spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Vezi ce au fãcut parlamentarii judetului în primul an

- Advertisement -

PARLAMENTARII VASLUIENI, LA CONTROL!

RAPORT Cei 13 parlamentari ai judetului Vaslui sunt în vacantã. Cei 13 deputati si senatori bifeazã primul lor an din mandatul parlamentar, perioadã în care pot trage concluziile, dacã au muncit cu folos sau nu. De departe, privind cifrele activitãtii parlamentare ale alesilor din judetul Vaslui, medicul Tudor Ciuhodaru este cel mai activ parlamentar pe care l-a avut vreodatã judetul. Are 202 luãri de cuvânt în 26 de sedinte, 168 de declaratii politice, 43 de întrebãri si interpelãri si 43 de propuneri legislative initiate. Un volum urias de muncã, în doar sase luni de zile, care demonstreazã cã judetul Vaslui a cîstigat un parlamentar perseverent, desi este iesean. Nici liberalii nu stau mai rãu la acest capitol. Deputatul Dan Bordeianu are 13 întrebãri si interpelãri si 18 declaratii politice, în timp ce liderul judetean PNL, deputatul Ciurariu, este initiator a patru propuneri legislative.

Victor Cristea, deputat PSD

Fostul primar al Vasluiului- are cinci initiative legislative, mai ales cã este si la Putere. A semnat o propunere legislativã pentru modificarea si completarea Legii nr.61/1993, privind alocatia de stat pentru copii, propunerea legislativã pentru modificarea si completarea Legii nr.194/7 noiembrie 2011, privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, propunerea legislativã pentru modificarea si completarea Legii 62 din 10 mai 2011 a dialogului social – republicatã, propunerea legislativã pentru modificarea Ordonantei de Urgentã a Guvernului nr.105/2001, privind frontiera de stat, ca si propunerea legislativã privind organizarea si exercitarea profesiilor de bonã si de babysitter în România. Vãzând aceste initiative legislative, ai spune cã Victor Cristea se pricepe la toate. La modul în care trebuie organizatã frontiera UE, la normele care privesc activitatea celor care îngrijesc copii contra-cost, dar si la efectele nocive ale substantelor etnobotanice. Este la al doilea mandat de deputat si se poate spune cã are, de acum, experientã parlamentarã. în dreptul sãu mai trecem patru luãri de cuvânt si o declaratie politicã, în care deputatul îl atacã pe fostul ministru Funeriu pentru problemele din învãtãmântul special. Ca fost primar, având în vedere cã lucrãrile la Palatul Copiilor nu se mai terminã, a cerut un punct de vedere la Ministerul Educatiei, unde i s-a rãspuns cã se face o verificare financiarã la acest obiectiv.

Florin Ciurariu, deputat PNL

Presedintele Organizatiei Judetene Liberale – este la primul sãu mandat ca parlamentar. Ales pe listele Colegiului de deputati Negresti, Ciurariu este preocupat de problemele din tot judetul, nu numai din colegiul sãu, lucru normal, având în vedere cã este la guvernare. S-a dovedit, în primul sãu an de parlamentar, cã este o voce a oamenilor, mai ales prin prisma atitudinii pe care o manifestã fatã de actiunile Chevron. Liderul judetean PNL a avut o declaratie politicã memorabilã, în care a cerut Guvernului sã asculte si de vocea vasluienilor, care nu doresc ca Chevron sã distrugã mediul înconjurãtor. “în ultimele luni, unele decizii si anunturi guvernamentale, ivite intempestiv, despre începerea unor lucrãri de <<explorare>> sau chiar despre încheierea unor acorduri pentru <<exploatare>> au adus din nou o stare de nervozitate în rândul oamenilor si comunitãtilor care ar putea fi afectate de aceste decizii, asa cum se întâmplã si în Vaslui, judetul pe care îl reprezint. Nemultumirea oamenilor este justificatã, pentru cã ei se asteaptã sã fie consultati despre ceva ce le afecteazã profund viata. Se impune, de aceea, ca deciziile si actiunile guvernamentale luate în acest sens sã îndeplineascã câteva conditii ferme. (…) Guvernul, ca centru al acestei decizii, de la cel mai înalt nivel, trebuie sã desfãsoare o campanie de informare despre avantaje si dezavantaje, pe întelesul oamenilor simpli, în comunitãtile afectate, si nu doar ca sã bifeze un pas birocratic. în al patrulea rând, comunitãtilor trebuie sã le fie permisã organizarea unor consultãri prin referendum pentru a decide singure dacã îsi asumã riscurile prezentate”, a spus deputatul PNL de la Tribuna Parlamentului. Din pãcate, se pare cã sefii sãi de la Guvern si din partid nu i-au auzit cererea si au permis firmei Chevron sã înceapã actiunile de explorare, în ciuda protestelor. Mai notãm în dreptul parlamentarului PNL patru propuneri legislative, din care una priveste declararea zilei de 10 mai – Ziua Declarãrii Independentei României, ca si o propunere legislativã privind revizuirea Constitutiei României.

