spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Ministerul Sănătății le face RECTORILOR „cadou” spitale strategice. Ce se schimbă în unitățile medicale și cine CÂȘTIGĂ de pe urma acestei mutări

- Advertisement -

Autor: Cristina Lica

Marile spitale ar putea trece, din toamnă, în subordinea universităţilor de medicină. Rectorii le vor conduce din umbră şi chiar îi vor putea demite pe directori. Cercetarea şi investiţiile vor creşte însă.

Proiectul „unirii” se află în curtea Ministerului Sănătăţii, care trebuie să elaboreze o hotărâre în acest sens. Iniţiativa a venit de la Iaşi, unde rectorul UMF, Vasile Astărăstoae, a solicitat trecerea a cinci spitale în subordinea instituţiei. Noii „patroni” dispun de forţa pentru a face investiţii în spitale şi de a demara proiecte de cercetare, ca în Occident. Actul medical va fi însă finanţat, ca şi până acum, din fondul de asigurări.

Comparaţie cu AKH

Dintre unităţile medicale bucureştene, Spitalul Universitar e în cărţi să fie luat sub aripa UMF „C.Davila”. Rectorul Ioanel Sinescu spune că activitatea didactică şi de cercetare va beneficia cel mai mult de pe urma acestei mutări. „România e singura ţară unde pe diplomele rezidenţilor apare că au fost instruiţi de Minister, nu de o universitate. Ori, Ministerul nu formează specialişti”. Taxele studenţilor s-ar putea transforma în investiţii în spital. „Universitatea are posibilităţi mai mari decât spitalul de atragere a veniturilor proprii, pe lângă taxele studenţilor: fonduri europene, proiecte de cercetare”, a adăugat Sinescu. Rectorul şi Senatul universităţii vor face planul de management şi strategia de dezvoltare a spitalului, fără să mai fie nevoie de ordine de ministru. Se vor „certa” rectorii cu managerii spitalelor? „Cearta ar fi inegală.

Managerul e în subordinea rectorului, care, cu motivaţie obiectivă, îl poate demite”, spune Sinescu. Managerul de la Universitar agreează ideea contopirii şi oferă ca exemplu celebrul Spital AKH. „Eu am spus de multe ori că Spitalul Universitar îşi găseşte locul la UMF. Un exemplu de succes e AKH, spitalul Universităţii din Viena. Nici vorbă ca rectorii să devină baroni peste spitale, aceste lucruri trebuie evitate”, ne-a declarat medicul Cătălin Cârstoiu.

Astărăstoae va conduce „un mamut”

La Iaşi, s-ar putea forma un consorţiu universitar din cinci spitale (Institutul de Oncologie, Institutul de Boli Cardiovasculare, Spitalul „Socola”, CFR, precum şi Spitalul „Sf. Spiridon”). „Una e să ai o bază clinică proprie în care studenţii să aibă acces şi alta, să închei parteneriate cu spitalul”, declara Vasile Astărăstoae. UMF Iaşi a mai investit în Institutul de Oncologie şi acum derulează un proiect de 7 milioane de euro. În cazul Spitalului CFR, Universitatea are în vedere investiţii de 3 milioane de euro.

Şi Facultatea de Medicină din Galaţi ar putea prelua unele spitale. Nicolae Bacalbaşa, profesor în cadrul instituţiei, susţine că managementul spitalului va fi mai bun. „Universitatea din Galaţi are o vechime de 60 de ani, iar la nivelul Facultăţii de Medicină sunt capacităţi intelectuale şi manageriale care pot face treabă în spital”. Alte universităţi care ar urma să primească spitale sunt cele din Cluj, Timişoara, Craiova, Târgu-Mureş, Constanţa.

Oficialii din MS nu au dorit să ofere mai multe detalii despre acest proiect. „Întrucât această intenţie e subiect de negociere şi de discuţie, nu vă putem oferi amănunte acum”. Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, spune că secretomania lasă loc de interpretări. „Primesc rectorii spitalele cadou, până unde merg atribuţiilor lor, vor fi mai avantajaţi rezidenţii din astfel de spitale?”

Paturi private la stat, cu dedicaţie

De anul viitor, în spitalele publice ar putea fi înfiinţate paturi private. Măsura e prevăzută în proiectul privind statutul spitalelor, care va intra în curând în dezbatere. Doar şefii de secţie sau medicii cu experienţă vor putea presta însă servicii în regim privat. 70% din încasări vor intra în buzunarul lor, 20%- la echipă, iar 10%- la bugetul spitalului. Măsura nu rezolvă problema rezidenţilor, care vor câştiga la fel de puţin. O soluţie pentru aceştia ar fi transformarea salariilor în burse de studiu, scutite de taxe.

Citiţi mai mult: Ministerul Sănătății le face rectorilor „cadou” spitale strategice – Social > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/ministerul-sanatatii-le-face-rectorilor-cadou-spitale-strategice-1048289.html#ixzz2ZR7vnXEO
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.