spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

JAFUL SECOLULUI. TABOLURILE VALORAU 17 milioane de euro. Pungașii au spart muzeul din Rotterdam cu un patent de 3 euro

- Advertisement -

Autor: Ionel Stoica, Virgil Burlă

„Evenimentul zilei” a refăcut, în baza declaraţiilor şi a probelor procurorilor români, cum a fost spartă Galeria Kunsthal din Rotterdam. Tablourile ar fi fost arse de mama unui hoţ.

Hoţii din Măcin (Tulcea) care au spart muzeul Kunsthal din Rotterdam, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au folosit un simplu patent pentru a da o lovitură de 17 milioane de euro. Radu Dogaru a forţat, timp de câteva secunde, sistemul de închidere al uşii de evacuare de urgenţă şi a deschis-o. Preţul unui patent este de 3 euro.

Alături de Dogaru, în muzeu a mai intrat Adrian Pricop. S-au dus ţintă şi au furat şapte picturi în ulei şi acuarele pe care le-au băgat în două sacoşe cu rafie. Totul a durat 2 minute şi 48 de secunde. Afară îi aştepta maşina de fugă, condusă de cel de-al treilea complice, Eugen Darie. Aşa a avut loc „Jaful Secolului”, potrivit declaraţiilor din dosar şi a probelor procurorilor DIICOT.

Tablourile, băgate în perne

Şase persoane au fost trimise în judecată în acest dosar, cei trei hoţi alţi trei complici: Olga Dogaru, Alexandru Bitu şi Petre Condrat. Tablourile au fost aduse în România de către Eugen Darie, cu autoturismul. Operele de artă au fost transportate în două perne, din care a fost scos buretele. Destinaţia, o mătuşă al lui Radu Dogaru din localitatea Carcaliu (Tulcea). Intenţia hoţilor: să vândă cele şapte tablouri cu 50.000 de euro oricui se arăta dispus.

După ce un expert de la Bucureşti le-a explicat că sunt originale şi valorează zeci de milioane de euro, hoţii s-au răzgândit. Şi-au făcut planuri, potrivit interceptărilor, să le vândă la Monaco, în spaţiul ex-sovietic sau unui milionar din Bucureşti. În acest moment, Dogaru este avertizat de unul dintre prietenii săi, Petre Condrat, asistentul lui Cătălin Botezatu, că telefoanele sunt interceptate.

După ce procurorii DIICOT l-au reţinut pe Dogaru, mama şi iubita acestuia au luat tablourile şi mai multe arme deţinute ilegal şi le-au îngropat în cimitirul din Carcaliu. Olga Dogaru a recunoscut că, după alte patru zile, s-a dus singură şi a dezgropat operele de artă şi le-a ars în soba din baie. Cenuşa a fost aruncată într-o râpă. Afirmaţiile ei nu sunt confimate de nicio altă probă a procurorilor. Acum se aşteaptă rezultatele unei noi expertize a cenuşii. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat, sau unde sunt tablourile.

Furtul este investigat şi de procurorii olandezi. Din datele trimise de aceştia a reieşit că hoţii au plănuit spargerea mai multe zile. Au fost filmaţi când vizitau muzeul şi cum căutau alte intrări secundare. Ei au aşteptat o noapte prielnică. Când au dat spargerea, ploua mărunt. Hoţii au ales cu grijă şapte tablouri care să încapă în sacoşele de rafie.

Hoţi cu tupeu

Pe de altă parte, procurorii arată că hoţii erau cercetaţi în mai multe dosare de către poliţiştii tulceni. Darie avea 12 dosare la Parchetul Măcin pentru ultraj, încăierare, violare de domiciliu etc. Şeful grupării era Dogaru, cercetat în mai multe dosare la Tulcea. De altfel, ei au recunoscut că, în Europa, se ocupau de spargeri de locuinţe sau de magazine, de unde luau doar lucruri de valoare (ceasuri, obiecte de artă, bani).

Olga: „Tablourile au ars cu şoşonii!”

Mama lui Radu Dogaru, Olga (51 de ani), arestată în acest dosar, a povestit că a luat decizia de a arde tablourile la patru zile de la primele percheziţii. „Am făcut întâi focul în soba din baia mea, după care m-am deplasat în cimitir şi am dezgropat tablourile, reîntorcându-mă acasă cu acestea. Am băgat coletul (sacul) în care erau împachetate cele şapte tablouri, fără să-l mai desfac, în sobă. Am pus câteva lemne, papucii, şoşonii din cauciuc cu care fusesem încălţată şi am aşteptat să ardă complet. Acestea au ars destul de repede şi am văzut că tablourile arseseră complet”, a mărturisit Olga Dogaru.

