, iar ele sã fie astupate, unul câte unul. În alt caz, riscurile sunt mari, mai ales dacã ne apucãm de investit si de construit, pe terenuri total nesigure”, a spus inginerul husean Constantin Postu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.