spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Poliţiştii români care lucrează alături de colegii englezi, remarcaţi de presa din Marea Britanie

- Advertisement -

Poliţiştii români trimişi în Anglia să ajute la combaterea infracţiunilor comise de persoane din România au devenit subiect de presă în Marea Britanie, jurnaliştii locali relatând pe larg despre acţiunile în care sunt implicaţi aceştia şi despre sprijinul real adus autorităţilor locale.

Potrivit Poliţiei Române, în oraşul Birmingham au fost „detaşaţi” temporar, săptămâna aceasta, patru poliţişti de la Biroul Autostrăzi al Direcţiei Rutiere, care lucrează alături de agenţi din Marea Britanie, Polonia şi Lituania.

Cei patru au fost trimişi în Anglia la solicitarea autorităţilor britanice, în cadrul operaţiunii numite Trivium.

Poliţiştii efectuează controale în trafic, asigură schimbul de informaţii şi acordă asistenţă de specialitate în cazurile în care legislaţia rutieră este încălcată de cetăţeni români, a precizat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

BBC a realizat un reportaj pe acest subiect, în care a fost prezentat la lucru unul dintre poliţiştii români, Constantin Hoza, alături de un coleg britanic. Cei doi poliţişti opresc o maşină condusă de un român, iar Hoza este cel care descoperă că şoferul nu deţine asigurarea necesară. În acest context, jurnaliştii de la BBC remarcă suportul poliţiştilor veniţi din estul Europei, pentru eliminarea barierelor de limbă ce îngreunează cercetările în multe cazuri. Uneori, controalele după oprirea în trafic durează până la două ore, în condiţiile în care şoferii spun că nu înţeleg limba engleză. De asemenea, verificarea documentelor poate dura zile. Cu ofiţeri precum Costas (porecla lui Constantin Hoza – n. r.) aici, aceste operaţiuni se scurtează la doar cinci minute, se arată în reportaj.

La rândul său, tabloidul DailyMail a publicat, miercuri seară, un amplu material despre colaborarea poliţiştilor britanici cu cei din România, Polonia şi Lituania, având ca ţintă infracţionalitatea în rândul celor veniţi din aceste ţări est-europene.

Autorităţile britanice citate în articol subliniază că mulţi dintre infractori acţionează în grupări organizate şi utilizează reţeaua rutieră să se deplaseze dintr-un loc în altul, pentru a evita să fie depistaţi şi prinşi. De asemenea, este remarcat faptul că grupările infracţionale reprezintă un real pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic în condiţiile în care vehiculele lor, probabil, nu sunt asigurate, iar şoferii nu deţin permis valabil.

Tot DailyMail precizează că în cadrul operaţiunii Trivium sunt implicaţi patru poliţişti români şi câte doi din Polonia şi Lituania.

Articolul are, pe pagina de internet a publicaţiei, mai multe comentarii, unele pozitive, iar altele, mai puţin favorabile, cum ar fi „devenisem optimist, până când am citit că operaţiunea aceasta durează doar patru zile…”.

Pe de altă parte, Gândul remarcă faptul că problema imigranţilor de provenienţă română din Marea Britanie şi alte ţări din Europa occidentală revine în tabloidele engleze, însă fără nimic la zi. Astfel, acelaşi DailyMail, unul dintre mai vândute ziare din Europa, a publicat, tot miercuri seară, un fotoreportaj cu romii hoţi de buzunare din Paris, care ar fi originari din România şi Bulgaria. Imaginile datează însă din aprilie, aspect pe care jurnaliştii englezi nu îl menţionează, construindu-şi articolul cu atenţie la gramatică şi evitând timpul trecut, pentru a nu dezvălui „reîncălzirea” unei ştiri, notează Gândul.

„Îşi urmăresc prada în preajma unora dintre cele mai cunoscute atracţii turistice din lume şi nu au limită când vine vorba de intimidat şi furat”, îşi încep englezii articolul. „Aceste imagini tulburătoare, care arată cum operează bandele din România şi Bulgaria în Paris, au fost publicate în prestigioasa revistă Paris Match, care a acordat subiectului opt pagini, sub titlul „The Flagrant Crimes of Pickpockets” (original – „Pickpockets. Flagrant délit”, în traducere: „Hoţii de buzunare. Flagrant delict”, n.red.)”, continuă Daily Mail, după care prezintă informaţiile din revista franceză, aşa cum au fost publicate ele acum trei luni.

mediafax.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.