spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Cum (nu) coabitează Victor Ponta

- Advertisement -

Autor: Carmen Vintilă

Premierul arată cu degetul spre Cotroceni de fiecare dată când între el şi preşedinte intervine o neînţelegere, acuzând încălcarea pactului. O analiză a EVZ arată că Ponta a încălcat de multe ori acordul.

Nu eu, ci Traian Băsescu nu a respectat acordul de coabitare. Asta susţinea premierul Victor Ponta, miercuri, arătând cu degetul spre Cotroceni. „Domnia sa nu l-a mai respectat şi, mă rog, nu ar fi nici prima şi nici ultima dată când nu îşi respectă un cuvânt dat”, declara Ponta. O privire analitică în curtea proprie i-ar arăta însă premierului că se face vinovat din plin de ceea ce îi reproşează preşedintelui.

În repetate rânduri, Ponta a încălcat principiul conform căruia trebuie să respecte instituţiile fundamentale ale statului. S-a încăpăţânat să-l ţină pe Relu Fenechiu în Guvern, deşi acesta avea probleme cu Justiţia. Mai mult, cu doar câteva ore înainte ca magistraţii de la Înalta Curte să se pronunţe în dosarul de corupţie al lui Fenechiu, Ponta declara public: „O să vorbesc cu dânsul, sper să fie achitat”. Apoi a insistat ca Ovidiu Silaghi, propus de liberali în locul lui Fenechiu, să fie numit la Transporturi deşi acesta avea o problemă cu ANI care nu fusese pe deplin lămurită.

DNA, CCR şi alţi duşmani

Acordul prevede în mod specific că Justiţia trebuie să fie respectată, dar asta nu l-a stingherit pe premier. Intervenţiile lui Ponta în scandalul şpăgii de la Liceul Bolintineanu sau ameninţările că va trimite DNA pe capul şefului de la CFR Marfă se încadrează aici. „Poliţiştii nu trebuie să ia niciun elev cu forţă, să facă bine procurorul să îi citeze. Ce e asta, luăm copii cu autobuze, suntem iarăşi pe vremea lui Morar, pe vremea comuniştilor, cu luat oameni?”, spunea Ponta în scandalul Bolintineanu.

Cu numai o zi în urmă, premierul îi transmitea ministrului Transporturilor, referindu- se la informaţiile potrivit cărora de la CFR Marfă s-ar fi vândut vagoane, că îi va trimite directorului Grupului Feroviar „DNA-ul pe cap”.

De asemenea, a încălcat prevederile privind emiterea ordonanţelor de urgenţă. Ponta a explicat că Guvernul este obligat să dea ordonanţe, deoarece preşedintele îi sabotează activitatea contestând legile la CCR.

Încălcarea graniţelor

Deşi în acord atribuţiile celor premierului şi ale preşedintelui sunt trecute foarte clar separate, Ponta a uitat că politica externă este atributul preşedintelui.

În scandalul aducerii omului de afaceri Omar Hayssam în ţară, Ponta a încălcat prevederea potrivit căreia trebuie să păstreze cu şeful statului coeziunea mesajului extern. Şeful statului s-a limitat la declaraţii generale, Ponta însă s-a grăbit să dea detalii despre extrădarea lui Hayssam. Ba că ştia de mult că instituţiile statului se ocupau de aducerea sirianului în ţară, ba că a fost adus cu un avion militar. Ba mai mult, a făcut şi declaraţii ironice la adresa lui Băsescu, care a spus că nu poate confirma informaţiile. „Eu nu pot spune că Hayssam a venit din lună cu un cal înaripat sau poveşti cu Rambo”. A anunţat în China că vrea încheierea unui parteneriat strategic cu acest stat omiţând că România are un parteneriat startegic cu SUA.

Nici exprimarea premierului nu a fost întotdeauna cuviincioasă, deşi acordul aşa prevede. „Ne-am obişnuit să avem dosare penale făcute la sugetia televizată a preşedintelui”; „pentru domnul Băsescu pot simţi repulsie, dispreţ, lehamite”; „face ceea ce a făcut întotdeauna, scandal, ceartă, minciuni” sau „nu se poate obişnui cu gândul că nu mai are un Guvern de slugi” sunt numai câteva formule folosite de Ponta în ultimul timp la adresa şefului statului.

Premierul: „Băsescu să tacă din gură!”

În scandalul CFR Marfă, Ponta a încălcat şi prevederile privind mecanismele de soluţionare a disputelor. Acesta prevede desemnarea unui reprezentant al fiecărei părţi, consilier sau ministru care să găsească o soluţie. În schimb, Ponta a făcut ping-pong cu privatizarea CFR Marfă, încercând să implice CSAT şi pe şeful statului. Dacă CSAT nu avizează privatizarea CFR Marfă, aceasta nu va fi făcută, a ameninţat premierul ieri, amintind că anterior, CSAT a avizat trei privatizări, ceea ce înseamnă că a „acţionat ilegal”, iar Băsescu, dacă nu are vreo atribuţie, „să tacă din gură”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.