spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Gazonul însămânțat din parc este strivit sau cules pentru animale

- Advertisement -

În Parcul Cancicov au început ample lucrări de modernizare prin care imaginea acestuia se va schimba radical. Lucrările constau în plantări de arbori, însămânțare de gazon, repararea și vopsirea băncilor, schimbarea iluminatului, alei pavate, piste de bicicliști și role, spațiu special pentru căței și se intenționează schimbarea fântânilor arteziene. Unii dintre băcăuani au început deja să calce sau să rupă gazonul care răsădește și de aceea Primăria Bacău face un apel la locuitori să protejeze suprafața verde până când aceasta va ajunge la maturitate.

Băcăuanii care își petrec timpul liber la aer curat, în Parcul Cancicov, au băgat de seamă că de mai mult timp aici au început o serie de lucrări care deja au schimbat fața celui mai vechi parc din oraș. Încă din primăvară angajații de la Direcția de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bacău au demarat lucrările cu tăierea arborilor uscați și scoaterea cioturilor putrede din pământ. Au urmat apoi plantările de puieți și apoi amenajarea spațiului verde. Totul a decurs normal până s-a ajuns la gazon. Municipalitatea băcăuană a optat atât pentru însămânțarea de gazon, care este udat zilnic cu ajutorul instalațiilor montate cât și pentru aducerea de rulouri de gazon care doar au trebuit să fie aranjate. Dacă cu acesta din urmă nu sunt probleme, băcăuanii bucurându-se de pătura verde, gazonul care abia mijește din pământ este într-un real pericol. Și nu din cauza vreunei boli ci din cauza unora dintre semenii noștri care au înțeles că firele crude de gazon ar fi bune pentru orătănii și le smulg sau, pur și simplu, îl calcă în picioare fără pic de milă. Deocamdată, municipalitatea băcăuană nu și-a pus problema să asigurare paza în acest loc, dar este posibil ca la finalul lucrărilor să se întâmple la fel ca în cel mai nou parc din oraș, Parcul Nord, unde pentru protejare s-a instalat un punct de pază permanent.

Apel la semenii cu gânduri mai puțin civice

Reprezentanții Primăriei Bacău fac un apel la cetățeni și îi roagă să înțeleagă că noul gazon care crește în parc are nevoie de timp, apă și soare, ca să ajungă la maturitate și băcăuanii să se poate bucura de el. “Rugăm cetățenii care vin în parc să se bucure de liniște și relaxare să înțeleagă că este nevoie de puțin timp până gazonul însămânțat va ajunge la maturitate – a declarat Mihai Șuștac, viceprimarul municipiului Bacău. Se pot întinde pe gazonul tip rulouri care a fost adus, dar acesta, care abia crește, trebuie protejat până va deveni matur. Noi îl udăm de două ori pe zi și încercăm să îl aducem la același nivel cu celălalt, dar acest lucru durează”. Proiectul de de modernizare al Parcului Cancicov este dezideratul viceprimarului Șuștac din acest mandat. De aceea el monitorizează lucrările zilnic. La final, se speră ca parcul să aibă cu totul altă față. “Încercăm să găsim soluții pentru ca băcăuanii să folosească întreaga suprafață a parcului, uniform, și să nu mai fie concentrați doar în zonele de intrare. De aceea îl vom reproiecta și reconfigura. Vom reface spațiile pietonale cu pavele, vom face un traseu special pentru biciclite și role, precum și un teren special amenajat, cu ridicături, împrejmuit, pentru posesorii de skateboard-uri. Va mai exista și o suprafață special amenajată pentru căței”, a mai arătat vicele Șuștac. Lucrările vor mai consta și în repararea și vopsirea băncilor și înlocuirea stâlpilor de iluminat. O altă ideea este aceea a schimbării fântânilor arteziene, care să fie mult mai atractive astfel încăt să aibă o adresabilitate ca în Occident. Deocamdată se studiază dacă acestea să aibă un aspect clasic, la fel ca la Roma sau unul modern.

Ce s-a făcut până acum în parc

Din această primăvară în parc au avut loc mai multe lucrări. “Situația lucrărilor realizate până acum este următoarea. S-au amplasat 1.350 mp. gazon rulou și s-au însămânțat 14.550 mp. gazon. Pentru 15.000 mp gazon, de la aleea principală din parc, se asigură irigația. S-au reabilitat și vopsit 200 bănci. Suntem cu lucrarea în progres și estimăm ca până pe 21 iulie să reușim să vopsim toate băncile din parc. În primăvară s-a efectuat igienizare întregii suprafețe a parcului, de aproape 30 hectare, folosind persoane private de libertate, contractate de la Penitenciarul Bacău. S-au scos aproximativ 250 cioate care au rezultat în urma defrișărilor din anii trecuți și s-au plantat 150 arbori în sectoarele care au fost afectate de furtuni”, a precizat viceprimarul Mihai Șuștac.

Cititi mai mult:http://www.ziaruldebacau.ro/2013/07/16/gazonul-insamantat-in-parcul-cancicov-este-strivit-sau-cules-pentru-animale.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.