EVENIMENT La Husi, Ziua Imnului National al României va fi marcatã de cãtre cadrele militare ale Batalionului 202 Apãrare CBRN prin organizarea unui ceremonial militar la care vor participa autoritãti locale, veterani de rãzboi sau profesori de istorie. Manifestarea va începe prin intonarea imnului de stat, apoi invitatii vor tine alocutiuni legate de istoria, importanta si semnificatia imnului national.
Luni, 29 iulie husenii vor sãrbãtori „Ziua Imnului National – Desteaptã-te, române”, aceastã zi festivã fiind sãrbãtoritã anual în „orasul dintre vii”. Cu acest prilej, reprezentantii Batalionului 202 Apãrare CBRN (ID) vor organiza un ceremonial militar în Parcul „Rodina” cu începere de la ora 10.00. Nu vor lipsi de la acest eveniment autoritãtile locale, veteranii de rãzboi si profesori de istorie. În cadrul manifestãrii se va intona imnul de stat, apoi invitatii vor sustine o serie de discursuri despre momentele de glorie ale istoriei românilor si despre semnificatia imnului national.
Istoria Imnului National
Imnul national, asa cum termenii îl definesc, reprezintã cântecul ce omagiazã înaintasii, acel sir de sunete care îti tresaltã sufletul si iubirea fatã de patrie, cântul ce caracterizeazã natiunea în ansamblul ei. El trebuie sã fie recunoscut oficial atât în tarã cât si peste hotare. Urmând acelasi traseu, Imnul National al României îsi deapãnã o frumoasã si impresionantã istorie. Actualul imn al României a fost intonat pentru prima datã de cãtre un grup de tineri în frunte cu Anton Pann, dupã ce s-a citit noua Constitutie din timpul Revolutiei de la 1848. Intonat în prezenta unei numeroase asistente, cântecul compus de Andrei Muresanu si transpus în limbaj muzical de cãtre Anton Pann, a devenit imnul Revolutiei pasoptiste. Creat în focul revolutiei, „Desteaptã-te, române” a fost proclamat imn de stat la 24 ianuarie 1990, lucru confirmat în 1991 în Constitutia României, iar prin Legea 99/1998, evenimentul de acum 165 de ani a fost recunoscut ca datã de nastere a Imnului National.