spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

NU Chevron! (foto, video)

- Advertisement -

Comuna Suletea îsi mentine pozitia:

FÃRÃ FRACTURARE Consilierii locali ai comunei Suletea au respins proiectul de hotãrâre prin care era propusã anularea hotãrârii luate în februarie, de a interzice exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice în comunã. Au respins si cererea prefectului judetului Vaslui de a anula hotãrârea, în ciuda circului fãcut de angajatii politici ai PSD si UNPR, Gigel Dragnea (viceprimarul comunei) si Iulian Codreanu (directorul scolii din comunã). Cei doi si-au atras oprobiul cetãtenilor veniti în sala cãminului cultural pentru a asista la sedinta CL Suletea. Pe scurt, cetãtenii au avut un cuvânt greu de spus, finalul fiind respingerea propunerii prefectului si mentinerea în vigoare a hotãrârii de a interzice exploatarea gazelor de sist în Suletea. La sedintã au participat ca invitati activisti împotriva fracturãrii hidraulice din Bucuresti si Galati, de la Asociatia „România Fãrã Ei” si „Dati-ne România înapoi!”.

Consilierii comunei Suletea au fost convocati ieri, la orele 9.00 la cãminul cultural pentru a desfãsura sedinta ordinarã a CL Suletea, unde pe ordinea de zi figura un punct „fierbinte”. Prefectura Vaslui a cerut Consiliului Local printr-o adresã din 17 iulie, sã reanalizeze si sã revoce HCL 14/28.02.2013 privind interzicerea exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice pe teritoriul comunei Suletea. Dupã cum am mai relatat, Prefectura Vaslui a solicitat celor 14 Consilii Locale care au adoptat hotãrâri de interzicere a exploatãrii gazelor de sist sã le anuleze, considerându-le nelegale. Este stiut deja cã 14 comune din judet au decis, prin hotãrâri de Consiliu Local (CL), sã interzicã exploatarea gazelor de sist prin orice metodã care polueazã mediul. O asemenea adresã a ajuns pe 17 iulie la Suletea, care în februarie a decis ca pe teritoriul ei sã fie exploatate gazele de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. „Subliniem faptul cã, potrivit art. 136, alin. 3, din Constitutia României, coroborat cu prevederile art. 3, alin. 2, din Legea nr. 213/1998, privind proprietatea publicã si regimul juridic al acesteia, bogãtiile de orice naturã ale subsolului în stare de zãcãmânt fac obiectul exclusiv al proprietãtii publice a statului si nu al unitãtilor administrativ-teritoriale. În concluzie, vã rugãm ca, în prima sedintã a Consiliului Local, sã prezentati autoritãtii deliberative aspectele de nelegalitate mai sus prezentate, pentru a reanaliza si a dispune revocarea respectivului act administrativ”, se mentioneazã în adresa Prefecturii Vaslui. Pentru a vedea dacã la sedintã consilierii locali suleteni alesi de ei voteazã „politic” sau le apãrã interesele si sãnãtatea, mai multi sãteni au venit la sedintã. Pentru a lãmuri anumite aspecte legale si mai ales pentru a prezenta încã odatã, dacã mai era cazul, pericolul metodei de exploatare a gazelor de sist pentru mediu, au fost invitati cercetãtor stiintific dr. George Epurescu, presedintele Asociatiei „România Fãrã Ei” (RFE) si Zâna Dimntean, presedinta Asociatiei „Dati-ne România înapoi!” din Galati, activisti antifracking foarte cunoscuti în România.

Circul politic, combãtut cu succes!

La sedintã au fost doar opt consilieri locali din cei 11 câti are comuna. Practic, sunt doar 10 consilieri – 3 PSD, 3 PC, 1 UNPR, 2 PNL si 1 PDL – deoarece un consilier nu este încã validat. Sedinta a fost condusã de viceprimarul comunei, Gigel Dragnea, presedintele PSD Suletea, care a încercat prin orice mijloc sã amâne discutarea punctului 3 de pe ordinea de zi, cel referitor la anularea HCL 14/2013. Pe ordinea de zi figurau 10 proiecte de hotãrâre si el a solicitat consilierilor sã înceapã sedinta de la numãrul 9 spre înapoi. Când s-a ajuns la punctul 3, s-a declansat circul! Angrenati politic bine, doi consilieri (Gigel Dragnea si Iulian Codreanu) s-au fãcut de râs prin felul în care s-au manifestat în fata invitatilor si a sãtenilor din comunã. Dupã ce s-a dat citire expunerii de motive de la proiectul cu pricina, prin care se cerea anularea HCL 14/2013 a fost invitat dr. George Epurescu sã explice legalitatea solicitãrii Prefecturii Vaslui. Acesta a mentionat cã „Acea adresã a Prefecturii nu este în regulã. Prefectul a luat bucãti din articole de lege, extrase, a mai pus niste cuvinte la el, a scos unele care nu conveneau, a combinat niste articole ca sã iasã cumva o anume motivatie, ceea ce nu a prea iesit decât ceva cã proprietatea publicã este proprietate publicã! În acest context, trebuie sã stiti cã încearcã sã pãcãleascã consilierii! Pentru cã firma Chevron are acum de cucerit ultima redutã, si anume cetãtenii! Singurii care mai pot sã se opunã sunt oamenii prin aceste hotãrâri care interzic folosirea domeniului public al lor! Fãrã avizul Consiliului Local ei nu pot sã înceapã treaba! Dacã Prefectura considerã nelegale deciziile CL sã cearã în contenciosul adminsitrativ suspendarea lor. Dar ei stiu cã nu e legal ce fac ei, nu ce fac cei care se opun. Vom face si noi mai multe actiuni judecãtoresti, pentru cã a venit timpul sã ne luptãm cu ei în instantã”, a spus George Epurescu. Si apoi a început circul! Fãrã nici un temei, viceprimarul Gigel Dragnea, sustinut de Iulian Codreanu, au cerut amânarea discutiei despre proiectul de hotãrâre, la o datã ulterioarã, când sã fie invitati sã participe si cei de la Prefecturã! Si oamenii din salã au început sã se revolte, cerându-le sã-i apere pe ei nu sã-si apere interesele lor politice, comenzile pe care le au!

