spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Patriciu a dat lovitura: Banca lui a devenit a treia mare bancă din sistem

- Advertisement -

Premieră pentru o mică bancă din Georgia care a devenit în câţiva ani un jucător important pentru sistemul bancar local. Mai precis, Liberty Bank, al cărei patron este omul de afaceri român Dinu Patriciu a ajuns pe locul al treilea în topul băncilor din Georgia în ceea ce priveşte cota de piaţă pe depozitele persoanelor fizice.

Astfel, conform ultimului raport financiar al Liberty Bank, banca lui Patriciu a urcat în primul trimestru pe poziţia a treia după active totale. Când a fost preluată de Patriciu, era pe locul al şaptelea după activele totale.

Pe 19 septembrie 2009, Patriciu a preluat controlul (91,218% din acțiuni) Băncii Poporului din Georgia (People’s Bank of Georgia) prin intermediul vehiculului de investiții Liberty Capital LLC, deținut în totalitate Liberty Investments Holding BV înregistrat în Olanda, tranzacția fiind anunțată cu trei zile mai târziu.

De la momentul preluării, activele totale ale băncii au cunoscut o creştere de peste 300%, în timp ce sectorul bancar al Georgiei a crescut cu 99%, iar creditele au crescut cu aproape 500% în perioada septembrie 2009-iunie 2013. De asemenea, depozitele au înregistrat o creştere de peste 540% de când a intrat Patriciu în acţionariat.

Pentru a avea o imagine a ceea ce înseamnă banca lui Patriciu din Georgia, precizăm că aceasta deţine o cotă de piaţă de 7,7% (aproximativ cam cât CEC Bank în România). Din punctul de vedere al poziţiei în sistemul bancar, Liberty Bank este un fel de Banca Transilvania a Georgiei, fiind pe poziţia a treia.

Cu toate acestea, vorbim de un sistemul mult mai mic decât cel din ţara noastră. Astfel, deşi este a treia după active totale, banca lui Patriciu are active totale de aproape 700 de milioane de dolari, cam cât avea Marfin Bank la noi la finalul lui 2012 şi care era undeva pe locul 20 în România.

Cumpărată pe un preț foarte mic

Inițial nu a fost anunțat prețul/acțiune la care s-a încheiat tranzacția, dar Bloomberg scria că, potrivit unor surse din piață, banca georgiană fusese preluată la o cotație cu mai mult de 80% sub prețul mediu de tranzacționare din acea perioadă, iar președintele vehiculului de investiții al lui Patriciu, Lado Gurgenidze, indica o sumă de circa 15 milioane dolari.

Practic, la acea vreme capitalizarea băncii georgiene era de circa 95 milioane de dolari, iar Patriciu ar fi preluat-o pentru numai 15 milioane de dolari, deși capitalizarea pachetului cumpărat era de 87,5 milioane dolari.

De menționat că de când a venit ca proprietar al băncii, Patriciu a reușit să crească performanța băncii (pe anumiți indicatori, cum ar fi depozitele clienților) , chiar cu peste 300%.

Merită adăugat și faptul că Patriciu l-a pus președinte al Liberty Bank pe Lado Gurgenidze,  fost prim ministru georgian și unul dintre cei mai experimentați bancheri din Georgia.

capital.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.