Tudor Ciuhodaru, deputat PPDD

Tudor Ciuhodaru, ales ca deputat de Bârlad, alãturi de Solomon, este cel mai activ parlamentar pe care l-a avut vreodatã judetul. Are 202 luãri de cuvânt în 26 de sedinte, 168 de declaratii politice, 43 de întrebãri si interpelãri si 43 de propuneri legislative initiate. Iatã o mostrã a unei declaratii politice lansate de la tribuna Parlamentului de liderul judetean al PP-DD: “Peste 60% USL înseamnã la Vaslui o ratã a somajului dublã fatã de cea nationalã. Cu o ratã a somajului de 10,3% suntem pe un podium nedorit în privinta numãrului de persoane fãrã loc de muncã si devansãm cu usurintã judetul Teleorman (9,75%) si Mehedinti (9,54%). Vasluiul USL-ist se poate “lãuda” doar cu cei 15.420 someri, din care 3.881 sunt someri indemnizati si 11.539 sunt someri neindemnizati sau cu o rata a somajului de 13,5% în rândul bãrbatilor si de 7,07% la femei. Solicit de urgentã celor 10 parlamentari USL de Vaslui sã respecte ceea ce au promis în campanie: un milion de locuri de muncã!”, a strigat Ciuhodaru. Cine l-a ascultat din partea USL? Mai nimeni, pentru cã locurile de muncã lipsesc în continuare. Tenta pronuntat socialã a activitãtii parlamentarului PP-DD se vede din majoritatea declaratiilor politice.

Sergiu Vizitiu, deputat UNPR

Provenit de pe meleagurile Rosiestiului, dar realizat în capitala Moldovei, iar acum deputat de Murgeni – a demonstrat cã stie sã-si respecte promisiunile fãcute în campanie. Este alãturi de toate comunitãtile din colegiul sãu si reaminteste în permanentã celor care sunt la guvernare cã trebuie sã-si respecte promisiunile fãcute în campanie. Membru al Comisiei pentru Politicã Economicã, Reformã si Privatizare, deputatul Vizitiu s-a implicat în toate evenimentele economice care s-au petrecut de la începutul anului în România. Ca parlamentar, a monitorizat cu atentie situatia de la Tarom, Administratia Porturilor Maritime Constanta, Metrorex, Compania Nationalã CFR SA sau Compania Nationalã de Autostrãzi si Drumuri Nationale (CNADR), punctele fierbinti ale economiei românesti, asta si datoritã faptului cã a aplicat un management de succes în grupul de firme pe care-l detine în zona Iasiului.

Adrian Solomon, deputat PSD

Despre deputatul bârlãdean se pot spune multe. Cât timp a fost în Opozitie, a fost cel mai înversunat adversar al guvernãrii PDL. Ba chiar, s-a fãcut de râs la nivel national, când a apãrut cu o portavoce la balconul Parlamentului, strigând împotriva guvernantilor. Acum, de când este la Putere, glasul i s-a stins, iar activitatea sa parlamentarã este ca si inexistentã. S-ar putea spune cã Solomon ia banii degeaba ca deputat, pentru cã, în afarã de depunerea jurãmântului de credintã, nu a fãcut mai nimic pentru cei care l-au trimis în Camera Deputatilor. Are patru luãri de cuvânt, fãrã prea mare importantã, dacã ne referim la faptul cã a participat la dezbaterea proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii nr.279/2005, privind ucenicia la locul de muncã, ca si la dezbaterea proiectului de lege pentru modificarea si completarea art.73 alin.(3) din Legea nr.7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, republicatã. A initiat doar douã propuneri legislative – Propunere legislativã pentru modificarea si completarea Legii nr.202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament între femei si bãrbati, Propunere legislativã pentru modificarea art.2 din Legea nr.15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personalã -, plus sapte întrebãri si interpelãri pe teme destul de banale. Nimic din înversunarea cu care ataca fostul guvern PDL pe tema exploatãrii gazelor de sist; doar o banalã interpelare, fricoasã de-a dreptul, în care solicitã informatii dacã “gazele neconventionale fac obiectul Legii 238/2004, legea petrolului si gazelor”. Prin comparatie cu Ciuhodaru, Solomon pare a fi la primul mandat de parlamentar, ceea ce este destul de rusinos pentru el.

