spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Mizerie şi boală în comuna Tulnici

- Advertisement -

Boala “mâinilor murdare” face ravagii în comuna vrânceană Tulnici.Aproape 100 de persoane din comună au ajuns la spital cu hepatita A în prima jumătate a acestui an

În unele zone din ţară normele de civilizaţie sunt necunoscute. Aproape 100 de persoane din comuna vrânceană Tulnici au ajuns la spital cu hepatita A, numită şi ”boala mâinilor murdare” în prima jumătate a acestui an. Virusul hepatic şi-a găsit loc în această comunitate din cauza igienei precare şi a lipsei de educaţie. Cei mai afectaţi au fost copiii. “Mizerie multă la noi în comună, numai gunoaie, toate ‘celea, nu ia nimeni nicio măsură”, spune o localnică. De la începutul anului şi până în prezent, Tulnici s-a dovedit a fi un adevărat focar de infecţie. În fiecare lună au ajuns pe mâna medicilor zeci de persoane infestate cu virusul hepatic. Din cauza igienei precare, ”boala mâinilor murdare” a găsit terenul propice pentru a se răspândi, în special în rândul copiilor.  Autorităţile sanitare au prelevat probe de sânge şi probe de apă pentru analize şi au distribuit substanţe dezinfectante. Acestea au fost folosite atât la şcoala din sat cât şi la gospodăriile din zona afectată de virusul hepatic. “S-au desfăşurat  acolo cursuri de educaţie pentru sănătate, în special în şcoală. Şcoala are însă anumite probleme întrucat nu are apă curentă la grupul sanitar”, spune Marina Maiorov, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea.

Măsurile nu au fost eficiente sută la sută

Din moment ce au continuat să vină la spital persoane infestate cu virusul hepatic, măsurile nu par să aibă rezultate. Perioada de vară este una propice dezvoltării virusului hepatic iar medicii se aşteaptă să apară noi cazuri. În plus, familiile din zona afectată nu s-au dovedit a fi foarte cooperante cu autorităţle pentru a elimina focarul de infecţie.  “Am avut multe persoane care au venit, au făcut analize, erau perfect normale şi peste două săptămani am testat  să zicem vreo 300-400 de oameni”, ne-a spus Sorin Dobrescu,  medic de familie în comună. Medicii avertizează că această boală poate fi prevenită doar dacă se respectă cu stricteţe regulile de igienă personală, respectiv spălarea mâinilor, îndepărtarea reziduurilor, în special cele fecalo-menajere, prelucrarea corespunzătoare a alimentelor. Primele simptome ale bolii sunt lipsa poftei de mâncare, greţuri şi vărsături, dureri de cap, de articulaţii şi abdominale în regiunea ficatului, urina este închisă la culoare, materiile fecale sunt decolorate, iar pielea şi ochii se îngălbenesc. (Aurelian IVAN)

sursa:http://www.ziaruldevrancea.ro/social/95462-mizerie-si-boala-in-comuna-tulnici.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.