STENOGRAME

Pe 16 ianaurie 2012, Radu Dogaru comunică pe Facebook cu un vecin din comuna Carcaliu, pe nume Croitoru Cătălin, despre găsirea de „cumpărători”.

Radu Dogaru: Oricum este ceva care îl depăşeşte financiar pe Serghei ăsta. Din punctul meu de vedere eu nu am prietenie nici măcar cu Serghei (n.n. – martorul Cosma Serghei) şi nu ştiu dacă mă haleşte.

Croitoru Cătălin: Păi şi în toată România numai ăsta are bani? Mergem la Gigi Becali şi vorbim.

Radu Dogaru: Nu este vorba de asta, rusul este persoana potrivită, aşa zic eu acuma, nu ştiu dacă îl interesează. Dar cu siguranţă o să-i aplaude genunchii de emoţii dacă aude despre ce este vorba, dacă erai mâna dreaptă a lui Serghei, cum sunt Ivanus şi aia toţii după acolo.

Pe 18 ianuarie 2013, Dogaru discută la telefon cu Alexandru Bitu despre o nouă variantă de vânzare a tablourilor, către un fost KGB-ist din Belarus cu afaceri în România.

Dogaru: Dar cu cine ai … Dar cu cine ai vorbit, mă?

Bitu: Cu amândoi, mă. Hai, lasă că-ţi zic eu după aia. Cu ăla nu-i bine, că ăla-i securist în partea aia de-acolo şi ăla a fost securist înainte.

Dogaru: Care?

Bitu: Ăla din Belarus.

Dogaru: Băi, las-o dracu’!

Bitu: Şi mi-a zis că nu …

Dogaru: Bine. Hai atunci, când vii te aştept deseară atunci.

Bitu: Bine, frate.

Asistentul lui Cătălin Botezatu, Petre Condrat (foto), l-a atenţionat pe Radu Dogaru că este interceptat şi l-a sfătuit să arunce telefoanele mobile. Mai mult, el s-a arătat interesat de cumpărarea unui tablou furat. Condrat este şi el din Măcin, Tulcea, şi în trecut făcuse „afaceri” cu Dogaru, în sensul că acesta din urmă îi livra ceasuri furate.

Iată ce a declarat Eugen Darie, cel care a transportat efectiv tablourile în ţară. „ În ziua în care l-am luat pe Radu de la aeroport, ne-am oprit în Bucureşti şi ne-am dus la Condrat acasă. Aici, am purtat discuţii despre autorii tablourilor furate. Condrat şi-a arătat interesul cu privire la valoarea acestor tablouri. Noi i-am spus că sunt tablouri semnate de Picasso, Gauguin, Monet. Ne-am înţeles cu Condrat ca atunci când va găsi cumpărători să ne sune”. Iată ce a declarat mama lui Dogaru, reţinută în acest caz după ce a susţinut că a ars tablourile.

Dogaru Olga: „Fac precizarea că două din tablouri, cele două poduri, aveau o ramă subţire, prevăzută cu geam. Şi întrucât nu intrau foarte bine în geamantan, am spart geamurile de protecţie pe care le-am aruncat în toaleta din curtea casei părăsite”.

Iubitele erau prostituate de lux

Radu Dogaru, Eugen Darie şi Alexandru Bitu sunt cercetaţi de procurori pentru proxenetism într-o anchetă separată. Cei trei hoţi îşi scoteau iubitele la produs – pe Natalia Timofei, Andrea Damaschin şi Ştefania Sava – în Olanda şi Belgia. Amatorii de sex plătit erau racolaţi prin anunţuri pe internet sau de pe site-urile specializate.

Natalia a fost prinsă de poliţiştii olandezi şi a povestit că avea experienţă de un an în prostituţie, după ce a fost damă de companie în Belgia. „Săptămâna trecută am câştigat 2.000 de euro, dar am trimis jumătate părinţilor mei”, a declarat tânăra.

Natalia spunea că este „amatoare de relaţii bisexuale, sexul oral prestat este fără prezervativ, iar cel normal cu protecţie”. Tariful ei: 100 de euro – jumătate de oră şi 150 de euro, o oră întreagă. Fiecare cuplu avea închiriată o locuinţă în Olanda, iar întâlnirile amoroase cu clienţii aveau loc în aceste case.

„Tinerele, în absenţa inculpaţilor de la domiciliu, prestau în locuinţa comună servicii sexuale contra cost pentru diferiţi bărbaţi, pentru ca la sfârşitul zilei să se reunească în spaţiul comun ca o familie,” au constatat procurorii.

Citiţi mai mult: Jaful Secolului: tablouri de 17 milioane de euro. Pungașii au spart muzeul din Rotterdam cu un patent de 3 euro – Reportaj > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/hotii-de-tablouri-rotterdam-1047920.html#ixzz2ZI64JUHC
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.