Irinel Stativã, deputat PSD

Probabil, pentru deputatul de Murgeni, Irinel Stativã, experienta parlamentarã actualã este doar o simplã trecere prin institutia Camerei Deputatilor, altfel nu se explicã inactivitatea de care a dat dovadã în primul an ca deputat (a mai fost odatã parlamentar, în iulie 2006, dupã ce Ion Giurescu a primit o functie de demnitate publicã). Are o singurã luare de cuvânt, si aceea legatã de… “depunerea jurãmântului de credintã fatã de tarã si popor de cãtre deputati, în sedintã solemnã”! A mai semnat pe propunerea legislativã pentru modificarea Ordonantei de Urgentã a Guvernului nr.105/2001 privind frontiera de stat, în rest, tãcere. Ca membru al Comisiei de muncã si protectie socialã, Stativã ar trebui sã fie mai activ pe problematica socialã ridicatã de somajul crescut din judetul Vaslui, însã se pare cã nu este prea interesat de astfel de subiecte.

Dan Bordeianu, deputat PNL

La Putere fiind, deputatul liberal Dan Bordeianu se dovedeste a fi extrem de activ, prin comparatie cu alti colegi din USL, care au bãgat capul în nisip de frica celor doi lideri, Ponta si Antonescu. Parlamentarul PNL are 19 luãri de cuvânt, dintre care unul atinge probleme importante ale oamenilor care trãiesc pe aceste meleaguri. “Tot ceea ce s-a spus si s-a reflectat în mass-media vasluianã despre regionalizare este cã se va restructura administratia publicã de la nivel judetean si cã functionarii publici îsi vor pierde slujbele si asa modest remunerate. Eu stiu foarte bine cã un functionar public debutant cu studii superioare porneste de la un salariu net de 700 lei pe lunã. în conditiile în care somajul în judetul Vaslui a depãsit luna trecutã 10%, iar oferta de locuri de muncã pentru cei cu studii superioare este extrem de redusã, sã vorbesti despre regionalizare în sensul reducerii birocratiei, prin concedierea oamenilor, este contraproductiv, politic vorbind. Nu numai academicienii trebuie sã discute despre regionalizare, ci si tãranii din colegiul meu”, spune deputatul Bordeianu. Are 18 declaratii politice, iar subiectul Chevron nu este nici el neglijat. “De mai bine de un an de zile, opinia publicã din judetul nostru este frãmântatã de controversele generate de explorarea gazelor de sist si de perspectiva exploatãrii efective a acestor resurse naturale. Avem comunitãti locale care, prin reprezentantii lor, s-au pronuntat pro sau contra exploatãrii gazelor de sist în judetul Vaslui. Pe de o parte, consiliile locale din comunele Iana, Tutova si Pochidia s-au pozitionat <<contra>> si au luat hotãrârea de a interzice explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul lor. Astfel, prin hotãrârile adoptate în plenul consiliilor locale, <<se interzice eliberarea de avize, certificate de urbanism si autorizatii de construire în vederea amplasãrii de constructii, sonde de extractie pe teritoriul comunei>>. De asemenea, prin aceleasi hotãrâri se interzice vânzarea, darea în administrare, concesionarea sau închirierea terenurilor proprietate publicã a comunelor în scopul explorãrii si/sau exploatãrii gazelor de sist”, a sustinut deputatul de la tribuna Parlamentului.

Ana Birchall, deputat PSD

Ana Birchall, deputat PSD – 27 de luãri de cuvânt în 22 de sedinte, plus 18 declaratii politice. Este bilantul de parlamentar al deputatului de Zorleni, Ana Birchall. Parlamentarul vasluian este foarte interesat de politica internã, de aceea putem citi în dreptul declaratiilor politice subiecte precum “declaratie politicã referitoare la rezilierea contractului încheiat pentru executarea lucrãrilor la Autostrada Transilvania cu Bechtel” sau “Declaratie politicã referitoare la Legea restituirii proprietãtilor, un subiect care a provocat în ultimele sãptãmâni interes atât din partea opiniei publice, cât si a guvernului”. întrebãrile si interpelãrile privesc o serie de probleme cu care se confruntã judetul, printre care situatia spitalului din Tutova, monumentele istorice în stare de degradare din judetul Vaslui, promovarea întreprinderilor mici si mijlocii din judet sau dezvoltarea pomiculturii din zonã. S-a remarcat prin intentia de a demonstra cu orice pret cã este consilierul personal al premierului Ponta, însã un comunicat oficial a lãmurit lucrurile: “Vã informãm cã doamna Ana Birchall nu este consilier al premierului”.

