spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

REGIONALIZAREA, LA LOC COMANDA!

- Advertisement -

Noua regiune Moldova mai are de asteptat?

ÎN STAND-BY… Procesul de regionalizare bate pasul pe loc, dupã câteva luni în care cel mai înfocat adept al acestui proiect, vicepremierul Liviu Dragnea, a colindat toatã România si a încercat sã convingã autoritãtile publice locale cã este momentul sã se treacã la o nouã împãrtire administrativ-teritorialã a tãrii. O idee care nu a prins prea mult în teritoriu, fie cã este vorba de primari, presedinti de Consilii Judetene, politicieni sau chiar parlamentari. De altfel, în urmã cu câteva zile, liderii PNL anuntau cã existã probabilitatea ca referendumul pentru revizuirea Constitutiei sã fie amânat dupã anul care se scurge deja, în acord cu decizia Curtii Constitutionale, si organizat poate chiar o datã cu alegerile prezidentiale. Asta înseamnã cã regionalizarea nu s-ar produce pânã la finele anului, asa cum vrea Dragnea. „Pãrerea mea este cã presedintii de Consilii Judetene îsi vor duce mandatul pânã la capãt si abia prin 2015-2016 vom putea vorbi la modul serios despre regionalizare. Nu stiu dacã este acum timpul sã purtãm discutii despre modul în care se va face regionalizarea, sunt momente economice delicate. Va trebui sã existe un consens al tuturor fortelor politice pentru a face un pas atât de important, care va influenta viata a mii de români”, a spus deputatul de Murgeni, Sergiu Vizitiu, presedintele UNPR Vaslui.

Crin Antonescu, presedintele PNL, a dat de înteles cã procesul de revizuire a Constitutiei, care va înseamna un referendum popular pe tema regionalizãrii, ar urma sã se facã facã în 2014, odatã cu alegerile prezidentiale. „Asteptãm ca la începutul sesiunii parlamentare sã stabilim un calendar, numai cã acest calendar va trebui racordat la decizia politicã, strategicã de aceastã datã când supunem proiectul final referendumului. Si, deocamdatã, asa cum lucrurile s-au conturat, probabilitatea ca referendumul sã fie amânat dupã anul care se scurge, deci pus undeva poate chiar cu alegerile prezidentiale, devine din ce în ce mai mare”, explicã Antonescu. Presedintele PNL spune cã nu a vorbit cu presedintele Traian Bãsescu, pânã acum, despre calendar, referendum sau suprapunerea acestui referendum cu prezidentialele. Colegii de partid ai lui Antonescu sunt de aceeasi pãrere. Deputatul PNL de Vasluil, Dan Bordeianu spune cã nu este de acord cu lucrurile fãcute în grabã. „Nu-mi plac lucrurile fãcute pe genunchi. Dacã tot facem regionalizare, sã ne asezãm la masã cu totii, sã vedem care sunt punctele tari si punctele slabe ale fiecãrui judet. Nu trebuie sã facem aceste treburi în pripã, în grabã. Ca parlamentar de Vaslui, pun întrebarea: Vasluiul unde e în aceastã nouã situatie? Unde ne asezãm noi? Uitati-vã la faptul cã am pierdut 100 de miliarde de lei numai la drumuri. Consiliul Judetean, mai întreb, ce rol va avea? Nimeni nu spune nimic, aflãm totul pe surse. Sã discutãm cu cãrtile pe fatã, sã vedem ce este de fãcut”, spune parlamentarul liberal.

Pozitia presedintelui CJ Vaslui: de la atitudine anti-PDL la acceptare tacitã a practicilor Uniunii Social Liberale!

Ca si în cazul Chevron, Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean a avut o atitudine cu douã fatete. În iunie 2011, când tara era guvernatã de PDL, sustinea cã presedintele Traian Bãsescu ar fi trebuit sã initieze un referendum national în ceea ce priveste reorganizarea teritorialã a României în opt judete, asa cum a fãcut si în cazul revizuirii Constitutiei. Buzatu ameninta cã, în conditiile în care guvernul PDL îsi angaja rãspunderea pe reorganizarea administrativã a tãrii, fãrã consultare popularã, urmau sã se producã proteste civile de amploare. „Nu se pot lua astfel de mãsuri atât de importante fãrã sã fie consultatã populatia. Oamenii trebuie sã îsi spunã opinia cu privire la aceste lucruri.

