spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Băsescu promite MAI MULTE BURSE pentru studenții basarabeni

- Advertisement -

Proiectele energetice și integrarea europeană a R. Moldova au fost principalele subiecte discutate de Traian Băsescu și Nicolae Timofti la Chișinău.

Șeful statului, Nicolae Timofti, a menționat că discuția cu Traian Băsescu s-a axat pe domeniul politic, economic și cultural. „Am convenit să menținem un ritm dinamic al dialogului bilateral. România este un susținător fără rezerve al parcursului nostru european. I-am mulțumit pentru implicare directă în proiecte strategice, cum ar fi integrarea europeană, securitatea energetică și soluționarea conflictului transnistrean. Pe plan economic, am vorbit despre gazoductul Iași-Ungheni, crucial pentru securitatea energetică a R. Moldova, despre alte trei proiecte energetice care vor prinde contur anul acesta, cum ar fi interconectarea rețelelor Bălți-Suceava, Iași-Strășeni și Gotești-Fălciu. Am vorbit și despre necesitatea construcției unor poduri pe Prut. La capitolul relații culturale, i-am mulțumit președintelui Traian Băsescu pentru donația de un milion de cărți, pentru biserica maramureșeană și cele 5500 de burse. Am convenit să rezolvăm pe cale amiabilă retransmisia postului de televiziune TVR 1 pe teritoriul R. Moldova” , a declarat Nicolae Timofti.

Vizita lui Băsescu, în ajunul parafării Acordului de Asociere

Președintele României, Traian Băsescu, a subliniat că vizita sa nu trebuie interpretată doar ca răspuns la invitația omologului său de la Chișinău. „E un moment extrem de important, care se produce în ajunul parafării Acordului de Liber Schimb și Acordului de Asociere cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius. Vă pregătiți pentru un mare succes. Am venit să vă sprijin în acest moment important. România este un avocat fără rezerve, repet, fără rezerve, al R. Moldova în drumul său european. Noi avem un parteneriat de sânge, pentru că așa ne-a lăsat Dumnezeu”, a declarat Băsescu.

6000 de burse pentru studenții basarabeni

Președintele României a anunțat că pentru anul de studii 2014-2015 numărul de burse acordate studenților basarabeni va crește de la 5500 la 6000. Totodată, elevii din școlile moldovenești vor putea să se odihnească, ca și anii precedenți, la tabăra de vară de la Sulina, Delta Dunării. Vorbind de proiecte, Traian Băsescu s-a referit și la gazoductul Iași-Ungheni. „Mă bucur că se deznoadă proiectul gazoductului Iași-Ungheni. Unii politicieni întreabă de ce durează atât de mult. E nevoie de echivalarea standardelor tehnice, de o legislație specifică de pregătirea construcției unei conducte peste Prut. Asta nu e o țeavă pe care o tragi prin grădină. De asemenea, țin să menționez că proiectul de interconectare a rețelei electrice Fălciu-Gotești se va finaliza în octombrie, ca R. Moldova să aibă în sfârșit o alternativă și să nu depindă de o singură sursă energetică”, a menționat Băsescu.

Timpul.md (I.M.)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.