„Sã vã fie rusine, sunteti ca la stânã!”

Timp de peste 30 de minute cei doi consilieri s-au certat cu toti cei prezenti, de la masa consilierilor, au cerut amânarea – care a fost votatã doar de ei doi din cei opt – apoi au cerut referendum, nu au acceptat cã sase consilieri sunt pentru ca HCL 14 de interzicere a gazelor de sist în comuna lor sã rãmânã în vigoare si cereau încontinuu sã fie amânatã discutia, dând astfel dovadã de lasitate, deoarece oamenii deja le reprosau atitudinea lor, pe care o percepeau ca fiind pro gaze de sist. Discutia a continuat într-un vacarm de nedescris, oamenii acuzându-i pe cei doi consilieri cã le vor rãul. „Ce-i asta, domnilor consilieri? Pentru asta v-am votat, sã ne omorâti? Nu vã este rusine? Vã certati ca la stânã, cum de nu vã crapã obrazul de rusine? Nu vã e clar cã noi nu vrem gazele de sist aici la noi si nici în jurul nostru, la comunele din jur? Rusine, ce exemplu dati!?!”, a spus unul dintre oamenii prezenti la sedintã. Într-un final, dupã ce Dragnea si Ciobanu s-au contrat serios cu oamenii, cu membrii CL, cu tot ce puteau, sustinând cã ei nu sunt pentru gazele de sist dar vor amânare sau referendum, secretarul comunei Filip Tãnase a supus la vot proiectul de hotãrâre pentru anularea HCL 14/2013. Cei doi consilieri lasi (PSD si UNPR) si încã unul de la PNL s-au abtinut de la vot iar ceilalti cinci au votat împotriva proiectului astfel cã a rãmas în vigoare HCL 14/2013, prin care pe teritoriul comunei Suletea se interzice exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturãrii hidraulice. Practic, la acest punct de pe ordinea de zi cetãtenii comunei Suletea au avut un cuvânt greu de spus, astfel cã din cei trei consilieri PSD, doi au votat alãturi de consilierii PDL si PC ca HCL 14/2013 sã rãmânã în vigoare, spunând astfel alãturi de cetãtenii din Suletea NU gazelor de sist!

Primarul Ciprian Tamas a rãsuflat usurat

„Multumesc consilierilor care astãzi au votat cu sufletul alãturi de oameni. Chiar dacã au avut directivã de la partid, au tinut cont de pericolul care ne paste si ne pericliteazã viitorul nostru si al urmasilor nostri. În acelasi timp sunt foarte mâhnit de atitudinea celor doi consilieri locali Dragnea Gigel (PSD) si Codreanu Iulian (UNPR) care astãzi, prin votul lor au demonstrat cã ar fi în stare sã-si vândã si neamul doar pentru a-si pãstra posturile actuale (viceprimar si director de scoalã – n.r.). Am vãzut cã sedintele publice au efect, cetãtenii comunei au ocazia sã vadã dacã cei pe care i-au trimis sã-i reprezinte în Consiliul Local le apãrã interesele si le meritã votul. Pe aceastã cale transmit un mesaj clar reprezentantilor Chevronului si sustinãtorilor acestora: la Suletea, cât timp voi fi primarul acestor cetãteni, nu veti fi bineveniti niciodatã cu astfel de proiecte dãunãtoare comunitãtii. Suntem un popor de rãzesi si istoria ne obligã sã luptãm pânã la ultima suflare sã ne apãrãm tara si neamul!”, a spus primarul Tamas.

VEZI VIDEO CU SEDINTA DE LA SULETEA

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.