spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

GARANTAT USL.”Cel mai cinstit guvern”: 13 remaniaţi de scandaluri. INVENTARUL miniștrilor DAȚI AFARĂ din EXECUTIV

- Advertisement -

Autor: Laura Ciobanu

La abia un an de la preluarea Puterii, premierul Victor Ponta a pierdut pe drum mai mulţi miniştri, majoritatea c

Deşi în aprilie 2012, în momentul preluării puterii, Victor Ponta anunţa că va face cel mai cinstit guvern pe care l-a avut România, un an şi două guverne mai târziu se poate observa că premierul a pierdut deja pe drum o serie de miniştri a căror carieră a fost stopată de acuzaţii de corupţie. Liberalul Relu Fenechiu, demis de la Transporturi după ce a fost condamnat la cinci ani cu executare, este doar cel mai recent dintr-un şir.

Ghinion din prima

Primele scandaluri au început când guvernul Ponta 1 se afla abia în stare de schiţă. Victor Alistar, propus ca ministru delegat pentru strategii guvernamentale, s-a dovedit a fi incompatibil şi sub interdicţia de a ocupa funcţii publice. Pe 3 mai 2012, Ponta a fost silit să-l retragă.

Imediat a urmat un nou scandal: Corina Dumitrescu (PSD), propusă ca ministru al Educaţiei, a început prin a avea probleme cu CV-ul (în care trecuse studii la Universitatea „Standford”) şi a sfârşit în centrul unui scandal de plagiat. Pe 6 mai, Ponta a retras-o şi pe ea din viitorul cabinet, numindu-l în loc pe Ioan Mang (PSD).

Şi această numire a fost cu ghinion. Spre deosebire de ceilalţi doi, Mang a apucat să ocupe scaunul de ministru, preţ de o săptămână (7-15 mai), înainte să fie demis, tot pe fondul unui scandal de plagiat. A urmat Mircea Diaconu (PNL), găsit incompatibil după ce fusese în acelaşi timp şi directorul Teatrului Nottara şi senator. Pe 29 iunie 2012 a părăsit guvernul Ponta I.

Următoarele plecări din guvern au avut loc la începutul lui august, pe fundalul scandalului de după eşecul referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Ministrul de Interne, Ioan Rus (PSD), a preferat să nu se compromită modificând nişte liste electorale pe care tot el le actualizase, şi a demisionat.

Victor Paul Dobre (PNL), ministrul delegat al Administraţiei, a demisionat şi el, dar este în atenţia Parchetului în dosarul „Referendumul”. Dobre este acuzat de abuz în serviciu, pentru că ar fi dispus trimiterea către CCR a unui document prin care ministerul anunţa că nu-şi asumă numărul de alegători înscrişi pe listele permanente.

ANI loveşte din nou

Pe 1 octombrie, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi (PSD), demisiona şi el, fiind acuzat de ANI de conflict de interese şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, ca fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

O lună mai târziu, ANI îi declara incompatibili pe ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi (PNL), pe cel al Dezvoltării Regionale, Eduard Hellvig (PNL), pe ministrul pentru Dialog Social, Liviu Pop, şi pe secretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache (PNL). Doar Mihalache a fost demis; ceilalţi şiau păstrat portofoliile până în decembrie 2012, dar nu s-au regăsit în componenţa cabinetului Ponta II. Ulterior, Mihalache şi Hellvig au pierdut procesele cu ANI, la prima înfăţişare, în timp ce Pop şi Silaghi au câştigat.

Pe drum, Ponta l-a pierdut şi pe ministrul de Exerne Andrei Marga (PNL), remaniat pe 6 august 2013 nu pentru corupţie, ci pentru o serie de declaraţii catastrofale făcute pe durata scurtului său mandat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.