spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Reabilitarea Bisericii de lemn “Sf. Nicolae” din satul Obârseni, comuna Vinderei , judetul Vaslui –

- Advertisement -

CAMPANIE în dorinta de a semnala starea precarã a monumentelor istorice din judetul nostru, Directia Judeteanã pentru Culturã Vaslui a demarat campania Sã încercãm împreunã, o campanie prin care sperãm sã pãstrãm, sã conservãm si, în cel mai fericit caz, sã reabilitãm clãdiri de mare valoare din punct de vedere arhitectural si cu o semnificatie istoricã deosebitã. în cadrul acestei campanii au fost deja prezentate Ansamblul Mãnãstirii Pârvesti, din comuna Costesti, Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Strâmba, din satul Cetãtuia, comuna Puiesti, si Biserica de lemn „Sf. Gheorghe” a fostului schit Lipovãt (Zografu), din satul Lipovãt, comuna Lipovãt si Biserica de lemn „Sf. Nicolae” a fostului schit Orgoestii Noi din satul Cãpusneni, comuna Lipovãt si Biserica de lemn “Sf. Nicolae” a fostului schit Cârtibasi, sat Cârtibasi, comuna Bogdãnita.

*

Al saselea monument pe care îl prezentãm în cadrul acestei campanii este Biserica de lemn “Sf. Nicolae” din satul Obârseni, comuna Vinderei. La obârsia izvoarelor Jeravãtului, pe locul unei alte biserici mai vechi, din nuiele lipite cu lut, banul Costachi Lupu a pus sã se construiascã între anii 1760-1764 o bisericã din bârne. Aceastã bisericã a servit pentru casa banului Costache Lupu, fiind asezatã în curtea boiereascã. De-a lungul timpului locasului i s-au fãcut o serie de reparatii. în anul 1928 acoperisul din sindrilã bãtutã “în solzi” a fost înlocuit cu tablã albã. între anii 1932-1935 temelia din bolovani de râu a fost înlocuitã cu cãrãmidã si tencuitã cu mortar. Biserica are formã de navã, cu absida altarului pentagonalã si pronaos dreptunghiular. Un frumos pridvor se pãstreazã în forma lui originalã pe latura de vest. Stâlpii decorati cu sculpturã la bazã si la capiteluri, sunt uniti de arcade festonate, în formã de acolade. Cununile de bârne sunt încheiate la capete în “coadã de rândunicã”. La absida altarului bârnele sunt încheiate “în panã”. La o treime din elevatia peretilor, sub ferestre, un brâu median dublu, înconjoarã biserica. Trecerea timpului si factorii erozivi atmosferici au sters ornamentele crestate în lemn, dispuse pe registrele de unghii, denticuli si torsadã. Sub acoperis a fost sãpat un registru de ocnite de jur împrejurul bisericii. O streasinã largã face ca apa pluvialã sã fie aruncatã cât mai departe de temelie. Ancadramentul usii de la intrare este decorat cu sculpturã în relief înalt, pe toate cele trei laturi. Ornamentul se compune din lujeri de frunze care se intersecteazã pe toatã lungimea, formând opturi. La baza ancadramentului, pe fiecare dintre cele douã bârne, este sculptat câte un asin mergând pe o cruce. Este o reprezentare simbolicã unicã, o alegorie a intrãrii Mântuitorului în Ierusalim.

în interior, peretii au fost acoperiti la ultima reparatie din anul 1964 cu plãci din fibre lemnoase pe care s-a executat picturã, ceea ce scade din valoarea arhitecturii acestui monument. Usile împãrãtesti au ornamente sculptate cu motive vegetale reprezentând frunze palmate, flori si rodii. Pe mijlocul acestor usi se aflã o coloanã rãsucitã în formã de torsadã. Curtile boieresti au dispãrut de mult, doar monumentul de arhitecturã popularã strãjuieste de mai bine de douã veacuri la marginea de vest a satului Obârseni (Dorinel Ichim, Biserici de lemn din eparhia Husilor, Husi, 2001, p. 427 ).

Starea actualã de conservare: tãlpoaiele sunt afectate de umiditate si de trecerea timpului. Bârnele de stejar si brâul median au fost afectate de factorii erozivi. în interior, pe tavan în pronaos existã o spãrturã prin care se infiltreazã apa pluvialã. Cupola de deasupra naosului are elemente dislocate.

Sperãm ca aceastã campanie sã aibã drept rezultat gãsirea unei solutii, initial pentru realizarea unui proiect de restaurare si ulterior pentru demararea lucrãrilor de conservare-restaurare.

Campania poate fi urmãritã pe pagina de facebook: www.facebook.com/djcpn.vaslui si pe pagina de internet: www.vaslui.djc.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.