spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Un sucevean a făcut stop cardio-respirator şi a murit în timpul unei ieşiri cu familia în aer liber

- Advertisement -

Un bărbat de 63 de ani, din municipiul Suceava, a făcut  stop cardio-respirator şi a murit chiar în timpul unei ieşiri în aer liber cu familia. Medicii care au încercat să-l salveze pe sexagenar nu exclud posibilitatea ca decesul să fi survenit şi în contextul temperaturilor ridicate. Ar fi primul caz din acest sezon călduros în care o persoană din judeţ cade victimă caniculei, până în prezent temperaturile ridicate provocând doar afecţiuni minore la persoanele care nu s-au protejat suficient de soare, cum ar fi insolaţii sau căderi de calciu şi glicemie.

Potrivit medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, bărbatului de 63 de ani i s-a făcut rău în timp ce se relaxa cu familia pe malul râului Suceava, incidentul fiind anunţat de rude la 112. În scurt timp la faţa locului a ajuns o ambulanţă al cărei echipaj a încercat să-l readucă la viaţă pe pacient. Bărbatul a fost transportat la Urgenţe, unde s-au continuat manevrele de resuscitare. După jumătate de oră în care medicii de la Spitalul Suceava au încercat să-l reanimeze, sexagenarul a fost declarat mort. Potrivit familiei, bărbatul decedat nu era bolnav de inimă, astfel încât medicii urgentişti vorbesc despre o moarte subită cardiacă. Necropsia urmează să stabilească din ce cauze a decedat suceveanul de 63 de ani.

Ministrul Sănătăţii cere activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare

La finele săptămânii trecute, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a solicitat direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor judeţene de ambulanţă activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile ridicate din această perioadă să poată fi reduse.

Totodată, ministrul Sănătăţii a solicitat serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere. Potrivit lui Nicolăescu, direcţiile de sănătate publică trebuie să colaboreze cu autorităţile locale pentru amenajarea punctelor de asistenţă a populaţiei în caz de nevoie. Pentru acest demers, în cadrul primăriilor, al farmaciilor, în dispensare, şcoli sau centre comerciale pot fi identificate, amenajate şi marcate spaţii cu aer condiţionat unde se poate distribui apă populaţiei.

Controale igienico-sanitare intensificate, în unităţile de alimentaţie publică

De asemenea, direcţiile de sănătate publică trebuie să verifice condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare – asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.

Se vor verifica condiţiile igienico-sanitare din unităţile cu profil alimentar (depozitarea, prelucrarea şi comercializarea produselor alimentare) şi dacă s-a efectuat controlul medical periodic al persoanelor angajate în aceste unităţi.

În ceea ce priveşte populaţia, ministrul Sănătăţii recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să se evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5-2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15-20 de minute, subliniază specialiştii. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar de apă.

Cum să reglăm aerul condiţionat şi cum să ne ferim de îmbolnăviri, în perioadele caniculare

În această perioadă, medicii mai recomandă consumul alimentelor proaspete din magazinele care dispun de instalaţii frigorifice funcţionale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor uşor perisabile şi nu se va consuma alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Pe de altă parte, este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină sau zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă expunerea la soare între orele amiezii este absolut necesară, medicii recomandă o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale şi de culori deschise.

Persoanele care suferă de anumite afecţiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în această perioadă de caniculă pacienţii cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente, mai spun specialiştii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.