spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

PERGODUR, 10 ANI DE ANCHETE NEFINALIZATE

- Advertisement -

• începute în 2003, cercetările în cazul Pergodur nu au fost finalizate nici pînă în acest moment • dosarul se află în lucru la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamt din vara lui 2011 • anterior, cazul a mai fost cercetat, pe rînd, de DNA, DIICOT si Parchetul Judetean • cercetările ar urma să stabilească, printre altele, cine se face vinovat de iesirea din tară a unei masini de hîrtie • în acte, utilajul figura ca fier vechi, însă după ce a ajuns în Spania a fost reasamblat si vîndut în Mexic • prejudiciul ar fi de vreun milion de euro •

Ca multe alte privatizări făcute în Neamt în perioada post decembristă, si cea a societătii Pergodur a fost una cu cîntec. Afacerile derulate ulterior aici, cînd firma si-a schimbat denumirea în două rînduri (Pergodur International si Pergo Paper) au atras atentia oamenilor legii. Se întîmpla prin 2003, cînd politistii au deschis Dosarul Pergodur, o anchetă care bate pasul pe loc cu gratie. Au trecut 10 ani de cînd au demarat verificările în acest dosar, iar cercetările nu au fost nici acum finalizate. Ca si în alte cazuri, dosarul a fost plimbat cu succes între parchete. De la Politie la DNA cu returnare. A urmat varianta DIICOT, cu returnare si aici către Parchetul Judetean, ca să poposească în cele din urmă la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamt, unde se află din vara anului 2011. Acest „ping-pong“ făcut cu Dosarul Pergodur a avut la bază justificări solide, principiul competentei de solutionare fiind suveran. Că au trecut ani de zile pentru ca să se stabilească în sfîrsit cine este competent este o cu totul altă poveste. Ceea ce ar trebui să-i îngrijoreze pe anchetatori este faptul că de la începutul cercetărilor au început să moară învinuitii. În 2009, unul dintre italienii cercetati s-a dus la Domnul si nu este exclus ca povestea să se repete, mai ales că multi dintre cei vizati au vîrste înaintate. Nici acest lucru, dar nici suspiciunile privind existenta unei implicări a Mafiei italiene în această poveste nu i-a făcut pe anchetatori să urgenteze finalizarea dosarului. Trebuie precizat că politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, care au lucrat în acest dosar, au ajuns la concluzia că nu este exclus ca unele personaje vizate în anchetă să aibă legături cu Mafia italiană.

Oficial le merge bine

La cum se desfăsoară lucurile, persoanele învinuite au toate motivele de bucurie, timpul lucrînd în favoarea lor. Nu este exlus ca în curînd o parte din faptele invocate să se prescrie, asa că nimeni nu va mai plăti pentru eventuale ilegalităti comise la fostul Pergodur. „Dosarul este în lucru la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamt si se efectuează cercetări pentru săvîrsirea infractiunilor de asociere în vederea săvîrsirii de infractiuni, fals în declaratii si împrumutul sau folosirea cu rea credintă a bunurilor sau creditului societătii în scop contrar intereselor acesteia. În cauză sînt mai muti învinuiti printre care si cetăteni italieni“, a declarat procurorul Cristina Luca, purtător de cuvînt al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamt.
După ani si ani de verificări, în luna mai 2007, politistii de la investigarea fraudelor au considerat că se impune începerea urmăririi penale împotriva a trei italieni si patru români (un fost director, contabila si doi lichidatori judiciari). La vremea respectivă, propunerea politistilor a fost însusită de procurorul de caz, care a confirmat începerea urmăririi penale. Faptele imputate atunci au fost cele de bancrută frauduloasă, utilizarea bunurilor societătii cu rea-credintă, împrumuturi sub orice formă de la societate si fals în înscrisuri sub semnătură privată. La capitolul învinuiti erau mentionati Antonio C., de 65 de ani (n.n. – vîrsta din anul 2007), Andreea D., de 40 de ani, italieni cu resedinta în Piatra Neamt, Mihai I., de 65 de ani, din Piatra Neamt, Laura T., de 34 de ani, din Piatra Neamt, Giacomo S. de 66 de ani, cu domiciliul în Italia, George G., de 46 de ani, si Viorel S., de 60 de ani.

Mexicanii produc hîrtie cu masina de la Pergodur

Politistii si-au făcut treaba, în sensul că au reusit să stabilească pas cu pas manevrele care au dus la spolierea fostei societăti, astăzi rasă de pe fata pămîntului. Lucrătorii de politie au stabilit că cele sapte persoane mentionate, în intervalul 2003-2005, ar fi înstrăinat în dauna creditorilor active constînd în utilaje de fabricare a hîrtiei, mărfuri si terenuri. Bunurile respective au ajuns în proprietatea unei firme italiene, parte si ea a societătii din Piatra Neamt si a alteia din Satu Mare. Anchetatorii au mai descoperit că după declansarea procedurii falimentului, cei doi lichidatori desemnati ar fi înstrăinat activele rămase către o altă societate din Piatra Neamt, datoriile către creditori însumînd 6 milioane de lei. De departe, cea mai dubioasă afacere a reprezentat-o înstrăinarea masinii de hîrtie. În decembrie 2003, masina nr. 5 de hîrtie, fabricată în anul 1986 si închisă imediat după ce sectia de celuloză si-a dat duhul, a fost vîndută. Cercetările au scos la iveală faptul că utilajul a fost dezmembrat bucată cu bucată, fiind scos din tară prin Biroul Vamal Piatra Neamt, în acte fiind trecut „fier vechi“. Pretul „fierului vechi“, ambalat în vreo 9 autocamioane, a fost de aproximativ 200.000 de euro. Masina de hîrtie a avut ca punct de destinatie Spania. Aici a fost vopsită, după care „măritată“ tocmai în Mexic, unde o firmă a achitat milioane de euro pentru ea. Astea fiind constatate, politistii au declinat dosarul la DNA. Procurorii anticoruptie si-au declinat si ei competenta către procurorii DIICOT care, la rîndul lor, l-au pasat Parchetului Judetean Neamt, iar de aici la Parchetul Local. Pentru cei care au uitat: Pergodur SA a intrat în faliment la putin timp după ce a fost preluată de cîtiva oameni de afaceri italieni. Marfă de sute de mii de euro a plecat de la Pergodur către o firmă italiană, iar banii nu au mai ajuns niciodată în contul firmei pietrene. Si ar mai fi multe de spus. Probabil, nemtenii vor afla mai multe despre beneficiile acestei privatizări dacă dosarul va fi finalizat vreodată. Cît despre presupusii vinovati, acestia pot sta linistiti. Timpul lucrează în favoarea lor.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.