spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Ce ar câștiga România în urma UNIRII cu Republica Moldova

- Advertisement -

O eventuală unire a Moldovei cu România va crește Produsul Intern Brut cu 5,5 miliarde de euro. Asta reiese dintr-o analiză făcută de jurnaliștii de la Ziarul Financiar.

Eventuala unire a României cu Republica Moldova ar aduce României un plus de 3,7 mil. locuitori, o creştere a PIB de 5,5 mld. euro , suprafaţa țării va fi de aproximativ 34.000 km pătraţi, adică se va extinde cu 490 de kilometri.

În acelaşi timp, pe datele din 2012, exporturile României ar fi fost mai mari cu 2,5 mld. euro, la 48 mld. euro, în timp ce datoria publică ar fi crescut cu doar 1,7 mld. euro, faţă de datoria de 52 mld. euro pe care o avea România la sfârşitul anului trecut.

Lungimea căilor ferate ar creşte cu 10% (1.190 km are Republica Moldova şi 11.300 km România), iar cea a drumurilor cu aproape 11% (la cei 81.000 km de drumuri publice s-ar adăuga cei 8.800 km de drumuri publice din Republica Moldova). Suprafaţa agricolă ar creşte cu 1,7 milioane de hectare, adică un plus de 13% faţă de suprafaţa agricolă totală a României de 13 mil. ha.

Republica Moldova are un PIB aproape la jumătate faţă de cel al judeţelor româneşti cu care se învecinează – Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi – care au avut în 2012 un PIB cumulat de 9,2 mld. euro (42 mld. lei), deşi populaţia lor reprezintă doar două treimi (2,1 mil. locuitori) din cea a Republicii Moldova.

În România sunt judeţe care au, singure, un PIB mai mare decât Republica Moldova, precum Timiş, Prahova, Constanţa sau Cluj, dar asta nu înseamnă că Republica Moldova este o zonă de neglijat, pentru că nu poţi neglija aproape 4 milioane de consumatori şi o ţară care a făcut progrese importante în ultimii ani. Acest lucru a fost înţeles de companiile străine care întâi au venit în România şi apoi au trecut Prutul în Republica Moldova, mai scrie Ziarul Financiar.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.