Tocmai din aceastã cauzã am decis sã initiem referendumul pe plan judetean. Sã vedem dacã cetãtenii sunt de acord cu desfiintarea judetului Vaslui. Vom invita primarii sã ia toate mãsurile pentru defãsurarea referendumului si pe toti cetãtenii sã participe, iar rezultatele referendumului le vom comunica guvernului. O sã organizãm o colectã publicã si ne bazãm pe voluntariatul cetãtenilor. Toti cei care sunt interesati de soarta judetului Vaslui sunt asteptati sã sprijine aceastã initiativã”, spunea Buzatu. Odatã ce USL a preluat Puterea în România, Buzatu a uitat de ideile de referendum. Acum spune cã nu este un adept al regionalizãrii, însã nu mai amenintã cu miscãri de stradã, dacã sefii lui din PSD vor decide sã facã acest proces peste capul sefilor de la judete. „Nu sunt un adept al regionalizãrii, dimpotrivã am ridicat tot timpul acestã problemã a regionalizãrii la modul foarte rapid. Dezbaterea pe acest subiect are un aspect cam dezlânat pe plan national, pentru cã nu existã un vector în jurul cãruia sã purtãm discutiile. Noi, toti, vorbim de regionalizare, dar în afara unor probleme ridicate de ministrul Administratiei si Internelor nu avem niciun proiect la care sã ne raportãm, sã discutãm dacã facem bine si cum este cel mai bine”, a spus Buzatu.

Primarul Iasului este grãbit: vrea capitalã de regiune cu orice pret…

În viitoarea structurã a regiunii Moldova, cele sase municipii resedintã vor deveni poli de dezvoltare, în timp ce Iasiul va fi pol de crestere. Asta înseamnã cã resedintele de judet vor acesa mai usor fonduri de dezvoltare, pe o axã total diferitã de cea a Iasiului. Primarul de Iasi, Gheorghe Nichita, este convins cã toatã zona va iesi din sãrãcie si rezultatele se vor cunoaste în câtiva ani. „Este important sã facem acest pas pânã la 1 ianuarie 2014. Avem timp doi ani, pânã în 2016, sã punem la punct toate lucrurile. în 2016 vom face alegeri pentru noul Consiliu Regional si oamenii îsi vor putea alege atunci pe cei care vor sã-i reprezinte în regiune, perfect constienti. Nu trebuie sã ne fie fricã de acest proiect, care va duce la implementarea unor proiecte importante, care sã scoatã regiunea din situatia în care este acum. Eu, ca primar al Iasiului, am avut vreun guvern care sã sprijine proiectele noastre. Niciunul. M-am sãturat sã se tot vorbeascã de zona Moldovei drept „sãrãcie, sãrãcie, sãrãcie”. M-am sãturat sã tot aud asta”, spune Nechita.

Buzatu: „Vor creste cheltuielile administrative sau nu?”

„Regionalizarea poate conduce la cresterea nivelului de trai doar dacã gândim un proces de îmbogãtire fortatã a populatiei. Eu tin foarte mult la pãrerea colegilor, însã câteodatã cred cã se pune problema regionalizãrii la modul foarte entuziast, chiar nefondat. Sunt probleme extrem de complicate. Noi vom adãuga un nivel administrativ, fatã de cel actual. Vor creste cheltuielile administrative sau nu? Cred cã rãspunsul este simplu. Trebuie sã vedem dacã e cel mai bun moment, acum. Nu e indicat sã faci o reorganizare administrativã în timpul unei crize, lucruri de genul acesta se fac atunci când procesele economice se calmeazã, când existã o anumitã sigurantã” – Dumitru Buzatu, presedinte CJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.