Fata, din Transilvania, i-a scris o misivă pe adresa Spitalului Socola. Atentatorul este în culmea fericirii, el fiind de multă vreme în căutarea unei femei. Ieri, el a fost supus celei de-a treia expertize medico-legale. Cel mai probabil, va fi declarat fără discernământ.
Bărbatul care a intrat în urmă cu trei săptămâni cu o bombă artizanală într-un amfiteatru plin cu studenţi şi-a făcut o admiratoare secretă. Internat de când a avut loc incidentul la Spitalul de Psihiatrie „Socola“, acesta a primit în urmă cu câteva zile o scrisoare de dragoste, venită pe adresa unităţii medicale. Potrivit medicilor psihiatri, o tânără din Transilvania şi-a manifestat admiraţia faţă de pacient prin această scrisoare, pe care a ţinut să deseneze şi câteva inimioare, în semn de dragoste. Misiva a adus multă bucurie pe chipul lui Oliver Stan, care îşi petrece de ceva timp zilele într-un salon de la Psihiatrie, monitorizat cu camere video, în care se poate pătrunde doar cu cartelă magnetică.
În urmă cu o săptămână, pacientul le spusese medicilor că nu-şi doreşte decât o femeie cu casă, alături de care să-şi petreacă viaţa. Deşi el a fost privat de libertate, s-a bucurat că o femeie pe care nu o cunoaşte i-a mărturisit dragostea printr-o scrisoare, chiar dacă el ar fi putut provoca un masacru, în cazul în care bomba ar fi explodat. Entuziasmat, pacientul nu i-a răspuns încă admiratoarei, dar a afirmat că o va face în următoarea perioadă. Ieri, acesta a fost supus celei de-a treia expertize medico-legale, pentru a se constata dacă a avut sau nu discernământ atunci când a provocat panică printre studenţi şi profesori. „Pacientul diagnosticat cu schizofrenie paranoidă este un caz complex, care necesită o atenţie mare. De când a fost internat, el a colaborat permanent cu medicii specialişti, a fost calm şi a precizat de nenumărate ori că nu a avut de gând să arunce în aer amfiteatrul, ci a vrut doar să atragă atenţia mass- media“, a declarat dr. Lucian Burlea, managerul Spitalului de Psihiatrie.
Membrii Comisiei de Expertiză au precizat că mai este nevoie de o singură expertiză, iar joia viitoare se va decide dacă bolnavul va ajunge la Spitalul de Psihiatrie şi Măsuri de Siguranţă Grajduri-Pădureni sau la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi. Specialiştii au afirmat însă că, cel mai probabil, acesta va fi dus la Spitalul din Grajduri.
Toate cele trei expertize au fost făcute fără ca pacientul să se afle sub efectul medicaţiei, pentru a putea fi evaluat corect, iar medicii să înţeleagă exact ce se întâmplă în mintea lui. „Pacientul a fost liniştit, am discutat liber cu el şi nu mai este timid, ca înainte“, a declarat prof.dr. Călin Scripcaru, medic legist în cadrul Comisiei de Expertiză.
Săptămâna acesta, Oliver Stan a redactat o scrisoare către un avocat, în care-şi motiva fapta. „Am fost acuzat de infracţiunea de terorism. Această acuzaţie nu este reală. Un terorist vine să ucidă, şi chiar ucide. Eu nu am venit cu bomba la universitate pentru a ucide oameni, ci am venit acolo pentru a prezenta o descoperire ştiinţifică. Drept dovadă a acestor intenţii ale mele pot aduce cele patru planşe care se găseau asupra mea în momentul exploziei, planşe cu care intenţionam să îmi prezint ideea mea ştiinţifică atât profesorilor universitari, cât şi studenţilor, dar în acelaşi timp prin mass-media voiam să prezint întregii ţări această problemă ştiinţifică şi socială“, se arată în scrisoarea lui Oliver Stan, făcută pentru un avocat.