Toader Dima, deputat PSD.

Presedintele unei societãti agricole de succes, Agroind Berezeni, cunoscutã peste tot în judet, deputatul Toader Dima a reusit sã-si facã auzitã vocea în Parlamentul României, prin luãrile de cuvânt si declaratiile politice. Alãturi de huseni, cei care i-au dat girul pentru Parlament, parlamentarul a avut o serie de declaratii cu referire strictã la institutiile din municipiul Husi. “Dati-mi voie sã fac referire, în declaratia mea politicã, la obiectivele din domeniul culturii care se gãsesc în municipiul Husi. Vorbesc mai ales de muzeul municipal Husi, care functioneazã într-o clãdire monument istoric, ridicatã în anul 1880. Muzeul are un patrimoniu de mai mult de 6.700 de bunuri cultural – mobile, care cuprind lucrãri de artã decorativã, arte plastice, arheologie, numeroase documente si colectii de numismaticã. Din pãcate, muzeul are probleme care tin de structura sa fizicã. în anul 1993, în clãdire a fost depistat atacul unei ciuperci (merulius lacrymans), care afecteazã tot ce înseamnã lemn. Din aceastã cauzã, expozitiile permanente ale muzeului din Husi au fost desfiintate, iar patrimoniul muzeal a fost depozitat. Acest lucru a însemnat vãduvirea locuitorilor si turistilor de posibilitatea de a vedea cu ochii lor dovezile istorice din zonã, dar si colectiile de artã”, a spus deputatul Dima de la tribuna Camerei Deputatilor. Stiind problemele tinerilor din judet, Dima s-a implicat si în initierea unor propuneri legislative cu impact social, cum ar fi propunerea legislativã pentru modificarea art.2 din Legea nr.15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personalã sau propunerea legislativã pentru modificarea si completarea Legii nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii.

La Senat, bãtãlie acerbã între senatoarele PSD

Alegerile din decembrie 2012 au confirmat prezenta în Senatul României a cinci reprezentanti ai judetului Vaslui. La Comisia pentru afaceri europene, senatorul PSD, Gabriela Cretu, se dovedeste a fi foarte activã când vine vorba de luãri de cuvânt sau initiative legislative. D-na Cretu are 51 de luãri de cuvânt, 8 declaratii politice si 9 întrebãri, la care se adaugã participarea la 13 initiative legislative. Senatorul PSD de Vaslui, Doina Silistru, este foarte activã, la fel ca si în legislaturile trecute, fiind pe alocuri cu mult mai implicatã în rezolvarea unor probleme decât colega sa de pe Colegiul Senat Bârlad. Doina Silistru are 20 de initiative legislative, fiind de departe cel mai activ senator vasluian la acest capitol. A trimis 17 întrebãri la adresa Executivului, are 9 interpelãri si douã întrebãri adresate primului-ministru. La primul mandat, senatorul PNL de Husi, Nelu Tãtaru, face impresie bunã în Parlament, având 8 interpelãri si 6 initiative legislative. Ca parlamentar al Puterii, senatorul Tãtaru a cerut premierului sã facã tot ce se poate pentru a ajuta judetul Vaslui. “Peste 17.000 de someri, aproape cel mai mic salariu mediu net pe economie din tarã, peste 500 de firme închise numai de la începutul acestui an – iatã doar câteva indicii despre colapsul economic din judetul Vaslui!”, este interpelarea senatorului Tãtaru cãtre premier. Senatorul PDL Dan Marian, la primul mandat în Senat, reuseste sã adune trei declaratii politice, trei întrebãri si douã interpelãri. Are cinci luãri de cuvânt în plen, unele foarte acide. “De când s-a instalat la putere, în mai 2012, USL o tine dintr-o mineriadã parlamentarã într-alta, profitând de majoritatea pe care o detine în Parlament. în acest sens, cea mai nouã ispravã este Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfãsurarea referendumului. Democratia înseamnã, înainte de toate, domnia legii si aplicarea regulii majoritãtii în adoptarea legilor si reglementãrilor, dar nu o <<majoritate de 30%>>, asa cum doreste USL-ul”, sustine Marian.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.