spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Băsescu la Chișinău. Comuniștii îi pregătesc un protest

- Advertisement -

Autor: Laura Ciobanu, Paul Ciocoiu

Şeful statului se va afla astăzi în Republica Moldova, unde va avea o serie de întâlniri cu lideri politici, dar şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Preşedintele Traian Băsescu se află astăzi într-o vizită oficială în Republica Moldova. Pe agenda vizitei figurează convorbiri cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă, precum şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi cu primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.

În cursul după-amiezii, preşedintele Băsescu va avea întâlniri cu liderii principalelor partide din Republica Moldova, dar şi cu lideri de opinie şi cu lideri ai societăţii civile.

Potrivit unor informaţii obţinute de EVZ, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), condus de Vladimir Voronin, pregăteşte pentru astăzi o serie de proteste faţă de vizita lui TraianBăsescu.

„Nu există Plan B în procesul de avansare către integrarea europeană”, avertiza Traian Băsescu săptămâna trecută, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ediţia de Chişinău a „Evenimentului zilei”, în avanpremiera vizitei sale în Republica Moldova. „Dacă îmi permiteţi o speculaţie, planul alternativ este integrarea în Uniunea Euroasiatică”. Şeful statului român a mai vorbit cu acest prilej despre dorinţa României de a aproviziona statul vecin cu gaze, cu începere din 2015.

Perioadă tulbure la Chişinău

La Chişinău, după un început de an marcat de grave turbulenţe politice care au înfrânat elanul proeuropean al Republicii Moldova, s-a instalat o stare de relativă acalmie. Între timp, după formarea guvernului- compromis condus de Iurie Leancă, Moldova a încheiat negocierile pentru Acordul de Asociere cu UE, pe care îl va parafa doar, nu şi semna – aşa cum mulţi sperau de la Chişinău – în timpul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie.

„Elevul-silitor” de la graniţele UE, aşa cum Angela Merkel descria anul trecut Republica Moldova, a început să irite Bruxelles-ulul prin inconsecvenţa politicienilor şi prin contradicţia dintre vorbe şi fapte.

Vizita preşedintelui român la Chişinău vine la scurt timp după deplasarea în Rusia a ministrului de Externe, Titus Corlăţean, după ani de zile de îngheţ diplomatic pe axa Bucureşti-Moscova. Dincolo de schimbul de amabilităţi, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a avertizat ferm că Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran, trimitere directă la discuţiile despre reunificarea cu România. Iar conflictul transnistrean poate fi soluţionat doar pornind de la această condiţie, ca Moldova să rămână independentă, a mai spus răspicat Lavrov. Rusia va respecta însă decizia pe care moldovenii o vor lua cu privire la viitorul ţării lor, a adăugat ministrul rus.

Declaraţia vine în contextul în care Moscova încearcă să atragă Republica Moldova în Uniunea Vamală Eurasiatică, ceea ce se vrea a fi o contrapondere economică la UE.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.