spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Furt de curent electric cu sprijinul unor angajați E.ON Moldova

- Advertisement -

-doi electricieni de la E.ON Moldova au încurajat furtul de energie și s-au ales și cu bani de pe urma acestei afaceri – unul dintre ei, premiat de E.ON Moldova pentru “merite deosebite”, este judecat pentru luare de mită, iar în cazul celuilalt cercetările nu sunt finalizate – cei doi au cerut bani de la un cabinet veterinar din Bacău ca să închidă ochii în fața neregulilor găsite la contorul electric – manevre care să fenteze măsurarea consumului real – administratorul cabinetului veterinar s-a decis într-un final să facă denunț la Poliție

Cătălina CHIFU

Pe 21 martie 2013, Corneliu P., electrician la SC E.ON Servicii Tehnice a mers la sediul unui cabinet veterinar din municipiul Bacău pentru a verifica și citi contorul de măsurare a energiei electrice. A constatat, deloc surprins, anumite nereguli. În tabloul electric anexat contorului de măsurare a energiei electrice era montată o siguranță electrică falsă care oprea contorul electric și astfel nu se măsura consumul de energie electrică. În loc să completeze nota de constatare și să sesizeze Biroul de Investigare a Fraudelor din cadrul E.ON, Corneliu P. a făcut fotografii cu telefonul mobil la tabloul electric și la contorul electronic. I-a dat apoi de înțeles administratorului cabinetului veterinar, Roxana U., că se poate rezolva altfel problema. “Puneți ceva aici”, i-a spus electricianul și a informat-o că tariful pentru tăcere este de 100 de euro, lăsând de înțeles că aceasta e o practică obișnuită. Femeia, care dădea deja bani altui angajat de la E.ON Servicii Tehnice ca să închidă ochii și să nu o reclame, i-a spus că nu are bani și să vină a doua zi. A urmat o scurtă negociere a tarifului și au căzut de acord asupra sumei de 400 de lei. Pe 22 martie, electricianul a revenit la cabinetul veterinar ca să-și încaseze banii. Roxana U. i-a spus că nu a reușit să facă rost de bani și să revină pe 25 martie. “Ia și pune aici”, i-a cerut, supărat, angajatul E.ON, fluturând cu subînțeles notele de constatare. “Deci eu puteam foarte bine să-ți fac ieri notă de constatare”, i-a amintit electricianul. Roxana U. nu s-a lăsat intimidată, ba a negociat pentru a doua oară tariful. Cei doi au bătut palma pentru 350 de lei pe care urma să-i dea pe 25 martie. În dimineața acelei zile, administratorul cabinetului veterinar a sesizat Poliția și a prezentat două înregistrări audio făcute pe telefonul mobil cu discuțiile purtate cu angajatul E.ON. În urma denunțului, anchetatorii au organizat un flagrant, fiind autorizată interceptarea și înregistrarea audio a discuțiilor din cabinet, dintre administrator și electrician. Roxana a negociat pentru a treia oară suma, iar în final i-a dat lui Corneliu P. 300 de lei, pe care i-a pus într-o mapă.

Cotiza deja la un alt angajat al E.ON

Din interceptările telefonice reiese că administratorul cabinetului veterinar știa că este “aranjat” contorul electric și dădea deja bani altui angajat care trecea “în control” cam la două luni.
Roxana U.: “Deci eu cu P. (Vasile, n.r.) am vorbit până acum, da? N-am vorbit cu matale, nu știu ce, nu știam ce, cum, cât…
Corneliu P.: “Ce ai vorbit tu cu P., treaba voastră ce ați făcut!”
Roxana U: “Bine, ok, la ce sumă ne înțelegem?”
Corneliu P.: “Atât cât am zis! Ia și pune banii aici!”
Roxana U: “Eu nu am făcut nimic la contor. P. venea o dată pe lună, la două luni și atât!”
Corneliu P.: “Băi, îți scad din preț, dar dă-mi banul!”
Roxana U: “Păi, eu lui P. nu-i dădeam atâta….”

Angajat “model”, premiat de E.ON Moldova la trei zile după flagrant

Hilar și ironic în același timp este faptul că electricianul Corneliu P., cel care a făcut presiuni pentru a primi niște bani de la administratorul care fura curent, a fost recompensat de E.ON Moldova la trei zile după flagrant, în condițiile în care angajatul a fost și reținut de procurori pentru 24 de ore. “Ca recunoaștere a performanței și contribuției dvs. la rezultatele companiei, vă recompensăm prin acordarea unui premiu în sumă de 1.100 lei brut”, scrie în adresa confidențială trimisă de E.ON Moldova și depusă la dosar chiar de avocatul electricianului pentru a demonstra că acesta este un angajat model. Pentru că și-a recunoscut fapta, Corneliu P. a primit interdicție de a părăsi localitatea și ulterior țara. Tribunalul Bacău a decis, la sfârșitul lunii mai, condamnarea lui Corneliu P., acuzat de luare de mită, la pedeapsa de un an închisoare cu suspendare. Acesta a declarat apel. Celălalt angajat al E.ON, Vasile P., este acuzat de procurori că a pretins și a primit de mai multe ori sume de bani de la Roxana U. Vasile P. nu și-a recunoscut fapta.

Abaterile vor fi sancționate

Într-un comunicat de presă, conducerea E.ON Moldova asigură că astfel de abateri ale angajaților vor fi sancționate. “Când sunt constatate încălcări ale normelor și regulamentelor interne, acestea sunt sancționate conform Codului Muncii. Sancțiunile aplicate ajung până la desfacerea contractelor individuale de muncă, respectiv acționarea în judecată pentru recuperarea prejudiciilor aduse companiei. În situația prezentată de dumneavoastră, așteptăm decizia instanței privind vinovăția/nevinovăția persoanelor în cauză, pentru a putea lua măsurile necesare în baza legislației în vigoare”, arată reprezentanții E.ON Moldova. Compania are în prezent mai multe programe pentru stoparea practicilor ilegale privind furtul de energie, prin inspecții în teren în colaborare cu Poliția și Jandarmeria. “Furturile de energie se realizează și prin utilizarea unor improvizații, existând riscuri majore de producere a unor accidente cu implicații grave asupra siguranței clienților. Cu această ocazie atragem atenția persoanelor care consumă sau au intenția de a consuma fraudulos energie electrică asupra faptului că furtul de energie constituie infracțiune prevăzută și sancționată de Codul Penal”, avertizează conducerea E.ON. Despre situația hilară în care angajatul care sprijinea furtul de energie a fost recompensat de E.ON, la trei zile după flagrant, reprezentanții E.ON nu au dorit să comenteze.

sursa: http://www.ziaruldebacau.ro/2013/07/15/furt-de-curent-electric-cu-sprijinul-unor-angajati-e-on-moldova.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.