spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Vizarea carnetelor de rentier – pânã la sfârsitul lunii august

- Advertisement -

Pânã la sfârsitul lunii august, circa 1800 de persoane trebuie sã-si vizeze carnetele de Rentier Agricol pentru a putea beneficia de renta viagerã agricolã aferentã anului 2013. Responsabilitatea prelucrãrii datelor si a plãtii rentei viagere agricole a trecut, încã din anul 2011, de la Agentia Domeniilor Statului (ADS) la Agentia de Plãti si Interventii pentru Agriculturã (APIA), sediul acestei agentii fiind si locul unde trebuie sã se prezinte rentierii, personal, sau prin mandatar.

Încã din anul 2011, plata rentei viagere agricole pentru persoanele în vârstã care si-au dat în arendã terenurile agricole cãtre asociatii agricole sau societãti, precum si viza anualã obligatorie aferentã a fost preluatã de Agentia de Plãti si Interventii pentru Agriculturã (APIA). Activitatea de vizare a carnetelor de rentier agricol se desfãsoarã, în acest an, în perioada 1 martie – 31 august, urmând ca ulterior sã se facã si plãtile, cel mai probabil prin mandat postal sau în conturile bancare anuntate de rentieri la vizarea carnetelor. Reamintim cã persoanele beneficiare sunt cele care, pânã la data de 31 decembrie 2009 au depus dosarele în vederea acordãrii acestei rente.

Cine si câti bani poate primi ca rentã viagerã.

Conform legii, programul de rentã viagerã agricolã se adresează persoanelor în vârstã care detin în proprietate maximum 10 hectare de teren agricol si care au vândut sau arendat unui producãtor agricol înregistrat o parte sau tot terenul detinut, pentru care au putut solicita plata acestei rente viagere. Astfel, contravaloarea rentei este de 100 euro/ha/an pentru terenul vândut si de 50 de euro/an/hectar pentru terenul dat în arendã, bani care, conform legii, se vor plãti de cãtre statul român pe toatã durata vietii beneficiarului. Ideea înfiintãrii acestei rente agricole viagere a fost de preluare a terenurilor agricole de la persoanele în vârstã, care nu mai au posibilitatea de a-si lucra pãmântul, de cãtre marii fermieri, terenuri care, în multe cazuri, rãmâneau nelucrate. Din pãcate, poate si datoritã slabei popularizãri la momentul respectiv a acestui program, judetul Vaslui avea numai 1850 de rentieri agricoli, din totalul de 77183 persoane – beneficiare la nivel national, înscrise în programul de rentã viagerã agricolã la nivelul anului 2009, doar 2,39% din numãrul total. Statistic, doar unul dintre marii producãtori agricoli din judet are încheiate mai multe contracte de arendare decât numãrul total al tãranilor vasluieni care primesc rentã viagerã. În acest an, termenul de vizare a carnetelor de rentier a fost prelungit pânã la data de 31 august, rentierul putând efectua aceastã operatiune de vizare a carnetelor de rentier agricol fie personal, fie prin intermediul unui mandatar, tutore sau curator. Acestia din urmã trebuie sã prezinte o procurã, curatelã sau hotãrâre judecãtoreascã definitivã si irevocabilã. În plus, rentierul agricol sau mandatarul, la prezentarea la centrul judetean al APIA, trebuie sã mai prezinte si urmãtoarele documente: carnetul de rentier agricol, contractul de arendare, actul de identitate în original, decizia de la comisia de expertizã medicalã actualizatã pentru gradele de invaliditate I si II, dacã decizia nu prevede cã dosarul nu este revizuibil, dar si, optional, documentele de coordonate bancare. Mai trebuie adãugat cã plata rentei viagere agricole înceteazã de drept la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta poate fi în continuare încasatã de mostenitorii acestuia, doar dacã acestia au depus, în perioada de vizare, pe lângã carnetul de rentier, si documentele din care sã rezulte calitatea de mostenitor ori împuternicire sau declaratie notarialã din care sã rezulte acordul celorlalti mostenitori privind solicitarea si încasarea rentei viagere agricole.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.